Maha Energy – Fokus på underpresterande oljetillgångar
Det är nu drygt två år sedan som vi senast tittade till oljebolaget Maha Energy (Newsletter 1756). Sedan dess har aktien haft en negativ utveckling, trots att priset på ett fat olja stigit med över 50%.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1941 (20 mars 2022)
MAHA A | FIRST NORTH | 14,67 kr | CHANS
Bolaget bedriver utforskning, utveckling och produktion av råolja. Detta i sig låter inte som någon unik affärsidé, men bolaget har specialiserat sig på framför allt förvärv av befintliga, underpresterande oljetillgångar. Genom en kombination av kunskap och nyare teknologi, försöker man sedan hitta nya kostnadseffektiva lösningar för att utvinna råoljan.
För närvarande har Maha tillgångar i Brasilien, USA och Oman. Den sistnämnda tillgången förvärvade man år 2020, i samband med att COVID-19 kraftigt pressade ner priset på råolja. Under Q4 ifjol hade man huvudsakligen tre producerande tillgångar, men Tie-fältet i Brasilien stod för närmare 90% av det totala antalet producerade oljeekvivalenter per dag.
Vid dagens WTI-priser (West Texas Intermediate) täljer så gott som alla oljebolag, med någon form av produktion, guld. Spotpriserna på brentolja är upp över 30% sedan årsskiftet, vilket förstås innebär att vinsten per producerat fat har ökat kraftigt.
Maha har gått från ca 1 000 BOEPD (Barrels of Oil Equivalent Per Day) år 2017 till en produktion på 3 387 BOEPD i snitt under 2021. Det är ingen dålig utveckling i sig, men många investerare hade nog förväntat sig mer. Ledningen guidade nämligen redan för några år sedan, inför 2020, för en produktion norr om 5 000 fat oljeekvivalenter per dag. Dit har bolaget fortfarande en bit kvar, eftersom BOEPD under år 2021 ännu var under 4 000.
Till Maha Energys försvar var 2020 ett väldigt utmanande år på många sätt. COVID-19 orsakade en del problem i Brasilien och oljepriserna var nere på nivåer som vi inte sett under en lång tid. Man ska dock inte sticka under stol med att bolaget även hade drabbats av en del driftstörningar, vilket har lett till att de höga produktionsmålsättningarna förskjutits på framtiden.
Även om ledningen inte alltid lyckats nå upp till de högt ställda förväntningarna, kan man inte annat än imponeras av deras timing när det blåser som värst. Maha Energy startade bl.a. sin resa i samband med oljekollapsen 2014 och genomförde förvärvet i Oman då COVID-19 epidemin orsakade som mest tumult.
År 2021 redovisade Maha Energy att referenspriset för brent uppgick till drygt 70 dollar. En genomsnittlig produktion på 3 387 fat oljeekvivalenter per dag, resulterade således i en omsättning på 658 Mkr för helåret 2021. Lönsamheten var även god och den redovisade vinsten per aktie var 1,8 kronor (0,19 dollar) under fjolåret.
Maha Energy rapporterade tidigare sina produktionssiffror månatligen, men det ser man ut att ha slutat med redan för en tid sedan. I årsredovisningen meddelade dock vd:n Jonas Lindvall att produktionen i januari var 4 275 BOEPD, vilket är betydligt högre än de 3 098 BOEPD man redovisade under Q4/2021. Med oljepriser norr om 100 dollar fatet, kan man inte annat än förvänta sig att Q1 i år blir oerhört starkt.
ESG-trenden (Environmental, Social och Governance) har sett till att kapital inte har sökt sig till oljesektorn och man har därför kunnat identifiera låga värderingar hos många av de noterade oljebolagen. Marknaden har främst fokuserat på att hitta hållbara energilösningar, men tyvärr ser vi fortfarande en stigande efterfrågan på gammal hederlig olja. Situationen i Ukraina, och att investeringsgraden i sektorn länge varit låg, har lett till att vi nu befinner oss i ett läge där olja- och gas snarare börjar bli en bristvara.
Aktien har av förklarliga skäl gått starkt sedan årsskiftet, men värderingen är fortfarande attraktiv. Om vi utgår ifrån fjolårets vinst på 1,8 kronor per aktie, värderas bolaget till en P/E-multipel på ca 8. När man beaktar den kraftiga prisstegringen i brent (ca 30% sedan årsskiftet) och den avsevärt högre produktionen i inledningen av år 2022, är det få saker som talar för att innevarande år inte ska bli ännu bättre.
Det är svårt att fastställa en rimlig långsiktig värdering för ett bolag av Maha Energys karaktär. Med verksamhet i länder som Brasilien och Oman, får nog risknivån anses vara hög. Allt från produktionsbakslag och volatilitet i oljepriset till regulatoriska risker och valutaeffekter ska tas med i beräkningen. Någon premiumvärdering gör man sig därför knappast förtjänt av och de flesta är nog ense om att olja inte direkt är någon framtidssektor.
Vi anser ändå att den låga värderingen tar höjd för ovannämnda risker och ser därför ett spekulativt köpläge för den mer riskvillige placeraren. Genom förvärvet i Oman, där man förväntar sig att ca hälften av de framtida reserverna finns, är man dessutom väl positionerade för framtida tillväxt.