Midsummer – Here comes the sun
Samhället står inför enorma utmaningar när vi ska gå över till fossilfri produktion av el.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1946 (6 april 2022)
MIDS | First North | 13,12 kr | CHANS
Det är uppenbart att det krävs en accelererad användning av förnybara energikällor för att klara den pågående elektrifieringen av fordonsflottan, en ökande elanvändning bland hushåll och en del större industrisatsningar. För Sveriges del spår Energimyndigheten att elbehovet kommer att öka med 17 TWh årligen inom tio år, vilket kan ställas i relation till dagens elanvändning kring 126 TWh.
Situationen har varit utmanande redan före Rysslands attack på Ukraina, men har blivit ännu mer dramatisk i och med EU:s beslut att fasa ut sitt beroende av rysk gas, olja och kol inom de kommande fem åren. Det finns numera inte enbart miljörelaterade anledningar att snabba på omställningen, men även säkerhetspolitiska, vilket lär leda till betydande satsningar och subventioner från statlig sida.
Solenergi har en lång väg av teknologisk utveckling bakom sig och är idag billigare än traditionella energikällor. Trots det täcks endast 1% av Sveriges elbehov av solenergi och bara var trettionde svensk villa har idag solpaneler. Även vindkraft är effektiv och spelar en viktig roll, men det tar lång tid att bygga och planeras framför allt i norra Sverige, medan den största förbrukningen av el sker i den södra delen av landet.
Solpaneler sätter man däremot på tak där de producerar el för den byggnaden de sitter på, vilket har den ytterligare fördelen att de inte belastar elnätet. Förutom en ökande efterfrågan finns i Sverige nämligen även stora brister i överföringskapacitet i det svenska elnätet.
Sveriges enda tillverkare av solceller är Midsummer, ett bolag som grundades år 2004 och äger hela kedjan från tillverkningsutrustning till installerade solcellstak och solpaneler. Solcellerna är av typen tunnfilm och därmed lätta, flexibla, diskreta och har ett mycket lågt CO2-avtryck som är nästan 90% lägre jämfört med konventionella importerade kiselpaneler.
Under 2021 omsatte bolaget 94 Mkr, vilket var 31% mer än året innan. Nästan 40% av det genererades av produktlinjen Solcellstak som har upplevt en stark efterfrågan och växte med 251%. Produktlinjen Produktionsutrustning (60% av nettoomsättningen) har däremot haft det tufft under Covid-19-pandemin då det har varit omöjligt att resa i de länder och regioner där bolaget historiskt har sålt sina maskiner, framför allt Kina.
Efter 18-månaders stiltje sålde man dock i början av oktober två maskiner till amerikanska Sunflare, som ägs av Midsummers största ägare (drygt 18% av kapitalet), bröderna Gao. Maskinerna är nummer 3 och 4 i Sunflares nyaste megafabrik i Kina, som har byggts för att rymma totalt åtta maskiner. Enligt Sunflares vd Philip Gao är ambitionen att öka antalet Midsummer-maskiner i fabriken till maxantalet under 2022.
Vi har inte kunnat hitta några negativa effekter från att Gao-bröderna sitter på dubbla stolar och det är dessutom viktigt att notera att Sunflares betydelse för Midsummer har minskat avsevärt, dels till följd av pandemin, dels eftersom Midsummer har under 2020 tagit beslutet att expandera till Italien, där privata fastighetsägare kan installera solceller på sina hus utan egen kostnad tack vare statliga subventioner.
Med hjälp av etableringsstöd från italienska myndigheter om cirka 390 Mkr bygger bolaget för tillfället en fabrik i Bari för att starta storskalig tillverkning av tunnfilmssolceller. Kapaciteten i Italien blir 50 MW per år, vilket kan jämföras med de 2 MW per år som idag produceras vid fabriken i Järfälla. Produktionsstart planeras till slutet av 2022 med redan idag fylls orderboken i rask takt.
På relativt kort tid har bolaget tecknat tre avtal med olika italienska takföretag om försäljning av tunnfilmspaneler från den nya fabriken. Det största hittills kommer från PugliAsfalti som ska köpa upp till 6,5 MW solpaneler per i år i 5 år till ett totalt ordervärde av cirka 620 Mkr. Totalt har man redan tecknat avtal för motsvarande 15 MW solpaneler per i 5 år till ett totalt värd av cirka 1,4 miljarder kr.
Till följd av den pandemirelaterade svacka inom Produktionsutrustning har de senaste två åren varit förlustbringande, inte minst då man dessutom har haft ökade kostnader för nyrekryteringar samt uppskalning av produktion, installation och marknadsföring. Tack vare optionslösen tillfördes dock nästan 126 Mkr under Q4 och kassan uppgick till drygt 159 Mkr vid slutet av 2021. Det borde räcka för att driva expansionen och nå lönsamhet, vilket dock sannolikt lär dröja tills tidigast år 2024.
Det mesta talar för ett mycket starkt momentum framöver. Det kommer bli en självklarhet att ett tak inte bara skyddar fastigheten från vind och väder men även producerar elektricitet. Som en etablerad aktör i Sverige och snart även i Italien har Midsummer goda förutsättningar att dra full nytta av denna sekulära trend. Om vi lekar med tanken att bolaget kommer omsätta runt 400 Mkr nästa år, motsvarar dagens börsvärde justerat för nettoskulden en EV/Sales-multipel på endast 2,3x. Risken må vara högre än normalt, men aktien är i alla fall värd en chanspost.