NCAB – Imponerande styrka

Mönsterkortbolaget NCAB har gjort en imponerande resa sedan börsnoteringen år 2018. Försäljningen har dubblerats till 3,2 miljarder i fjol, tack vare en kombination av organisk och förvärvad tillväxt.

NCAB Imponerande styrka

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1951 (1 maj 2022)

NCAB | Small Cap | 62,5 kr | CHANS

Enbart under 2021 visade bolaget en organisk tillväxt mätt i US-dollar på 39%, vilket var betydligt mer än marknadstillväxten om cirka 22%. På börsen har man fått bra betalt för detta och aktien har klättrat med drygt 40% under de senaste 12 månaderna.

Förutom den starka organiska utvecklingen har ledningen kring vd Peter Kruk även jobbat intensivt med M&A. Det har lett till fem bolagsförvärv enbart i fjol, som sammanlagt adderade runt 730 Mkr i nettoomsättning till en köpeskilling på 647 Mkr. Det har man råd med tack vare en god och ökande lönsamhet i affärsmodellen, som kännetecknas av en flexibel kostnadsstruktur, begränsade investeringar och därmed goda kassaflöden. Mellan januari och december 2021 förbättrades rörelsemarginalen (EBITA) med 3,6 procentenheter till 12,6%.

Marknaden för mönsterkort upplever en stark efterfrågan som är bred både vad gäller branscher och geografier. NCAB är aktiva över hela världen, även om nästan hälften (46%) av nettoomsättningen genereras inom segmentet Europe, följd av Nordic (22%), North America (18%) och East (14%). Bolaget har inga egna fabriker utan köper mönsterkort från ett flertal tillverkare, huvudsakligen i Asien, och tar sedan ett helhetsansvar gentemot kunden vilket omfattar allt från designstöd, prototyptillverkning, produktion och kvalitetskontroll till slutlig leverans.

Annons

Mönsterkort finns i alla elektroniska produkter och den ökade digitaliseringen i samhället driver tillväxten av elektroniska produkter. Marknaden efterfrågar dessutom allt mer komplexa och avancerade mönsterkort, samtidigt som korten krymper i storlek, vilket leder till ett ökande antal funktioner som ska få plats på ett allt mindre utrymme. Det i sin tur ökar behovet av designstöd vilket gynnar NCAB och är en förklaring varför bolaget kontinuerligt tar marknadsandelar.

Den mycket starka trenden har fortsatt hittills i år och Q1-rapporten visade nyligen en nettoomsättningsökning om 42% för jämförbara enheter i US-dollar. Totalt landade nettoomsättningen på 1 141 Mkr, vilket var 85% högre än under Q1 2021. Samtidigt ökade EBITA med 151% till 136 Mkr, till följd av realiserade synergieffekter från förvärv samt generella skaleffekter.

Trots turbulens i omvärlden är efterfrågan oförändrat stark från alla kundsegment och branscher, både traditionell industri och greentech såsom elektrifiering och IoT. Orderingången ökade följdriktigt med 20% till 1 171 Mkr och överträffade nettoomsättningen därmed något. Endast i segment East upplevde man utmaningar eftersom Rysslands krig i Ukraina tvingade bolaget att stoppa alla leveranser av mönsterkort till Ryssland. I april bestämde man sig dessutom att avyttra den ryska verksamheten, som stod för cirka 5% av fjolårets nettoomsättning och EBITA, vilket ledde till en nedskrivning på cirka 43 Mkr.

Effekten av de senaste coronautbrotten i Kina och landets hantering av smittspridningen har hittills endast varit begränsad. Orderingången har förvisso varit svagare då många kinesiska kunder tvingats stänga, men produktionen hos de kinesiska fabrikspartners har löpt på bra, om än med vissa förseningar i leveranser på grund av fraktproblem.

Ytterligare en höjdpunkt på rapportdagen var att ledningen presenterade nya finansiella mål som speglar den höga ambitionsnivån för de kommande åren. År 2026 vill man ha uppnått en nettoomsättning om 8 miljarder kr, ungefär med lika delar organisk och förvärvad tillväxt. EBITA-marginalmålet lyfts från tidigare 8% till implicit 12,5%. Pipelinen av intressanta objekt beskrivs som spännande och balansräkningen tillåter utan problem att hålla det aviserade förvärvstempot. Vid slutet av mars uppgick nettoskuldsättningsgraden till hanterbara 0,93x.

Vi ser goda förutsättningar att bolaget kommer kunna leverera på sina mål, vilket innebär att en nettoomsättning kring 4,6 miljarder kr är inom räckhåll nästa år. Här räknar vi med en organisk och förvärvsdriven tillväxttakt på respektive 10%. Med en bibehållen god marginalnivå bör rörelseresultatet kunna landa kring 580 Mkr. Nuvarande börsvärde justerat för nettoskulden motsvarar omkring 21x det förväntade rörelseresultatet (EV/EBIT), vilket i dagens börsklimat inte kan anses som direkt billigt. Risken finns dessutom att efterfrågan börjar vika om vi får en allvarlig inbromsning i världsekonomin.

Vi imponeras, emellertid, av bolagets historik samt marknadsposition, och den riskvillige hittar i NCAB ett välskött bolag som sannolikt har flera år av vinsttillväxt framför sig. Mer än en chanspost bör man dock inte ta, givet osäkerheten kring konjunkturen.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2022-05-03 10:06:00
Ändrad 2024-11-13 09:28:46