MultiQ - Än finns chansen kvar

MultiQ som är en nordisk aktör inom digitalisering och kundanpassade bildskärmar och digital kommunikation, pekades av oss ut som en möjlig vinnaraktie i vårt årliga ”Vinnarnummer” i början av året.

MultiQ n finns chansen kvar

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1782 (29 april 2020)

MULQ | Small Cap | 1,155 kr | KÖP

Med lite mer av facit i hand såhär drygt ett kvartal senare kan vi konstatera att rekommendationen inte alls har blivit den vi ville uppnå även om det i första hand beror på faktorer som vi vare sig kunde förutspå och ej heller påverka. Vi pratar då naturligtvis om Coronakrisen som har sänkt hela börsen kraftigt och i många fall i det närmaste har pulvriserat aktiekursen i mindre och mer riskabla småbolagsaktier. MultiQ är i detta sammanhang inget undantag utan har tappat närmare 25% sedan numret i fråga, och har tyvärr heller inte varit med i den påföljande återhämtningen i någon högre grad, förutom den allra senaste tiden.

Annons

Någon egentlig anledning till det stora kurstappet förutom allmän Coronaoro och vad den efterföljande påverkan kan få för effekt på konjunkturen finns faktiskt heller inte även om Q4 var något svagt resultatmässigt. Bolaget har kunder inom kollektivtrafik, bank, spelmarknad, sjukvård och detaljhandel, och det är nog främst de sistnämnda kunderna inom detaljhandeln som påverkas mest och de utgör dessutom en mindre andel av bolagets kundbas. Bolaget har även en stark balansräkning med en nettokassa, vilket minskar risken ytterligare.

Q4-rapporten var knappast någon kioskvältare men 2019 blev som helhet ändå ett riktigt lyft. I kvartalet steg omsättningen med 28% till 56,0 Mkr (43,7), vilket var godkänt. På helåret var dock ökningen hela 64,5% till 248,9 Mkr (151,3) efter flera större order under 2018 och 2019 bland annat från större spelbolag, transportsektorn och detaljhandeln. Man ska även komma ihåg att intäkterna kan variera relativt kraftigt mellan kvartalen beroende på hur ojämnt flödet är av hårdvaru- och projektleveranser.

Efter kvartalets utgång har ett par order presenterats. Dels en order på 4,2 Mkr från ett tyskt företag inom läkemedel och diagnostik, dels ett avtal med Western Canada Lottery Corporation om bolagets mjukvara och tillhörande service och support, värt cirka 10 Mkr. Avtalet är en följd av det ramavtal för hårdvara som tidigare meddelats under 2019 och som sas vara värd 50 Mkr över en treårsperiod.

Även resultatmässigt var fjolåret riktigt bra, men avslutades något mindre imponerande än vi hade hoppats. Rörelseresultatet i sista kvartalet blev -0,4 Mkr (-0,2), vilket i huvudsak sägs bero på faktorer av tillfällig karaktär som tillfälligt högre kostnader i enskilda projekt och lagernedskrivningar. Även bruttomarginalen minskade till följd av volymrabatter i vissa leveranser. För året som helhet var resultatförbättringen ändå mycket betydande med ett rörelseresultat som förbättrades till 21,6 Mkr (0,1), motsvarande en marginal på 8,7% (0,0). Det löpande kassaflödet under året förbättrades till 28,2 Mkr (-0,7) och bidrog till att nettokassan vid utgången av kvartalet var 15,3 Mkr. Resultatet per aktie blev 0,19 kr (0,02). Efter kvartalets utgång har MultiQ ändå som så många andra valt att dra tillbaka den föreslagna utdelningen på 0,05 kr per aktie.

Trots det kraftiga kursfallet ser förutsättningarna framåt relativt goda ut och coronakrisen bör kunna få en relativt måttlig påverkan. De återkommande intäkterna för programvara och licenser som ökade med 15% i fjol beräknas (av bolaget) inte påverkas, och i stort sett samtliga anställda kan och arbetar för närvarande hemifrån. Med hjälp av digitala lösningar sägs heller inte leveranser till kunder komma att påverkas nämnvärt.

Den osäkerhet som råder gäller främst de projektorienterade intäkterna där aktiviteten i Danmark och Norge har blivit betydligt lägre efter myndigheternas införda restriktioner i coronavirusets spår. Samtidigt är kunderna inom kollektivtrafik, bank, spelmarknad, sjukvård och detaljhandel i de flesta fall stabila och borde kunna väntas klara sig bra genom rådande situation.

Efter kursnedgången är också värderingen klart lockande, åtminstone sett på något års sikt. P/e-talet på 2019 års vinst är inte mer än 6 och även om 2020 skulle bli ett sämre år borde inte samma multipel hamna mycket högre än cirka 9-10. Därefter räknar vi med att P/e-talet åter faller ner mot 6-7 under 2021 efter schablonskatt.

Oavsett hur det blir med utvecklingen de närmaste månaderna så förefaller bolaget därmed att värderas mycket lågt och inte efter prestation, speciellt som bolaget därtill är nettoskuldfritt. Det är naturligtvis tveksamt om aktien kan bli en ”vinnaraktie” i slutänden efter det djupa kursraset som har skett sedan ”Vinnarnumret”. Bara för att nå tillbaka till den kursnivå som gällde i början på året krävs ju trots allt att aktien ska stiga i storleksordningen 30%. Från dagens kursnivå är det dock inte alls omöjligt att aktien kan få en stark utveckling trots coronakrisen. Förutom stabila kunder och en mycket låg värdering sägs även lagersituationen vara bra och man har ingen större påverkan på inleveranser av insatsvaror.

Vi tycker nog sammantaget att aktien ser fortsatt tämligen attraktiv ut. Rapporten för det första kvartalet väntas komma den 19 maj.

Skriven av
Jan Axelsson
Analytiker
Publicerad 2020-05-04 11:28:00
Ändrad 2024-11-13 07:54:11