MTG – Mörkret före gryningen
Det dröjer med vändningen för spel- och e-Sportbolaget MTG.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1878 (27 juni 2021)
MTG B | Large Cap | 111,6 kr | KÖP
Det är inte bara negativt, då gaming-vertikalen fortsätter gynnas av pandemieffekter vilket ledde till en organisk omsättningstillväxt om 8% under Q1, jämfört med samma period i fjol, trots redan ganska tuffa jämförelsetal. Inklusive M&A-effekter och rensat för valutaeffekter ökade nettoomsättningen inom gaming med hela 32%.
Dotterbolaget InnoGames ökade sin försäljning i den befintliga spelportföljen tack vare framgångsrika event i spelen för Forge of Empires och ett fortsatt starkt resultat i portföljen med klassiska spel. Även nytillskottet Hutch levererade en stabil tillväxt, trots att titeln F1 Manager upplevde en hög säsongsvariation i och med att spelarna väntade på lanseringen av det faktiska världsmästerskapet 20021 FIA Formula One World Championship. Det kom i slutet av mars, så att ökningen av nedladdningar och användare började för Hutchs del synas i början av Q2
Årets andra stora förvärv, Ninja Kiwi, konsoliderades först från och med 1:a juni men bolaget verkar fortsätta sin positiva utveckling. I mars passerade titel Bloons TD 6 tröskeln 603 Mkr (100 miljoner nyazeeländska dollar) i samlad intjäning sedan lansering. Med lansering av det nya spelet Bloons Pop i närtid tillsammans med lansering av det efterlängtade nya spelet Battles 2 (i slutet av 2021), så är bolaget dessutom väl positionerat för fortsatt tillväxt.
Generellt ser pipelinen inom MTGs gaming-vertikal mycket lovande ut. InnoGames gjorde under Q1 en testlansering av nya citybuider-titeln ”Rise of Cultures” med lovande resultat inom flera viktiga nyckeltal, samtidigt som Hutch lanserade den genreöverskridande titeln ”Puzzle Heist” i slutet av mars. Totalt planerar gaming-vertikalen att lansera upp till 10 spel under året.
Baksidan av medaljen är att spelutvecklingen givetvis kostar pengar och investeringarna ökade under årets första tre månader med 48% till 43 Mkr. Det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) påverkades även till viss del av testlanseringen av 2 nya titlar med tillhörande marknadsföringskostnader, men icke desto mindre kunde man rapportera en tillväxt om 55% till 204 Mkr, motsvarande en marginal på 27%. Ledningen flaggar dock för en uppskalning av marknadsföringen framöver, förutsatt framgångsrika testlanseringar av nya spel.
Trögt går det fortfarande för e-Sportvertikalen, även om den organiska omsättningsnedgången om -11% var faktiskt 2 procentenheter bättre än under Q4 i fjol. Den ihärdiga påverkan av Covid-19-pandemin på samhället har hittills gjort det omöjligt att återinföra evenemang med livepublik och den kortsiktiga planeringen är mycket utmanande. Det i sin tur leder till långsammare beslutsprocesser från varumärkessponsorer, vilket tex försenade under Q1 ett mindre antal större sponsringsavtal. Majoriteten av dessa avtal har dock nu ingåtts under Q2 och förhoppningen är att man kan sätta igång med live-publik vid slutet på året.
Tills dess investerar MTG i nya strategiska initiativ som tex den fortsatta expansionen av ESL Gamings B2C och mobila e-Sport produkter, digitaliseringen av traditionella sporter till e-Sport produkter, samt potentiell expansion i nya geografiska områden och marknader. Tillsammans med intäktsbortfallet tyngde det resultatet i inledningen av året, men tack vare kostnadsbesparingar förbättrades det justerade EBITDA faktiskt från -127 Mkr till -82 Mkr.
Även om den kortsiktiga bilden inom e-Sportsegmentet må vara färgat av pandemin, så står MTG mycket väl förberett för tiden ”post covid”. Det understryks bland annat av det förnyade avtalet med den tunga partnern Intel, vilket beskrivs som det största varumärkessamarbete i e-Sportens historia. Dessutom offentliggjorde ESL Gaming nyligen förlängningen av sponsoravtalet med tyska SAP.
Framöver ser vd Maria Redin potential för en blandad modell av live- och online-evenemang inom e-Sport, som inte bara ska leda till en snabbare tillväxt och ökade intäkter, men även en mer motståndskraftig kommersiell verksamhet. Hon påpekar dessutom att hon vill fortsätta titta på nya förvärvsmöjligheter inom gaming. Bolagets finansiella ställning är fortsatt stark, då köpet av de ytterligare 17% i InnoGames och förvärvet av Ninja Kiwi finansierades med hjälp av 2 emissioner under Q1 på totalt 3,6 miljarder kr.
Få placerare verkar dock hittills vilja lyfta blicken mot 2022 och MTG-aktien har följaktligen tappat drygt 20% av sitt värde hittills i år. Vi har svårt att förstå logiken bakom det, då vi ser goda chanser att bolaget kommer kunna öka omsättningen en bit över 6 miljarder kr nästa år, från förväntade cirka 5,4 miljarder i år. I takt med en återhämtning inom e-Sport bör även lönsamheten komma tillbaka, så att dagens börsvärde justerad för nettokassan motsvarar knappt 10x det förväntade EBITDA-resuultatet nästa år.
Med två intressanta ben att stå på är MTG en attraktiv aktie att äga i våra ögon och vi upprepar både vår positiva syn och den just nu tämligen avlägsna riktkursen om 175 kr.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki, Fredrik Larsson
Modern Times Group MTG AB är ett svenskt medieföretag fokuserat på onlinespel och digital underhållning. Bolaget äger flera framstående varumärken, inklusive InnoGames, Kongregate och Hutch, som tillsammans når en global publik med sina spel och tjänster. MTG är noterat på Nasdaq Stockholm under symbolerna MTGA och MTGB. Under 2024 rapporterade företaget en omsättning på 6,02 miljarder SEK, en ökning med 3,2% jämfört med föregående år. Trots denna tillväxt redovisade MTG en nettoförlust på 210 miljoner SEK för året. Styrelsen föreslog en utdelning om 2,00 SEK per aktie i februari 2025.