Meko – Huvudägaren stärker greppet
Bilserviceföretaget Meko har utvecklats något bättre än Stockholmsbörsen såväl i år som under det senaste året.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2026 (22 mars 2023)
MEKO | Large Cap | 119,1 kr | KÖP
Den stora frågan är om den utvecklingen kan fortsätta när Sverige går in en förmodad lågkonjunktur i spåren av urholkad köpkraft. Historiskt sett har bolaget stått emot väl och det är också vad ledningen tror sig kunna göra.
Under tisdagen höll Meko sin kapitalmarknadsdag där man bland annat presenterade uppdaterade finansiella mål. Baserat på dessa är siktet inställt att fram till 2027 nå en nettoomsättning motsvarande cirka 19 miljarder kronor. Det tidigare målet var att fram till 2025 nå en omsättning motsvarande 15 miljarder kronor. Ett mål som ser ut att kunna nås eftersom omsättningen i fjol summerade till 14 miljarder kronor. Givet den nya målsättningen tycks man vilja uppnå tillväxttakt om drygt 6% årligen under de närmaste fem (5) åren även om man själva anger ”minst 5%”.
Är försäljningsmålet en viss uppjustering av tidigare ambition så kan inte detsamma sägas om lönsamhetsdito. Målsättningen för 2027 är ett justerat EBIT-resultat om cirka 1,6 miljarder kronor. Detta mål inkluderar mindre kompletterande förvärv men exkluderar större strategiska dito. Givet försäljningsambitionen innebär målsättningen en lönsamhet motsvarande en justerad EBIT-marginal på 8,4%. Det kan jämföras med tidigare mål att senast 2025 nå ett justerat EBIT-resultat på 1,5 miljarder kronor motsvarande en marginal på 10%. Ifjol blev det justerade EBIT-resultatet 945 Mkr och marginalen 6,6% (8,2). Det positiva i sammanhanget är det faktum att man förväntar sig att lönsamheten ökar snabbare än försäljningen som en konsekvens av pågående effektiviseringsarbete.
Bland övriga finansiella mål nämns att nettoskulden i relation till rörelseresultatet (EBITDA) ska långsiktigt ligga i intervallet 2.0 – 3.0x. Vid utgången av 2022 var nettoskulden 3 558 Mkr (2 264) eller 3,4x vilket är en bit över målsättningen. Dels beror det på det finska förvärvet som nyligen har konsoliderats, dels på den lageruppbyggnad som har ägt rum för att motverka negativa effekter i leveranskedjorna. Utmaningar som sakta men säkert börjar lätta givet vad Pehr Oscarson förmedlade på kapitalmarknadsdagen.
Sist men inte minst siktar Meko på att dela ut 50% av vinsten med hänsyn taget till förvärvsmöjligheter, finansiell ställning, investeringsbehov och eventuella aktieåterköp. För 2022 föreslog styrelsen en aktieutdelning om 3,30 kr (3,00) där första delen (1,10 kr) betalas ut i maj och resterande (2,20 kr) i november. Därmed nådde man inte riktigt upp till ambitionen om 50%. Vinsten per aktie ifjol uppgick nämligen till 8,12 kr (10,21). Den föreslagna utdelningen motsvarar således ca 40% vilket av allt att döma beror på den förhöjda skuldsättningen i spåren av förvärvet av finska Koivunen.
Bland annat intressant som framkommit nyligen finner vi det faktum att man inför årsstämman har föreslagit att utöka antalet styrelseledamöter från sju till åtta. Valberedningen föreslog nämligen omval av befintliga styrelseledamöter samt nyval av Justin Jude. Den nye ledamoten är idag vVD i Mekos huvudägare LKQ där han har haft ledande positioner allt sedan 2004. Därmed blir han LKQ:s andra representant i styrelsen vid sidan om Robert M. Hanser som föreslås omväljas till styrelsens ordförande. Att LKQ väljer att utöka sin inflyttande via ytterligare en styrelseplats behöver självfallet inte innebära att Meko kommer att köpas ut i närtid något som det länge har spekulerats kring. Däremot är det otvetydigt ett tecken på att man från huvudägarens håll väljer att stärka sitt grepp om bolaget
Under 2023 tror vi fokus kommer att ligga på att ta fram synergivinster från det finska förvärvet samt det effektiviseringsprogram som redan pågår. Ledningen har flaggat för att man avser att avyttra en del av de fastigheter som har följt med Koivunen vilket lär sänka skuldsättningsgraden mot målintervallet. Av försiktighetsskäl har vi sänkt våra estimat något avseende detta och nästa år men räknar alltjämt med stigande vinst under båda åren. Med utgångspunkt från dessa handlas aktien till ca 13x årets och knappt 12x nästa års vinst. Det känns attraktivt inte minst som även utdelningsnivån torde öka för de kommande åren om våra vinstantaganden visar sig stämma.
Lyckas bolaget påminna marknaden om sin tämligen konjunkturokänsliga verksamhet under de kommande kvartalen är vi övertygade om att aktien har mer att ge. Ökade kostnader till trots lär vi alla med största sannolikhet fortsätta att både serva och reparera våra bilar. Skulle lågkonjunkturen bli långvarig och påverka nyförsäljningen kan det rent av ge verksamheten viss knuff framåt då befintlig bilflotta får rulla längre än den annars hade gjort.
Lönsamheten imponerar förvisso inte nämnvärt och skuldsättningen känns något tilltagen i detta skede. Kassaflödet (drygt 1 miljard i Q4) är dock stabilt och de åtgärder bolaget presenterat i samband med kapitalmarknadsdagen framstår som trovärdiga. Allt det gör att vi fortsätter att rekommendera köp med oförändrad målkurs om 155 kr (motsvarar p/e-tal 15 på nästa års vinst)
MEKO AB är en framstående aktör på den oberoende fordonseftermarknaden i norra Europa. Bolaget erbjuder reservdelar, service och tjänster till företag, verkstäder och privatpersoner, med målet att förlänga fordonens livslängd på ett miljövänligt och säkert sätt. MEKO hanterar fordon oavsett märke och drivmedel, inklusive el- och hybridbilar. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet MEKO. Under 2023 rapporterade MEKO en omsättningsökning på 20,1%. Styrelsen föreslog en utdelning på 1,95 SEK per aktie i maj 2025.