Munters – Tillbaka på banan?

I mitten av december fick styrelsen med Nordic Capital i spetsen nog och sparkade dåvarande vd John Peter Leesi. Klimatkontrollspecialistens aktie hade vid denna tidpunkt tappat 40% från noteringskursen på 55 kr i maj 2017. Redan i vår analys i september (Newsletter 1645) påpekade vi den höga prislappen vid noteringen och beska bismaken som uppstod bara ett halvår senare i form av en vinstvarning.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

Från Stockpicker Newsletter (12 juni 2019)

MTRS | Large Cap | 48,98 kr

Åtminstone är Nordic Capital, som sålde en stor andel vid noteringen, kvar som största ägare med 50,1% av kapitalet och försöker nu alltså vända skutan. Med hjälp av ett trestegsprogram vill man lyfta resultatet, som i fjol hamnade på samma nivå som året innan, trots en ökning av nettoomsättningen med 8% till 7 122 Mkr.

Framförallt det tidigare affärsområdet Data Centers har utvecklats under förväntan och utsikterna för en lönsam etablering av Data Centers-verksamhet i Europa bedöms vara begränsade, trots de signifikanta energibesparingar som man utlovar med sina lösningar. Det primära fokuset framåt riktas därför mot den amerikanska marknaden, samtidigt som man utvärderar strategiska alternativ för Data Centers, inklusive en potentiell avyttring.

Som första åtgärd integrerades Data Centers i affärsområdet Air Tech under årets Q1. Dessutom realiserade man en goodwill-nedskrivning om 323 Mkr och initierade ett program som kommer kosta 350 Mkr, bland annat för att stänga den europeiska fabriken. Nedläggningen medför en minskning av nettoomsättningen med 600 Mkr, varav cirka 80% under 2019. Det kan jämföras med Data Centers totala omsättning om 1 068 Mkr i fjol. Samtidigt förväntar sig ledningen en årlig besparing på 50 Mkr från fabriksstängningen, och en positiv effekt på det justerade rörelseresultatet (EBITA) på 105 Mkr i år, samt 210 Mkr per år från och med 2020. För att spegla den nya affärsmixen sänkte man sina förväntningar om en organisk nettoomsättningstillväxt på medellång sikt till 5%, från tidigare 7-10%.

Efter de första tre månaderna i år halkar man betydligt efter denna ambition. Nettoomsättningen minskade nämligen organiskt med 4%, jämfört med samma period ett år tidigare, till 1 663 Mkr. Att den rapporterade siffran ändå var totalt 4% högre än under Q1 2018 berodde enbart på positiva valutakurseffekter.

Mer än 70% av intäkterna genereras nuförtiden inom Air Tech, som idag även inkluderar det tidigare affärsområdet Mist Elimination. Air Techs nettoomsättning minskade organiskt med 4% till 1 208 Mkr, återigen med Data Centers som stora sänke. Tillväxten inom undersegmentet Industrial var stabil, medan Mist Elimination visade en stark utveckling. Verksamheten inom affärsområdet FoodTech fortsatte att påverkas av osäkerheten på den kinesiska marknaden, som orsakas av den afrikanska svinpesten, och nettoomsättningen minskade organiskt med 3% till 466 Mkr.

Trots att trestegsplanen enligt den tillförordnade vd:n Johan Ek har lett till första besparingar, sjönk rörelseresultatet under Q1 kraftigt till 14 Mkr, från 76 Mkr ett år tidigare. Justerat för jämförelsestörande poster var EBITA-nedgången fortfarande 7%, vilket dock var enbart relaterad till Data Centers. Den justerade marginalen minskade med 0,8 procentenheter till 6,4%. Ändå tror ledningen på en väsentlig förbättring av marginalen för helåret 2019, jämfört med fjolårets 9,5%.

Målet på medellång sikt ligger oförändrat på 14%, och att nå ditt kommer vara en utmaning för den nya vd:n Klas Forsström, som tillträder sin roll den 12:e augusti i år. Det är inte osannolikt att han kommer fortsätta den städning som har redan påbörjats. En potentiell avyttring av vissa delar skulle dessutom kunna stärka balansräkningen något, då skuldsättningen är fortfarande hög till följd av det tidigare private equity ägande. Vid slutet av mars motsvarade nettoskulden 4,3x det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar, vilket är betydligt högre än målsättningen om 1,5 – 2,5x.

Den underliggande efterfrågan på bolagets klimatlösningar verkar i alla fall finnas kvar och en av få ljuspunkter i rapporten var faktiskt den starka orderingången inom kommersiella applikationer, Service och Marine. Det sistnämnda segmentet gynnas av skarpare miljökrav för fartyg, där bolaget bidrar med droppavskiljare till så kallade skrubbersystem som renar rökgasar. Glädjande var även att man fick en relativt stor order för data center-kylning i USA.

2019 kommer bli ett mellanår för bolaget. Lägger vi ihop de olika pusselbitarna, borde en omsättning omkring 7 300 Mkr vara möjligt att nå. Lönsamheten i år påverkas av flera engångsposter och vi tycker det är mer intressant att försöka skissa på ett rimligt scenario för nästa år. Lyckas man att fokusera på de något stabilare delarna med lägre tillväxttakt men bättre lönsamhet, ser vi en vinst per aktie på omkring 2,7 kr framför oss för 2020. Med det som utgångspunkt handlas aktien i skrivande stund till p/e 18 på nästa års förväntade vinst. Det är åt det saftiga hållet, och efter de senaste årens besvikelser, ligger bevisbördan onekligen hos bolaget. Nordic Capital lär dessutom inte vilja sitta kvar med sin post i all evighet, vilket borde begränsa uppsidan i aktien ytterligare. Avvakta.

NASDAQ Stockholm
MTRS
Sektor
Industri
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2019-06-12 12:39:00
Ändrad 2024-11-13 07:48:26