Meko - Plötsligt händer det
Det hör inte till vanligheterna att bilservicebolaget Mekos rapporter möts av rungande applåder som fallet blev när Q2-rapporten publicerades förra veckan.
KÖP | MEKO | Mid Cap | 129,4 kr
Det vanliga har snarare varit en gäspning vilket också var anledningen till att vi inte har uppdaterat vår syn efter Q1-rapporten (-2,5% på rapportdagen). Senast som vi tittade på bolagets aktie var efter bokslutet (Newsletter 2098) och den gången trimmade vi också vår riktkurs till 140 kr (150) som en följd av de i våra ögon otillfredsställande resultatprestationerna och därigenom förhöjd prognosrisk.
Desto roligare var att det var just resultatutvecklingen som för en gångs skull överraskade klart positivt i Q2. Förvisso sjönk rörelseresultatet (EBIT) till 284 (304) motsvarande en marginal om låga 6,0% (6,8) procent men då skall man komma ihåg att siffrorna påverkades (i vanlig ordning) av en del jämförelsestörande poster. Fjolårets resultat var förhöjt av bl.a. reavinst från försäljning av fastigheter i Finland (59 Mkr) medan innevarande års period påverkades negativt (-48 Mkr). Justerat för nämnda engångsposter ökade EBIT-resultatet i årets Q2 till 357 Mkr (270) medan den justerade EBIT-marginalen blev 7,5% (6,2). Det är en rejäl förbättring jämfört med tidigare vilket troligtvis var den utlösande faktorn för glädjerallyt (+13% på rapportdagen).
Det som gladde allra mest var att det var den största delen av verksamheten (Sverige/Norge) som låg bakom den starka prestationen. Rörelsemarginalen under Q2 nådde 11,5% vilket kan jämföras med 6,9% under motsvarande kvartal året innan. Förvisso påverkas jämförelsen av att det var fler arbetsdagar i årets Q2 men utfallet visar ändå tydligt att bolagets effektiviseringsprogram som går under parollen ”Buiding a stronger Meko” verkligen gör skäl för sitt namn. Det bådar minst sagt gott givet att programmet sjösattes i den delen av verksamheten allra först.
Tittar vi på siffrorna för hela det första halvåret som exkluderar bland andra påskeffekten, noterar vi att omsättningen ökade med 9% till 9 miljarder kronor (8 265). Den organiska tillväxten var 8% medan positiva valutakurseffekter bidrog med 1%. En fullt godkänd utveckling som om den skulle hålla i sig under återstoden av 2024 indikerar att årsomsättningen överstiger 18 miljarder kronor redan i år (16,8 ifjol). Det indikerar i sin tur att målet att 2027 omsätta 19 miljarder kronor kan vara väl konservativt satt. I själva verket skulle det kanske kunna nås redan nästa år (och definitivt 2026) vilket också är något som marknaden tycks räkna med (FactSet).
Försäljning i all ära men desto mer intressant blir förstås om även lönsamheten följer med. Det är ju också här som bolaget har haft uppenbara problem tidigare. Målet är satt att 2027 redovisa 1,6 miljarder kronor i rörelseresultatet. Om försäljningsmålet ser ut att vara minst sagt realistiskt, är juryn fortfarande ute vad just resultatraderna beträffar. Under årets första halvår blev det justerade rörelseresultatet 581 Mkr (497) vilket innebär att den justerade rörelsemarginalen blev 6,4% (5,9). Det är ett tydligt steg i rätt riktning men fortfarande en bra bit ifrån 8,4% som ju ser ut att vara målsättningen om man ”räknar baklänges” på de angivna målsättningarna (19 miljarder i försäljning och 1,6 miljarder i rörelseresultat). En hel del jobb återstår således.
Bland andra faktorer som gladde i rapporten var kassaflödet som från den löpande verksamheten uppgick till 984 Mkr (513). Det fick bland annat till följd att nettoskulden i förhållande till EBITDA minskade till 2,5x jämfört med 2,7x vid årets början. Klart positivt inte minst som man i juli valde att slutföra förvärvet av Elit Polska i syfte att stärka sin marknadsposition på den polska marknaden. Efter förvärvet (som för övrigt köptes från bolagets amerikanska huvudägare, LKQ) är man den tredje största aktören på den polska marknaden med en marknadsandel som man uppskattar till 8% vilket förhoppningsvis stärker bolagets möjlighet att uppnå acceptabel lönsamhet på sikt. Under årets första halvår var den justerade marginalen inom Polen/Baltics som står för drygt 20% av koncernens intäkter låga 3,1% och marknadsförutsättningarna beskrevs som utmanande.
Att dra för långt gångna slutsatser av ett riktigt lovande kvartal efter otaligaresultatbesvikelser tidigare känns något förhastat. Vi tycker trots det att prognosrisken som vi tidigare hänvisade till bör ha minskat i alla fall. Inför 2024 kalkylerade vi med att den justerade marginalen landar omkring 6,5% i år (1 140 Mkr) och 7,0% nästa år (1 290 Mkr) samtidigt som vi estimerade den organiska tillväxttakten till ca 5%. Ser man till siffrorna för årets första halvår finns det ingen direkt anledning att frångå nämnda syn. Tvärtom, skulle det visa sig att lönsamhetsutvecklingen under andra halvåret blir såsom i Q2 lär Meko presentera betydligt bättre siffror när bokslutet publiceras i mitten på februari. I synnerhet om även tillväxten håller i sig.
Eftersom en gång ofta benämns som ”ingen gång” medan två gånger antyder en trend, blir det oerhört spännande att ta del av Q3-siffrorna i början på november. Medan vi väntar på dem väljer vi att justera tillbaka riktkursen till tidigare 150 kr (140) vilket skulle innebära en värdering motsvarande EV/EBIT 8,5x på vår prognos för 2025. Det är knappast att betrakta som utmanande men vi misstänker att Meko inte lär åsättas särskilt höga multiplar. Visar det sig dock att bolagets effektiviseringsprogram får samma goda effekt på övriga verksamheter som den ser ut att ha i Sverige/Norge, finns det förstås utrymme för högre sådana än ovan skissat. Ett lönsamhetsmässigt starkare Meko hade förtjänat en högre värdering.
Det vore högst märkligt om vi slutade tro på bolagets strategi efter en stark Q2-rapport. Den förhållandevis kraftiga kursuppgången till trots står vi därmed fast vid vår positiva syn på aktien. Några som ser ut att dela den är bolagets VD Pehr Oscarson samt den nytillträdda styrelseordföranden Dominick Zarcone som båda köpte aktier efter rapporten för 2,5 Mkr respektive drygt 6 Mkr.
Källa: Infront
MEKO AB är en framstående aktör på den oberoende fordonseftermarknaden i norra Europa. Bolaget erbjuder reservdelar, service och tjänster till företag, verkstäder och privatpersoner, med målet att förlänga fordonens livslängd på ett miljövänligt och säkert sätt. MEKO hanterar fordon oavsett märke och drivmedel, inklusive el- och hybridbilar. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet MEKO. Under 2023 rapporterade MEKO en omsättningsökning på 20,1%. Styrelsen föreslog en utdelning på 1,95 SEK per aktie i maj 2025.