Mildef –Säljsugna insiders överskuggar framsteg
För andra kvartalet i rad lämnar agerandet av industrileverantören Mildefs insynspersoner i samband med rapportpresentationer en besk eftersmak.
KÖP | MILDEF | Small Cap | 66 kr
Denna gång var det vd Daniel Ljunggren som valde att sälja aktier till ett värde om 27,4 Mkr, dagen efter bokslutskommunikén offentliggjordes. Försäljningen motsvarade förvisso endast 20% av hans totala innehav i bolaget, men lämnar givetvis utrymme för diskussion huruvida de kortsiktiga utsikterna kan ha spelat en roll i hans beslut. Ännu värre var det dock inför Q3-rapporten då två insynspersoner med chefsbefattningar sålde aktier till ett sammanlagt värde om nästan 42 Mkr. Rapporten skulle sedan visa sig vara besvikelse på ett flertal punkter.
Siffrorna som sådana var det dock inget större fel på just denna gång (Q4). Orderingången i kvartalet ökade med 51%, jämfört med samma period ifjol, till 408 Mkr, vilket motsvarade en ny rekordnivå. Inför 2024 sitter bolaget därmed på en orderstock på 1 327 Mkr, varav 838 är planerat för leverans under året.
Allt-time-high var det även för nettoomsättningen som i Q4 ökade med 12% till 353 Mkr. Här kan vi, emellertid, notera att man i Q4 2022 drabbades av leveransförseningar om cirka 100 Mkr som försenades till första halvåret 2023. Den långsiktiga trenden är dock icke desto mindre mycket positiv och nettoomsättningen rullande 12-månader har nu ökat varje kvartal sedan Q4 2021. Som vi har påpekat i tidigare analyser ligger det i verksamhetens natur att leveranser kan variera en hel del från kvartal till kvartal. Samma gäller för orderingången då det är svårt att veta exakt när större projekt kommer trilla in. Den mest rättvisa bilden ges därför av långsiktiga trender.
Zoomar man ut syns även en positiv trend vad gäller lönsamheten. Från bottennivån på 6,9% i Q4 2021 har den justerade EBITDA-marginalen (12-månader rullande) successivt ökat till 14,6% i Q4 2023. I Q4 isolerat nådde den justerade EBITDA-marginalen till och med 17%, vilket var 3,2 procentenheter bättre än året innan. Rörelsemarginalen (EBIT) förbättrades samtidigt om 1,7 procentenheter till 11,7%.
Vd Ljunggren visade sig i samband med rapportpresentationen optimistisk kring skalbarheten av rörelseresultatet, när volymerna så småningom ökar. Han hänvisade dessutom än en gång på den sencykliska karaktären av Mildefs erbjudande och att det tar tid att bygga upp försvarskapacitet i de olika länderna. Även om det inte går att utesluta att det fortfarande finns vissa flaskhalsar i systemet, så tycker Ljunggren att bolaget själva är redo att hantera de volymökningarna som väntas komma framöver.
"Att Mildefs produkter och lösningar, som omfattar både hårdvara, mjukvara och tjänster, håller hög klass visar inte minst det senaste samarbetet som annonserades nyligen med en av världens största försvarsföretag, Lockheed Martin "
Åt rätt håll utvecklades dessutom kassaflödet mot slutet av året, vilket har varit ett problem i tidigare kvartal då ledningen valde att bygga lager för att säkra leveransförmågan. Budskapet från bolagets sida är att man räknar med ytterligare positiva effekter på det operativa kassaflödet framöver och för att understryka det valde styrelsen att föreslå en utdelning om 0,50 kr (0,00) per aktie för 2023 vilket ju får ses som ett positivt tecken i sammanhanget.
Det är lätt att glömma att tillväxten under 2023 har främst varit ett resultat av tidigare fattade beslut avseende modernisering och digitalisering inom försvarsmakterna. De ganska nyligen ökade försvarsbudgetarna har än så länge inte haft någon effekt, men kommer snarare märkas längre fram. Mycket tyder på att behoven av mer avancerade tekniska förmågor, säkrare försörjningskedjor och återuppbyggnad av lager kommer att driva efterfrågan under den kommande tioårsperioden. Denna positiva syn förmedlades av Saabs vd Micael Johansson, som så sent som förra veckan upprepade att han förväntar sig en substantiell tillväxt över minst en tioårsperiod. Försvarsbolaget höjde dessutom sitt medellånga mål för organisk försäljningstillväxt till 15% från tidigare 10% per år.
Med tanke på den geopolitiska situationen i Östeuropa, Mellanöstern och Asien är det svårt att inte tro på stora försvarsrelaterade investeringar under kommande åren. Därtill kommer osäkerheten kring valutgången i USA, där Republikanernas kandidat Donald Trump varnade Nato-medlemmar att USA under hans styre inte kommer skydda de länder som inte betalar tillräckligt mycket till Nato. Att Mildefs produkter och lösningar, som omfattar både hårdvara, mjukvara och tjänster, håller hög klass visar inte minst det senaste samarbetet som annonserades nyligen med en av världens största försvarsföretag, Lockheed Martin.
Sedan botten i slutet av oktober har aktien stigit med runt 30%. Börsvärdet justerat för nettoskulden motsvarar idag omkring 18x det förväntade rörelseresultatet i år (EV/EBIT). Här räknar vi med en fortsatt marginalförbättring mot 12%. Värderingen är i linje med Saab, men den förväntade vinsttillväxttakten är högre i Mildefs fall. Vi är fortfarande optimistiska att kursen kommer nå upp till vårt riktmärke på 80 kr och upprepar vår köprekommendation.
Källa: Infront
MilDef Group AB är ett svenskt företag specialiserat på att leverera robust försvarselektronikutrustning, även kallat taktisk IT, till försvarssektorn. Företagets huvudmarknader inkluderar Norden, USA och Storbritannien, där de har fleråriga ramavtal och en kundbas bestående av över 160 kunder i mer än 30 länder. MilDef äger flera dotterbolag, inklusive MilDef AS i Norge, MilDef Inc i USA, MilDef Ltd i Storbritannien och MilDef Products AB i Sverige. Bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern MILDEF.
Under räkenskapsåret 2023 rapporterade MilDef en omsättning på cirka 1 158 miljoner SEK, vilket motsvarar en ökning med 55,2 % jämfört med föregående år. Företaget har ännu inte delat ut någon vinst till aktieägarna, då de fokuserar på tillväxt och återinvestering av vinster i verksamheten.