Mips – En riktig high-flyer
Det finns aktier som bara klättrar och klättrar, oavsett vad de egentligen värderas till.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1944 (30 mars 2022)
MIPS | Large Cap | 880 kr | NEUTRAL
Tilltalande tillväxtutsikter och ett positivt nyhetsflöde attraherar fler och fler placerare till allt högre kurser och multiplerna skenar iväg som följd. Den typen av ”story stocks” har kunnat frodas extra mycket de senaste åren, i tider av låga räntor och artificiellt hög likviditet på de finansiella marknaderna.
Ett lysande exempel är hjälmsäkerhetsbolaget Mips, som har sett sin aktiekurs öka med drygt 440% sedan november 2019 när vi åsatte aktien en spekulativ köprekommendation (Newsletter 1741). P/E-talet uppgick då till 28, vilket i våra ögon försvarades av hög tvåsiffrig vinsttillväxt. Under pandemin ökade bolagets nettoomsättning från 268 Mkr år 2019 till 608 Mkr, medan vinsten per aktie ökade från 3,28 kr till 9,64 kr.
Utan tvekan finns det mycket att gilla med bolaget och dess utveckling. Baserat på mer än 25 års forskning har man utvecklat ett säkerhetssystem som kan implementeras i såväl nya som existerande hjälmmodeller. Många av kunderna är ledande aktörer inom hjälmindustrin och marknadsför aktivt nyttan av Mips säkerhetssystem mot slutanvändaren.
Historiskt riktade man sig främst mot kategorierna Cykel, Snö, Motorcykel och Ridsport, men erbjudandet har successivt breddats för att täcka även Hockey och Industri. Idag är verksamheten indelad i tre kategorier: Sporthjälmar (94% av intäkterna 2021), Motorcykelhjälmar (6%) och Säkerhetshjälmar (0,4%). Generellt är efterfrågan mycket god och omsättningen ökade organiskt med 72% ifjol.
Den höga tillväxttakten är ett resultat av ett flertal faktorer. De största kunderna fortsätter att utöka sina produktportföljer av hjälmar utrustade med Mips-lösningar, samtidigt som bolaget fortsatte att växa på alla geografiska marknader och i alla hjälmtyper. Vi utgången av år 2021 fanns Mips-lösningar implementerade i totalt 883 hjälmmodeller, jämfört med 729 året innan. Antalet kunder har ökat med 22 stycken till totalt 143.
Något som vi alltid har uppskattat är att affärsmodellen är mycket skalbar, vilket möjliggör stark tillväxt utan att man behöver addera större fasta kostnader. Den operationella hävstången på volymökningar blir således hög, och lönsamheten är i en klass för sig själv. Under 2021 ökade rörelsemarginalen (EBIT) med 7,8 procentenheter till 53,6%, vilket var långt över ledningens mål om minst 40%.
Utöver ovanstående är också kapitalbindningen väldigt låg, vilket ger starka kassaflöden. Vid slutet av december hade man därför en nettokassa på 450 Mkr. Trots ett utpräglat tillväxtfokus har man således råd att betala en utdelning till sina ägare, och för 2021 har styrelsen föreslagit 5 kr per aktie (3,5).
Det mesta talar för att det kommer bli mer än så framöver. Ledningens mål är att nå en omsättning om minst 1 miljard kr år 2025, men målet sattes redan 2019 och vd Max Strandwitz meddelade nyligen att man kommer uppdatera sina ambitioner i samband med kapitalmarknadsdagen den 9:e juni i år. Det ska bli intressant att höra hur högt han kommer sikta denna gång, inte minst med tanke på att världsmarknaden för sporthjälmar har växt under pandemin.
Stor potential finns det även inom Säkerhetshjälmar där man befinner sig alldeles i början av resan. Hjälmar inom säkerhetskategorin kan delas upp i två huvudsakliga underkategorier bestående av säkerhetshjälmar för industriellt bruk (bygg-, tillverknings-, gruv- och oljeindustrin) och hjälmar inom det militära, polisväsendet och räddningstjänst. Denna kategori uppskattas bestå av 310 miljoner hjälmar årligen, vilket kan jämföras med 50 miljoner sporthjälmar och 50 miljoner motorcykelhjälmar årligen.
Givetvis möter även Mips utmaningar inom leverantörskedjan och framförallt under Q4 drabbades många hjälmfabriker i Kina av energirestriktioner vilket innebar att alla hjälmar som efterfrågades inte kunde tillverkas. Detta har lett till att de globala lagernivåerna i detaljhandeln är fortsatt låga och antas förbli så åtminstone fram till halvårsskiftet. Mips själva har dock under hela pandemin inte missat att leverera en enda order, bland annat tack vare att man har mer än fördubblat antalet samarbetspartners i sin egen tillverkningskedja.
Såvida det inte blir en allmän ekonomisk kris till följd av Rysslands aggression i Östeuropa ser vi goda chanser att bolaget kommer nå en omsättning omkring 800 Mkr i år. Tillsammans med en någorlunda stabil EBIT-marginal skulle det innebära att vinsten per aktie kommer öka med cirka 30% till 12,6 kr. Det är imponerande men dagens aktiekursnivå innebär att man som placerare får betala nästan 70 gånger årets förväntade vinst (P/E-tal), vilket är för högt för vår smak för att åter trycka på köpknappen. Egentligen lutar vi snarare åt en Sälj-rekommendation men givet aktiens historik som ”story stock” kan den nog förbli orimligt dyr ett tag till.