MGI – Framgång Made in Germany
Det finns ingen tvekan om att videospelbolagets ledning kring vd Remco Westermann är nöjda med parallellnoteringen i Sverige, som genomfördes för nästan exakt år sedan.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1897 (22 september 2021)
M8G | First North | 53,2 kr | KÖP
Efter att ha varit bortglömt på börsen i hemlandet Tyskland, har bolaget fått en välförtjänt uppvärdering och sedan vår köprekommendation förra oktober (Newsletter 1817) har aktien nästan fyrdubblats i värde (!).
Under tiden har bolaget fortsatt med sin ”buy & build” strategi, samtidigt som man har imponerat med en stark organisk tillväxt, till skillnad från svenska sektorkollegor såsom Stillfront och Paradox. Sammanlagt ökade MGI under första halvåret sin nettoomsättning med 93%, jämfört med samma period i fjol, till 109 Meur. Omkring 37 procentenheter av denna tillväxt var organisk, vilket till och med överträffade bolagets egna förväntningar, då jämförelsebasen var mycket tuff till följd av fjolårets positiva pandemieffekter på hela gamingbranschen.
Rörelseresultatet (EBIT) justerat för engångseffekter ökade till och med 168% till 20,4 Meur, bland annat tack vare allt större skalfördelar inom organisationen. Inte minst inom segmentet Media (49% av nettoomsättningen) märks det tydliga synergieffekter efter framgångsrikt integrationsarbete av ett flertal förvärv.
Tydligt är också att det finns ett mervärde i att ha ett Media segment överhuvudtaget, vilket är ganska unikt bland de noterade spelbolagen i Sverige. Det finns flera fördelar med att kunna kombinera egna digitala marknadsföringstjänster med gaming-verksamheten och senaste exemplet är anslutningen av dotterbolaget gamigo:s Casual Games Platform till mediaplattformen the Verve som har lett till en bättre monetarisering av reklamplatserna inom spelen.
Dessutom bidrar Media segmentet till en effektivare trafikgenerering och starkare inflöde av nya spelare, vilket i kombination med nya spelsläpp och uppdateringar av befintliga spel bidrar till den starka underliggande utvecklingen av Gaming segmentet. Inklusive tillskotten från de senaste förvärven har man idag fler än 10 så kallade MMO-spel (Massively Multiplayer Online Games) och drygt 5 000 casual-spel.
Spelen utvecklar man inte själv, utan istället förvärvar man IP som har bevisat sin popularitet i marknaden. Dessa uppdateras sedan regelbundet och enligt ledningen genereras mer än 50% av spelintäkterna av spelare som har spelat ett spel i mer än fem år. Den stora majoriteten av spelintäkterna kommer fortfarande från PC, men ambitionen är att bli större inom mobilspel, där marknadstillväxten förväntas vara störst framgent.
Till följd av den höga förvärvsaktiviteten, både inom Gaming och Media, jobbar bolaget även väldigt aktivt med sin finansieringsstruktur. I maj genomfördes en riktad nyemission på cirka 90 Meur följt av en obligationsemission på cirka 150 Meur i juni. Vid slutet av juni hade man en nettoskuldsättningsgrad på låga 0,15x men i början av september stängdes ytterligare ett förvärv (den digitala annonsplattformen Smaato) för 140 Meuro (EV).
I samband med Smaato-affären annonserade man dessutom att man framöver kommer fokusera på en skalbar SaaS-modell inom media, vilket samtidigt innebär att man avvecklar influencer- och performance marketingverksamheten med lägre lönsamhet. Som ett resultat räknar man med att ytterligare öka den justerade EBITDA-marginalen inom mediasegmentet, som redan förbättrades från 7% under Q1 2020 till 16% under Q2 2021.
Trots goda nyheter har aktien presterat måttligt under sommaren, om än något bättre än gaming-sektorn generellt. För att försäkra marknaden att man är på rätt väg släppte Vd Westermann så sent som den 21:a en kommentar där han uppgav att både Gaming- och Media-segmenten är på god väg att öka den organiska tillväxten under Q3 och Q4, samtidigt som ytterligare förvärv utvärderas.
Vd:n noterade vidare att bolaget inte kommer att påverkas negativt av de senaste förändringarna i Kina vad gäller den aktiva begränsningen för minderåriga att spela spel, då man inte erbjuder aktivt något spel direkt till konsument i Kina. De totala spelintäkterna i Kina motsvarar mindre än 0,1% av koncernens totala spelintäkter. Man räknar inte heller med att påverkas negativt av de senaste ändringarna som orsakats av Apple angående dess identifiering för annonsörer (IDFA).
Ingen uppdatering gjordes av den senaste finansiella prognosen som siktar på en nettoomsättning på 234-265 Meuro och en justerad EBITDA-resultat på 65-70 Meuro. Dagens börsvärde justerat för nettoskulden motsvarar 14x mittpunkten av prognosintervallet (EV/EBITDA), vilket lär sjunka snabbt givet de gynnsamma vinstutsikterna. Utöver det tillkommer effekter från framtida förvärv, som vi bedömer som högst sannolika. Med det som utgångspunkt landar vi därför återigen i en köprekommendation och tror på kurser kring 70 kr inom de kommande 12 månaderna.