Momentum Group – Ny storägare med kompetens
Momentum Group är en av de ledande återförsäljarna av industriförnödenheter samt industrikomponenter, tjänster och service, till professionella slutanvändare inom industri- och byggsektorerna i Sverige, Finland och Norge. Koncernen har 1 700 anställda och säljer främst genom butikskedjan Tools (120 butiker) och Momentum Industrial (komponenter). Totalmarknaden för industriförnödenheter och industrikomponenter i Sverige, Norge och Finland uppskattas till cirka 40–45 Mdr kr.
MMGR | Mid Cap | 94 kr
Momentum knoppades av och särnoterades i juni 2017 från dåvarande B&B Tools. Och i slutet av februari i år fick bolaget en ny huvudägare när Nordstjernan aviserade att de förvärvat A- och B-aktier. Efter att ha ökat ytterligare i mars har Nordstjernan 5,05% av aktierna och 15,6% av rösterna. Nordstjernan har en god branschkännedom efter den framgångsrika investeringen, i bl.a. Swedol, som är ett innehav i Stockpickers Referensportfölj.
Nettoomsättningen för räkenskapsårets Q3 (1 oktober-31 december 2018) ökade med 4% till 1 552 Mkr (1486). Valutaomräkningseffekter påverkade omsättningen positivt med 34 Mkr. Nettoomsättningen för jämförbara enheter, mätt i lokal valuta och justerat för antalet handelsdagar, ökade med 3% jämfört med motsvarande kvartal föregående år.
Rörelseresultatet förbättrades till 85 Mkr (76). Under sin tid inom B&B-koncernen levererade Momentum en rörelsemarginal på 3,5-3,7%. Och sedan dess har lönsamheten förbättrats markant och på rullande 12-månaders uppgår marginalen till 4,8%. Bakom resultatförbättringen ligger dels att rörelsemarginalen förbättrats till 3,3% (1,8) inom Verktyg & förnödenheter, dels att Komponenter & Service ökat intäkterna med cirka 400 Mkr med allt bättre lönsamhet.
Det senast nämnda har skett genom att sortimentet har rationaliserats och mer fokus lagts på växande kategorier som skyddsutrustning. Vidare har cirka 15 olönsamma butiker stängts ned. Tillväxten inom Komponenter & Service beror på industrikonjunkturen men även förvärv bidrar. Cirka 60 % av intäkterna kommer från industrin medan resterande genereras från bygg och offentlig sektor.
Tools står för cirka 70% av omsättningen men bara för drygt hälften av resultatet. Rörelsemarginalen är under målet på 5% i både Sverige och Norge. Åtgärder har dock vidtagits för att förbättra lönsamheten. Det bör innebära en god potential att öka värdet på Tools när lönsamheten stiger.
Vi tror inte att Momentum kommer upp i marginaler som Swedol och andra bygginriktade återförsäljare levererar. Detta beroende på att prispressen från industrikunder känns tuffare. Momentum är väldigt beroende av industrikonjunkturen men vi ser inte några direkta indikationer på att vi skulle stå inför en märkbar försvagning i närtid. För 2018/2019 och 2019/2020 spår vi därför en vinst per aktie om 7,60 kr respektive 8,15 kr. Det innebär att aktien handlas till p/e 12,5 och 11,5, vilket inte är en hög värdering om man ser till övriga branschen.
Vidare erbjuds en hygglig direktavkastning på cirka 3,5 %. I det skicket som balansräkningen är i detta skede ser vi goda möjligheter för att Momentum ska kunna växa ytterligare via bolagsköp. En kurstrigger kommer att vara en högre marginal inom Tools. Konkurrenter som Ahlsell och Würth är mer än dubbelt så lönsamma. Vi inleder bevakning av Momentum med en köprekommendation och riktkurs 110 kr. På riktkursen handlas aktien till p/e 13,5 på nästa räkenskapsårs vinstprognos.