Midsummer – Ljus och skugga
Nästan 70% av alla nyintroduktioner i Sverige har sjunkit ifjol. En av få vinnare blev solenergiföretaget Midsummer, vars aktie noterades i juni och klättrade med 58% från introduktionspriset till stängningskursen på sista handelsdagen 2018.
MIDS | First North | 28,9 kr
Midsummer, som bildades 2004, tillverkar och säljer nyckelfärdig produktionsutrustning för flexibla tunnfilmssolceller, men även färdiga solcellsmoduler och olika produkter med integrerade solcellsmoduler. Utrustningen möjliggör en kostnadseffektiv produktionsprocess av tunna, högeffektiva CIGS (Copper Indium Gallium Selenide) solceller på stålsubstrat. Dessa solceller och moduler är flexibla, oömma, lätta och kan monteras på en mängd olika underlag och inom flera olika applikationsområden. Typiska exempel av sådana är membrantak, portabla kraftverk, marina installationer, samt fordon.
Solcellsmarknaden har historiskt dominerats av stora solcellsparker med traditionella kiselsolceller, glas och aluminiumram, men trenden går mer och mer mot distribuerad elproduktion, vilket betyder att man tillverkar elen där den förbrukas. De flesta fabrikstak klarar, emellertid, inte av vikten av de traditionella solpanelerna, vilket ger Midsummers lösning en intressant fördel. Takets tätskikt behöver inte brytas och ingen åtkomst begränsas, eftersom Midsummers paneler tål att gås på. Totalkostnaden blir därmed lägre, även om själva solcellen har ett betydligt högre pris än en kiselbaserad dito.
Tack vare en kontinuerlig teknisk utveckling är solenergi idag billigare än traditionella energikällor, även utan subventioner. Inte konstigt alltså, att solcellsmarknaden befinner sig under stark tillväxt. Vid slutet av 2017 fanns cirka 400 GW installerad solkraftskapacitet, varav 100 GW installerades enbart under 2017.
Sedan 2003 har den genomsnittliga tillväxten per år (CAGR) uppgått till cirka 47%. Värdet på den globala solenergiindustrin väntas växa till 422 miljarder usd år 2022, jämfört med cirka 86 miljarder år 2015. Den installerade kapaciteten genererar idag omkring 2,5% av världens samlade elkonsumtion, en markant ökning från de 1,3% år 2015.
Under flera år har tillväxten främst drivits av Europa, med Tyskland i spetsen. Idag är huvudmarknaderna USA och Kina där det senare nämnda landet utgör numera världens största marknad för årligen installerad kapacitet. Kina är också ledande i övergången till en elektrifiering fordon, vilket i sin tur förväntas öka efterfrågan på miljövänligt producerad el. Flera länder har dessutom annonserat regulatoriska krav, som till exempel Kalifornien där alla nybyggda hem måste ha solenergi installerat från år 2020.
För att kunna nå ut till dessa marknader har Midsummer ett samarbete med det amerikanska bolaget Sunflare, med närvaro i både USA och Kina. Samarbetet gäller både försäljning och produktion i båda länder. Genom uppbyggnaden och finansieringen av solcellsfabriker i Kina har Sunflare-projekten även blivit Midsummers hittills största kund.
Det är viktigt att notera att Sunflares ägare, också är Midsummers största aktieägare med 40,8% av kapital och röster. Hittills har vi inte hittat en anledning till att misstänka en negativ effekt för övriga aktieägare, men det är givetvis något att hålla koll på. Ett tänkbart scenario skulle till exempel kunna vara att Sunflare använder sitt inflytande på Midsummer för att skaffa sig fördelaktiga inköpsvillkor.
Faktumet är att Midsummer har hittills vuxit snabbt, och nettoomsättningen har fördubblats årligen mellan 2014 och 2017 till 115 Mkr. För de första nio månaderna ifjol blev nettoomsättningen 165 Mkr, och den totala orderingången uppgick 192 Mkr. Rörelseresultatet (EBIT) nådde under perioden januari – september 31 Mkr, att jämföra med 25 Mkr för hela 2017.
Förutom produktutveckling måste bolaget investera i produktionskapacitet, men efter nyemissionen, som gjordes i samband med börsintroduktionen, är den finansiella ställningen god, med en nettokassa på nästan 40 Mkr och en soliditet på 70% vid slutet av september.
Mycket talar för att bolaget kommer kunna fortsätta sin tidigare trend och fördubbla nettoomsättningen även 2018 till nivåer omkring 230 Mkr. Det är mycket svårt att göra prognoser för ett bolag som Midsummer, som är i ett tidigt skede av sin kommersialisering och som dessutom har ett stort beroende av en enskild und.
Enligt Sunflares Vd Philip Gao har efterfrågan i USA överträffat hans förväntningar, vilket kräver en ökning av produktionskapaciteten. Som följd fick Midsummer vid slutet av december en ny order från Sunflare värd rund 64 Mkr, med leverans under 2019. Det är onekligen positivt, men det vore önskvärd att se större ordrar även från andra kunder.
Börsvärdet justerat för nettokassan uppgår i skrivande stund till cirka 865 Mkr, vilket motsvarar 4x den förväntade omsättningen, eller 21x EBIT-resultat. Fortsätter bolaget att leverera hög tillväxt är värderingen inte avskräckande. Problemet är den dåliga visibiliteten för oss utomstående. Med viss tillverkning i Kina är man dessutom exponerat mot den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, även om man hittills inte har sett någon större effekt av tullar. Vi avvaktar.