Matas – Motståndskraften imponerar
Danmarks största detaljhandlare inom skönhet, hälsa och personlig vård har under en längre tid satsat hårt på digitalisering av sin verksamhet.
Publiceras i Stockpicker Newsletter 1792 (20 juni 2020)
MATAS | Köpenhamn | 60 dkk | KÖP
Till följd av ett flertal initiativ har kundnöjdheten med webbplatsen matas.dk ökat med 19% procentenheter till 67,5% de senaste två åren, och online-försäljningen har ökat sin andel av koncernens totala nettoomsättning till drygt 19%, från bara 3% år 2017/18.
Denna dramatiskt förbättrade positioneringen inom e-handeln visade sig som mycket lägligt när Coronakrisen slog till med full kraft, vilket i Danmarks fall även innebar nedstängning av många affärer och köpcentrum. För Matas del påverkades som mest 35 av de omkring 270 butiker, vilket enligt bolagets egen uppskattning ledde till en intäktsförlust om cirka 50 Mdkk under de sista tre veckorna i mars.
Online-försäljningen däremot, ökade med 85% under perioden januari – mars, bolagets sista kvartal i det brutna räkenskapsåret 2019/20. Under samhällets nedstängning introducerade man även en så kallad live online shoppingtjänst, samt en ny rådgivningstjänst där kunden kan interagera med Matas representant via video. Den totala effekten på verksamheten blev därför ganska begränsad och sammanlagt minskade omsättningen med 1%, jämfört med samma kvartal året innan, till 817 Mdkk.
Det mycket starka momentumet inom e-handeln accelererade sedan ytterligare och online-försäljningen har ökat med runt 300% under de första veckorna sedan myndigheternas restriktioner har lyfts bort. I en trading statement som publicerades i slutet av maj, berättade bolaget dessutom att den totala omsättningen har ökat med 7% mellan 1:a april och 17:e maj.
Även kassaflödet har normaliserats igen, efter en negativ effekt om cirka 75 Mdkk relaterad till omsättningsbortfallet och lageruppbyggnad av vissa ”corona-artiklar”. Lönsamheten är fortfarande lite lägre än vanligt, vilket är dock framförallt en effekt av e-handelns framgång. Extra resurser har allokerats till kampanjer, driften av webbplatsen och leveransförmågan, vilket har en svagt negativ effekt på marginalen.
Trots att de kortsiktiga utsikterna förblir ovissa för hela detaljhandeln håller ledningen icke desto mindre fast vid sina långsiktiga finansiella mål. År 2022/23 ska omsättningen ligga runt 4 miljarder dkk och den justerade rörelsemarginalen före av- och nedskrivningar (EBITDA) ska uppgå till minst 18% (inklusive effekter från IFRS 16). Det kan jämföras med 3,7 miljarder, respektive 19% under räkenskapsåret 2019/20.
Lite mer återhållsam har man blivit angående sina investeringsplaner och den aviserade årliga capex-nivån har sänkts från tidigare 150 – 170 Mdkk, till 80 -120 Mdkk. Givetvis har även Matas styrelse dragit tillbaka sitt utdelningsförslag för att stärka likviditeten under pandemin. Vid slutet av mars hade man en nettoskuldsättningsgrad på 90% och en soliditet på 42%.
Det är mycket lovande hur Matas hittills har klarat den första vågen av covid-19-pandemin. Uppenbarligen tilltalar sortimentet kunderna även i osäkra tider, vilket delvis förklaras av att det inte bara omfattar kosmetika och parfym, utan även hälsovårdsprodukter och kosttillskott som tex Omega-3. Kommer vi få en djup lågkonjunktur under hösten eller till och med en andra våg av ökad smittspridning och nedstängningar, lär det allmänna konsumentbeteendet ändå förändras till en grad att även Matas kommer märka av en större negativ påverkan.
I början av februari (Newsletter 1761) satte vi en köpstämpel på bolaget. Givet händelseförloppet sedan dess förvånar det inte att aktie står idag omkring 5% lägre, men motståndskraften och framförallt den starka utvecklingen inom online-försäljningen ger oss fortfarande tillförsikt att aktien kommer kunna leta sig uppåt mot vår riktkurs på 75 dkk.
Resultatet för räkenskapsåret 2020/21 kommer sannolikt belastas av vissa coronarelaterade engångskostnader, samt en något lägre marginalnivå än vad vi tidigare har räknat med. Som tidigare nämnt är detta dock en konsekvens av en stark trend inom e-handeln, vilket på sikt är ändå gynnsamt för koncernen. Ur ett värderingsperspektiv är det därför mest lämpligt att titta på kommande året, där man förhoppningsvis är tillbaka på en mer normaliserad vinstnivå. Konkret tror vi att bolaget kommer kunna redovisa en vinst per aktie omkring 6,3 dkk under 2021/22, vilket innebär att aktien handlas idag till p/e 10. Köprådet ligger därför fast.