Midsona - Potential finns
Midsona som utvecklar och marknadsför produkter inom hälsovård däribland kosttillskott, skönhetsprodukter, hudvård, samt ekologiska livsmedel, har verkligen inte uppvisat någon positiv kursutveckling det senaste dryga året.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1972 (17 augusti 2022)
MSON B | Small Cap | 22,8 kr | NEUTRAL
Efter god utveckling i kölvattnet av pandemin och början av fjolåret har aktien tappat 55–60% bara i år och är ner nästan 75% från topparna under våren 2021. Faktum är att aktien inte har handlats till dagens kursnivåer sedan 2015.
Bidragande till kurssvackan är att bolaget har hamnat i en nästan perfekt storm med geopolitisk oro från kriget i Ukraina (Europas kornbod), transportproblem och en ofördelaktig valutakursförändring (stigande euro och dollarpriser) som har lett till bristsituationer och dramatiska prisökningar (inflation) för i stort sett alla insatsvaror.
Detta syntes om inte annat i bolagets Q2-rapport som fick aktien att tappa 8% på rapportdagen. Allt var dock inte elände. Nettoomsättningen ökade exempelvis med 5,9% till 956 Mkr (903), vilket visar att det trots allt finns en efterfrågan på bolagets produkter. Organiskt var dock tillväxten mer modesta 0,4%.
Försörjningskedjorna var under press i kvartalet med väsentligt längre ledtider för leveranser av råvaror, förpackningsmaterial och färdigvaror. Utvecklingen var ändå god för bolagets egna konventionella varumärken medan den ekologiska försäljningen utvecklades svagare. Detta berodde delvis på en mycket stark utveckling för just dessa produkter under pandemin som påverkar jämförelsetalen.
Den stora besvikelsen i kvartalet var resultatutvecklingen där rörelseresultatet blev -13 Mkr (42) och -7 Mkr (39) justerat för jämförelsestörande poster, motsvarande rörelsemarginaler på -1,4 % (4,7) respektive -0,7% (4,3). Då ska man veta att senast bolaget presenterades en negativ rörelsemarginal var under 2010. Den negativa marginalutvecklingen var starkt driven av det fortsatta inflationstrycket med ökade priser på insatsvaror, färdigvaror, energi och transporter.
Bolaget har genomfört prishöjningar men dessa har ännu inte kunnat kompensera för den starka och snabba kostnadsinflationen. Volatiliteten i valutor som euro och dollar har heller inte hjälpt till då koncernen köper in merparten av sina råvaror och färdigvaror i dessa valutor. Bolaget har nu aviserat ytterligare prishöjningar som tillsammans med ett omstruktureringsprogram väntas ge effekt redan i Q3. Prishöjningarna sägs ha tagits emot väl då kostnadsinflationen och dess orsaker är väl kända. Omstruktureringsprogrammet ska spara 40 Mkr årligen och vara fullt implementerat i mitten av 2023. Bolaget har heller inte sett några tecken på minskad efterfrågan på grund av prishöjningarna.
Kortsiktigt ser läget ganska kärvt ut för Midsona men frågan är om man inte borde börja intressera sig för dess aktie ändå. Kursen har tappat enormt mycket på bara ett drygt år och det mesta tyder väl också på att man ska lyckas komma tillbaka till mer normal lönsamhet på något års sikt om inga nya kostnadsdrivare dyker upp. Snarare borde läget åtminstone på vissa områden som transportproblem och höga priser på råvaror successivt återgå till det mer normala.
Efter kursraset har också värderingen kommit ner rejält, åtminstone i jämförelse med den lönsamhet som bolaget har uppvisat historiskt. Den senaste tioårsperioden har Midsona i genomsnitt genererat en rörelsemarginal kring 5,7–5,8% och värderats till ett P/E-tal kring 22. Skulle man successivt nå tillbaka till den lönsamheten inom något år eller så skulle P/E-talet för 2023 och 2024 inte vara högre än cirka 14 respektive 11, vilket känns attraktivt för ett relativt konjunkturokänsligt bolag med produkter inom hållbarhet och hälsa.
Även om vi inte skulle värdera en aktie som Midsona till ett så pass högt P/E-tal som 22 så bedömer vi ändå att aktien inom något år mycket väl kan vara värt åtminstone 30 kr eller mer, vilket skulle ge god potential. Vi väljer just nu ändå att avvakta och se utfallet i Q3-rapporten, men nog är bolaget värt att hålla koll på.