Matas – Starkare än någonsin
Ironiskt nog har Covid-19-pandemin spelat rakt in i händerna på Danmarks ledande detaljhandlare för skönhet, hälsa och personlig vård. För tre år sedan lanserade bolaget en ny omfattande strategi för att anpassa sig till den tilltagande digitaliseringen och stora investeringar gjordes för att utveckla den egna e-handeln.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1876 (13 juni 2021)
MATAS | Danmark | 108,3 dkk | KÖP
När det danska samhället stängdes ner stod man därför redo med ett vasst online-erbjudande, inklusive best-in-class logistikinfrastruktur. Tack vare bolagets status som dagligvaruhandlare och distributör av medicinsk utrustning tilläts dessutom alla fysiska Matas-butiker att hålla öppet under hela räkenskapsåret som sträcker sig från april till mars. Som en direkt följd nådde tillväxttakten en historik hög nivå om 13% och nettoomsättningen landade på 4 164 Mdkk. Därmed överträffade man det uppsatta målet på 4 miljarder dkk två år i förtid.
Minst lika viktigt är att hela varumärket har fått ett ordentligt lyft tack vare den essentiella rollen man har spelat under pandemin, bland annat genom att tillhandahålla stora volymer av personlig skyddsutrustning, hygienartiklar och hälsovårdsprodukter. Antalet medlemmar i kundlojalitetsprogrammet ökade till exempel med 4% till 1,5 miljoner aktiva användare. 671 000 av dem handlade via hemsidan matas.dk och totalt ökade online-försäljningen med 100% till 1 083 Mdkk. Det motsvarar en tillväxt om inte mindre än 11x under de senaste 15 kvartalen.
Som en konsekvens av ovanstående är Matas.dk numera den överlägset största aktören på den danska online-marknaden för skönhet och hälsa och enligt landets handelskammare var man den näst största online-aktören alla kategorier under 2020. Det är en tydlig förbättring från plats 20 bara tre år tidigare.
En positiv bieffekt av den starka tillväxten är att även lönsamheten inom online har förbättrats dramatiskt till en nivå som ligger i linje med butiksnätverket. På koncernnivå ökade det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) med 14% till 797 Mdkk, motsvarande en marginal på 19,1%. Även här har man därmed överträffat sitt finansiella mål som i detta fall låg på 18%.
I och med den framgångsrika utvecklingen har ledningen kring vd Gregers Wedell-Wedellsborg bestämt sig för att sätta igång en uppdatering av sina finansiella och strategiska ambitioner. På kapitalmarknadsdagen den 18:e augusti kommer man att presentera de nya målen. Det som är klart är att online kommer fortsatt vara i fokus och det har indikerats att man vill fördubbla omsättningen från e-handeln under de kommande 5 åren, bland annat med hjälp av ett bredare online-sortiment och en större effekt från de egna varumärken.
Med den goda finansiella utvecklingen i ryggen har styrelsen valt att återinföra sina utbetalningar till aktieägarna efter fjolårets försiktighetsåtgärd. Totalt kommer man att distribuera 150 Mdkk, varav hälften ska betalas som utdelning motsvarande 2 dkk per aktie. Den andra hälften kommer att realiseras i form av ett aktieåterköpsprogram.
I mitten av april använde man den stabila balansräkningen dessutom till förvärvet av en ”health tech”-plattform som en del av vidareutvecklingen av dotterbolaget Firtal Group. Firtal har ett tydligt fokus på hälsosegmentet och driver bland annat den populära sidan helsebixen.dk. I samband med förvärvet annonserades även ett samarbete med Danmarks ledande online-apotek webapoteket.dk, där man framöver kommer vara ansvarig för IT-system, logistik och inköpstjänster.
Hur man än vrider och vänder det, tycks framtiden se ljus ut för Matas. Efterfrågan på skönhetsprodukter har än en gång visat sig vara motståndskraftig i kristider och intresset för hälsoartiklar lär ha lyfts till en ännu högre nivå till följd av Covid-19-pandemin. Samtidigt har man haft en lyckad tajming med sin online-satsning och ledningen verkar göra rätt saker för att stärka positionen ytterligare.
Kortsiktigt möter man förvisso tuffa jämförelsetal och i samband med den senaste kvartalsrapporten guidade man nyligen på en omsättningsökning på -2 till +2% och en justerad EBITDA-marginal om 17 – 18,5% under det brutna räkenskapsåret 2021/22. Omkring 1 procentenhet av den förväntade marginalförsämringen spås, emellertid, vara relaterad till planerade aktiviteter för att vidareutveckla verksamheten, vilket bör ses som positivt på sikt.
Sedan vi köpstämplade aktien i juni 2020 (Newsletter 1792) har kursen stigit med runt 80%. Bolaget har dock även presterat över förväntan, varvid värderingen fortsätter att framstå som attraktiv. På våra uppdaterade estimat uppgår P/e-talet i skrivande stund till omkring 15, för att sedan sjunka mot 13 om vi tittar 12 månader fram i tiden. Med det som utgångspunkt ser vi fortsatt uppsida i aktien och förnyar därför vår köprekommendation med en höjd riktkurs om 140 dkk.