Meko – Evig väntan på lönsamhetsförbättringar

Bilservicebolaget Meko har länge hört till våra favoriter. Så här långt tycks dock ”kärleken” framstå som närmast olycklig eller i varje fall obesvarad.

Meko Evig vantan pa lonsamhetsforbattringar

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2098 (18 februari 2024)

KÖP | MEKO | Large Cap | 115,8 kr

Senast som vi tittade till bolagets aktie (Newsletter 2083) fann vi den återigen vara köpvärd men faktum är att den sedan dess utvecklats klart svagare än Stockholmsbörsen. Som om inte det var illa nog presenterade man i veckan en betydligt svagare rapport än förväntat. Den initialt kraftigt negativa reaktionen ebbade dock snabbt ut och övergick i en kraftig uppgång. Aktien steg nämligen med nära 8% på rapportdagen.

Vad det var som fick aktien att tvärvända kan man förstås undra och skall man vara ärlig så är det svårt att ge entydigt svar. Så här förlåtande brukar inte marknaden nämligen inte vara. Möjligtvis blickar man nu framåt och likt oss räknar att utvecklingen under 2024 blir bättre än vad den var under 2023. De sjösatta effektiviseringsprogrammen tillsammans med vunna marknadsandelar (att döma av den överraskande starka omsättningen i Q4) borgar för det.

Just tillväxten var tveklöst utropstecknet i den annars relativt ljumma Q4-rapporten. Omsättningen ökade nämligen med 12% till 4 373 Mkr (3 895) där den organiska ökningen stod för 10%. För helåret blev siffrorna 19% respektive 8%. Var försäljningen bättre än förväntat så var lönsamheten tveklöst klart sämre än såväl våra som marknadens antaganden. Rörelseresultatet (EBIT) summerades till 68 Mkr (148) men var belastat med vad bolaget anser vara jämförelsestörande engångskostnader motsvarande 82 kr (22). Justerat rörelseresultat angavs till 175 Mkr (198) vilket innebar en marginal om svaga 3,9% (5,0). Efter finansiella kostnader och skatt blev vinsten på den nedersta raden till och med negativ.

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 139 Mkr (326) i Q4 och 1252 Mkr (1048) om man ser till helåret. Den senast nämnda siffran framstår onekligen som stark och möjligtvis är den också huvudanledningen till att styrelsen höjer utdelningsnivån med drygt 10% till 3,70 kr (3,30). Ett något udda beslut kan tyckas när vinsten på helåret sjunker med 7,5% på årsbasis. En möjlig förklaring här kan tänkas vara den förbättrade finansiella ställningen under fjolåret. Vid utgången av 2023 uppgick skuldsättningsgraden (inkl leasing) till 2,7x gånger att jämföra med 3,1x vid motsvarande tidpunkt året innan. Därmed är man åter inom ramen för målintervallet på 2 – 3x vilket tillsammans med starkt kassaflöde och minskad framtida M&A aktivitet (?) kan ligga bakom beslutet. Det skall även påpekas att man tidigare har varit tämligen återhållsamma med utdelningar som en följd av flertalet förvärv.

Annons

Efter att i Q3-rapporten aviserat ett effektiviseringsprogram som en del av ledningens initiativ under parollen "Building a stronger MEKO" tar man nu nästa steg. Den gången handlade det främst om verksamheterna i Norge och Finland som en konsekvens av genomförda förvärv. Nu flaggar vd Pehr Oscarson att man går vidare med ett riktat effektiviseringsprogram i Sverige som man hoppas leda till en positiv effekt på 50 Mkr under 2024. Det är också dessa initiativ som ligger bakom de redovisade engångsposterna.

Vän av ordning inflikar förstås att om allehanda engångsposter dyker upp så gott som varje kvartal som fallet har varit på senare tid, så är frågan huruvida benämningen av dem är korrekt. Man kan ju onekligen tycka att om effektivisering av verksamheten sker löpande så bör den heller inte betraktas som jämförelsestörande. Efter att man nu tagit kostnader i Sverige, Norge och Finland är det nära till hands att Polen, Danmark och Baltikum står näst på tur. Detta i synnerhet som men säger att läget i vårt södra grannland framstår som utmanande just nu.  

En annan baksida med ständiga (och kostsamma) omstruktureringar är förstås att det blir svårt att prognostisera verksamhetens framtida utveckling. Bolaget själva har satt siktet att 2027 uppvisa 19 miljarder kronor i försäljning med ett rörelseresultat motsvarande 1,6 miljarder eller 8,5%. Om intäktsmålet definitivt tycks vara inom räckhåll (under 2023 omsatte man 16,8 miljarder) ser det betydligt svårare ut om man ser till lönsamheten. De nu vidtagna åtgärderna bör höja marginalen med minst en procentenhet under 2024 och troligtvis mer från och med nästa år då man förväntar sig full effekt. Det är förstås en bit på vägen men räcker inte fullt ut då det från fjolårets nivå saknas tre procentenheter till målet. Som läget ser ut nu kan det komma att krävas fler lönsamhetshöjande alternativ alternativt lite bättre flyt med valutakursutvecklingen som ju inte har gynnat bolaget.

På våra (något nedjusterade) prognoser för i år och nästa värderas Meko till EV/EBIT på knappt 9x respektive 8x om vi får rätt i våra resultatantaganden (EBIT kring 1140 respektive 1290 Mkr). Det är definitivt inte högt men då skall man även påpeka att det inte är första gången som vi justerar ned våra lönsamhetsantaganden för bolaget. I den positiva vågskålen finns att bolagets konjunkturkänslighet bör vara lägre än för genomsnittligt bolag på Stockholmsbörsen. I tider då allt färre väljer att köpa ny bil blir det ännu viktigare att underhålla sina äldre fordon vilket

Aktiemarknaden uppskattar stigande vinster vilket tillsammans med den icke allt för utmanande värderingen är de främsta anledningarna till att vi tror på aktien. Lägger man därtill även optionen i form av en icke helt osannolik uppköpsmöjlighet från huvudägaren LKQ, finns det ingen anledning att slopa köprådet. Däremot väljer vi att trimma riktkursen något till 140 kr (150) som en följd av de i våra ögon otillfredsställande resultatprestationerna och därigenom förhöjd prognosrisk. Lyckas man nå sina finansiella mål är potentialen betydligt större än vår riktkurs antyder.

meko analysgraf

NASDAQ Stockholm
MEKO
Sektor
Bilservice
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
MEKO: Ledande inom fordonsservice i norra Europa

MEKO AB är en framstående aktör på den oberoende fordonseftermarknaden i norra Europa. Bolaget erbjuder reservdelar, service och tjänster till företag, verkstäder och privatpersoner, med målet att förlänga fordonens livslängd på ett miljövänligt och säkert sätt. MEKO hanterar fordon oavsett märke och drivmedel, inklusive el- och hybridbilar. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet MEKO. Under 2023 rapporterade MEKO en omsättningsökning på 20,1%. Styrelsen föreslog en utdelning på 1,95 SEK per aktie i maj 2025.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2024-02-20 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:29:59