Meta Platforms - Investerar för framtiden
De senaste veckorna har varit tuffa för techbolaget och hittills i år har kursen sjunkit med runt 35 procent. Det är inte bara det allmänna raset för tech- och tillväxtaktier som har tyngt aktien, utan framför allt chockade man placerare genom att presentera alarmerande siffror i bokslutskommunikén för år 2021.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 5 (21 februari 2022)
CHANS | FB | USA | 206,16 USD
Omsättningen ökade förvisso med 20 procent under årets sista kvartal (jämfört med samma period året innan) till 33 671 MUSD, men det motsvarade emellertid en signifikant inbromsning av tillväxttakten samtidigt som rörelseresultatet faktiskt minskade med en procent till 12 585 MUSD. För första gången någonsin noterade man dessutom en minskning av antalet dagliga aktiva Facebook-användare under ett kvartal.
Även om antalet månatliga aktiva användare fortfarande steg något, så var det endast med 2 miljoner till totalt 2,91 miljarder vid slutet av december. Det sociala nätverket Facebook, som fortfarande är koncernens största intäktskälla, har kämpat i motvind redan sedan en tid tillbaka. Bland annat till följd av negativ publicitet när det kommer till hantering av användardata och känsligt innehåll på plattformen. Ett flertal kampanjer har till och med uppmuntrat människor till att avsluta sina konton.
Riktigt så illa har det dock inte blivit och de flesta användare har fortfarande kvar sina konton. Det största problemet är snarare att konkurrensen har blivit mycket hårdare och att allt fler spenderar sin tid på video-appen TikTok. Som svar har vd Mark Zuckerberg startat ett eget format med korta videos, Reels, men även om trenden där pekar åt rätt håll, så är det en lång väg kvar till att bli en allvarlig utmanare till TikTok.
Framför allt kostar satsningen en hel del pengar, vilket i allt större utsträckning kommer att tynga lönsamheten. Rörelsemarginalen för helåret 2021 på 40 procent är givetvis imponerande, men som vanligt är det trenden som är viktigast och här är tyvärr utvecklingen oroväckande. Under fjärde kvartalet minskade marginalen med hela 9 procentenheter till 37 procent som en konsekvens av bolagets stora investeringar.
En ytterligare utmaning för Meta Platforms är Apples initiativ till att bättre skydda iPhone-användarnas privatsfär (”App Tracking Transparency”, ATT). Sedan några månader tillbaka måste app-leverantörer såsom Facebook be iPhone-användarna om lov för att kunna följa surf-beteendet och på så sätt kunna skräddarsy reklamannonser. Väldigt många iPhone-kunder tackar nej, vilket enligt ledningen kommer att kosta Facebook cirka 10 miljarder USD i omsättning i år.
Apple träffar därmed Facebook i hjärtat av sin affärsmodell, då reklamkunderna betalar just för att kunna adressera sina målgrupper så exakt som möjligt. Ju mindre information man kan samla in om användaren, desto sämre bli framgången för en reklamkampanj. Givetvis försöker man hitta alternativ för att kringgå ATT-effekterna, men sedan koncernen bytte namn till Meta Platforms i höstas står det klart att ledningen har en ny vision för företaget.
Visionen kallas Metaverse och står för en digital verklighet där människor kan träffas, interagera och jobba. Än är konceptet lite vagt, men det är fler än bara Mark Zuckerberg som tror att det är nästa steg i den teknologiska utvecklingen av vårt samhälle. Ambitionen är att skapa en koncern som besitter den kunskap som krävs för att förverkliga visionen under ett och samma tak, även om de flesta experter tror att inget enskilt bolag kommer att ha Metaverse för sig själv.
Inom hårdvarudelen har före detta Facebook-koncernen redan en stark ställning med sina VR-glasögon Oculus Quest, som nyligen bytte namn till Meta Quest. Sedan förra kvartalet särredovisar man numera utvecklingen av segmentet Reality Labs, där alla aktiviteter som har med Virtual Reality och Augmented Reality att göra ingår. Tillväxten inom Reality Labs är mycket hög och omsättningen fördubblades nästan till 2,3 miljarder USD ifjol.
Samtidigt skenade rörelseförlusten i väg till -10,2 miljarder USD (-6,6), vilket indikerar att Zuckerberg kommer att vara beroende av sina gamla trotjänare Facebook, Instagram och WhatsApp under många år framöver. Inte minst med tanke på att han vill anställa 10 000 människor för sin Metaverse-satsning under de kommande fem åren. Med 48 miljarder USD i likvida medel på balansräkningen är dock den finansiella ställningen urstark, trots att man köpte tillbaka egna aktier för nästan 45 miljarder under 2021.
På kort sikt tynger motvindarna från TikTok och Apples ATT tillväxtutsikterna, samtidigt som investeringarna i Metaverse och Reel kommer att belasta marginalerna. Meta-koncernen är dock fortfarande en dominerande aktör på den globala annonsmarknaden och bör kunna generera omkring 35 miljarder USD i vinst i år, vilket motsvarande en vinst per aktie på 12,5 USD.
Det må vara något lägre än i fjol, men för tillfället betalar man som placerarare endast en p/e-multipel kring 17.
Skulle vinsttrenden fortsätta neråt bortom 2022 är det givetvis inget att bli exalterad över. Vi ser dock dagens kursnivåer som ett bra läge att ta en chansposition för att ta del av de fina kassaflödena från de sociala nätverken. Samtidigt får man exponering mot Metaverse, som är ett av de hetaste områden inom tech-branschen just nu.