NCAB – Ordersvacka oroar
Den senaste kvartalsrapporten från mönsterkortbolaget NCAB var ingen höjdare.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2025 (19 mars 2023)
NCAB | Small Cap | 51,20 kr | NEUTRAL
Framför allt minskningen av orderingången om 23% (mätt i usd), blev något av ett chockbesked för marknaden som sänkte aktien rejält.
Enligt vd Peter Kruk har bolaget sett ett avvaktande beteende, efter sju-åtta kvartal med mycket kraftig tillväxt i den globala mönsterkortsmarknaden. Kortare ledtider och ökat fokus på kapitalbindning hos kunderna, och deras kunder, har haft en negativ påverkan på orderingången, något som vd Kruk emellertid beskriver som tillfälligt. Efter den starka prisökningen under 2020/2021 sågs även en viss prisjustering nedåt, primärt beroende på lägre utnyttjandegrad i de asiatiska fabrikerna.
Framöver räknar bolaget med att ett öppnande av Kina ska öka den lokala efterfrågan och öka beläggningen i fabrikerna. Grundsentimentet hos kundbasen sägs fortsatt vara positivt med en stabil underliggande efterfrågan. Den övervägande delen av kunderna är aktiva inom industriapplikationer och exponeringen mot konsumentprodukter och andra mer konjunkturkänsliga marknadssegment är mycket liten.
Vad gäller nettoomsättningen så här utvecklingen varit fortsatt positiv i segmenten Nordic (29% av nettoomsättningen) och Europe (47%), medan North America (19%) och East (5%) har gått svagare. I dollartermer minskade nettoomsättningen i Q4 med 15%, men totalt blev den en ökning om 5% till 1 026 Mkr. För helåret 2022 blev facit en ökning om 39% till 4 457,7 Mkr.
Glädjande är att rörelsemarginalen (EBITA) ökade inom alla segment, tack vare effektiviseringar och skalfördelar, samt en fortsatt positiv utveckling av bruttomarginalen. På koncernnivå förbättrades EBITA-marginalen med 1,3 procentenheter till 13,7% under Q4 och med 1,6 procentenheter till 14,2% under helåret. Det är en bra bit över det finansiella målet om en EBITA-marginal på 12,5% år 2026.
Den finansiella ställningen stärktes ytterligare, bland annat tack vare en minskning av rörelsekapitalbindningen. Vid slutet av december uppgick nettoskuldsättningsgraden (net debt / equity) till låga 47%. Fler förvärv är sannolikt att vänta de kommande kvartalen.
Ordersvackan mot slutet av 2022 har onekligen försämrat bilden inför 2023. Ledningen hävdar samtidigt att huvuddelen av kunderna är positiva kring den egna ordersituationen och framtida tillväxtmöjligheter. Bolaget har dessutom en bra mix mellan olika länder, regioner och branscher, vilket borde ge en bra riskspridning. Långsiktigt gynnas man av den ökande digitaliseringen i samhället, som i sin tur driver tillväxten av elektroniska produkter.
Icke desto mindre sänker vi våra estimat och räknar numera med oförändrade nivåer både vad gäller omsättning och vinst under 2023, jämfört med 2022. Värderingen kring EV/EBIT 17 och p/e-tal på ca 22 sett till årets förväntade resultat känns därför inte riktigt frestande i detta osäkra konjunkturläge.
Aktien har tappat cirka 20% sedan vår senaste genomgång i december (Newsletter 2003). Vi väljer att bita i det sura äpplet och pausar vår spekulativa köprekommendation tills det blir tydligare hur efterfrågan kommer utvecklas de kommande kvartalen.