Mycket att gilla i kontanthanteringsbolaget
Ingen som följer bolaget lite närmare kan ha blivit överraskad när ledningen i samband med den senaste kvartalsrapporten valde att skrota det tidigare kommunicerade intäktsmålet om 24 miljarder kr för 2021.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1825 (11 november 2020)
LOOMIS | Large Cap | 232,4 kr | KÖP
Till följd av den pågående Covid-19 pandemin hade intäkterna redan under första halvåret sjunkit med 10% organiskt till 9 567 Mkr och eftersom marknadsförutsättningarna för 2021 är fortsatt osäkra var beslutet endast en formalia.
Ändå föll aktien på rapportdagen med 6%, trots att själva resultatet för perioden juli – september faktiskt var bättre än analytikernas förhandstips, enligt en sammanställning från Infront. För den pålästa placeraren blev det ett utmärkt köptillfälle och kursen återhämtade sig snabbt. Sedan vår senaste analys i augusti (Newsletter 1805) har aktien nu stigit med drygt 6%, men vi tror fortfarande att det finns mycket mer att hämta.
Betydligt viktigare än kvartalssiffrorna var nyheten som annonserades i början av september, nämligen lanseringen av tjänsten Loomis Pay som innebär ett betydande steg i den uttalade ambitionen att klättra i värdekedjan. Loomis Pay är en komplett betalningsplattform för detaljhandlare och hanterar samtliga former av betalningar oavsett om det gäller kontanter, kort eller andra digitala alternativ och oavsett om de sker i fysisk butik eller via e-handel. Initialt kommer Loomis Pay att rikta sig till mindre och medelstora handlare, där Loomis redan idag har en ledande marknadsställning. Bolaget har för närvarande avtal avseende värdetransporter och kontanthantering med cirka 85 000 handelskunder enbart på de nordiska marknaderna. Lanseringen av Loomis Pay har inletts i Danmark och kommer i början av 2021 erbjudas på den svenska marknaden för att sedan rullas ut på fler och fler marknader. Ambitionsnivån, i ett första steg, är att inom fem år nå en omsättning för tjänsten överstigande 3 miljarder kr med en god rörelsemarginal.
Samtidigt som ledningen formar framtidens Loomis gör den även ett bra jobb med att hantera den pågående coronakrisen och dess effekter på verksamheten. Glädjande nog har volymerna gradvis återhämtat sig under Q3, medan de aktiviteter som genomfördes på kostnadssidan har gett resultat. Efter en organisk nedgång om 20% under Q2, landade motsvarande siffra nu ”enbart” på -9%, jämfört med samma period i fjol. Rörelsemarginalen minskade med 2,4 procentenheter till 11%.
Som tidigare har pandemins påverkan varit större på bolagets europeiska verksamhet än verksamheten i USA. Följdriktigt sjönk de europeiska intäkterna organiskt med -14%, medan USA klarade sig med -3% och hade till och med en positiv organisk tillväxt i september. Främsta anledning är strukturen i kundportföljen som i USA domineras av medelstora- och stora handelskunder samt finansiella institutioner. I många andra länder har det däremot varit de mindre detaljhandlarna och restaurangerna som har varit de mest utsatta när den ekonomiska aktiviteten avtagit och de kundgrupperna utgör för Loomis en större del av intäkterna i Europa.
Ytterligare en gynnsam faktor i USA är att en större andel intäkter kommer från en fast manådsavgift, till exempel från SafePoint. Det bidrar inte enbart till stabiliteten men även till en bättre lönsamhet. Dessutom har man genomfört ett antal effektiviseringsåtgärder, så att segmentets rörelsemarginal (EBITA) ökade med 1,9 procentenheter till 15,5%, intäktsnedgången till trots.
Den europeiska motsvarigheten landade på 9,4% och därmed 5,5 procentenheter lägre än under Q3 2019. Här ingår effekterna från de omfattande åtgärdsprogram som har initierats i flera länder samt statligt stöd om totalt cirka 49 Mkr. Vd Patrik Andersson räknar med att de pågående programmen kommer att vara avslutade under Q2 nästa år, med förbättrad effektivitet och högre rörelsemarginal som konsekvens.
Positivt är även att styrelsen har kommit fram till att återinföra en utdelning för 2019, om än på bara 5,5 kr per aktie, dvs hälften av det ursprungliga förslaget om 11 kr. Det är ändå ett tecken att vi är på väg mot ett mer normaliserat läge där bolaget vågar att använda sin stabila balansräkning till vinstdelning och sannolikt även M&A igen inom en inte alltför lång framtid.
Vi gör inga nämnvärda estimatförändringar och räknar fortfarande med en vinst per aktie kring 22,5 kr nästa år. Värderingen är därmed oförändrad låg med ett P/E-tal på 10,5. Snart får man som aktieägare dessutom sannolikt en utdelning motsvarande en direktavkastning på 2,3%. För 2020 bör sedan ytterligare 8 kr kunna delas ut, vilket motsvarar en direktavkastning på 3,4%. Vår positiva syn på aktien kvarstår givetvis, liksom riktkursen på 300 kr.