Nekkar – Finns det mer att hämta?
Norgebaserade Nekkar, som är noterat på Oslobörsen och tidigare gick under namnet TTS Group, har varit ett av våra favoritcase i Foreign Affairs länge.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2098 (18 februari 2024)
NEUTRAL | NKR | OSLO BÖRS NORGE | 10,24 NOK
Grundstenen i bolaget är affärsbenet Syncrolift, där man levererar stora lyftanordningslösningar för fartyg vilket i många avseenden kan vara ett effektivare alternativ än traditionell torrdockning. Ovannämnda affärsområde förvärvades av Rolls-Royce år 2015 och marknaden är förstås väldigt nischad, med egentligen bara en större konkurrent (Pearlson).
År 2018 sålde TTS Group sin marin- och offshoreverksamhet till MacGregor som tillhör det finska börsbolaget Cargotec (som för närvarande planerar en börslistning av Kalmar). Tyvärr uppstod en juridisk tvist kring denna affär, som senare löstes genom en förlikning där Nekkar betalade runt 100 Mnok till Cargotec år 2020. Namnbytet skedde rätt snabbt efter försäljningen till MacGregor och ungefär då kan man väl säga att nya Nekkar tog form.
Under år 2023 stod segmentet Syncrolift för närmare 90% av de totala intäkterna på 575 Mnok och största delen av vinsten i Nekkar. I övrigt består produktportföljen av Skywalker, som fortfarande är i innovationsfas och grovt förenklat kan beskrivas som en fjärrstyrd anordning som ska göra det lättare att utföra servicejobb på offshore-vindkraft. Det här segmentet drivs för närvarande vidare i ett konsortium (med Kongsberg och en handfull andra) och nyligen erhölls ett stöd på 75 Mnok för vidare utveckling.
Utöver ovannämnda affärsområden, bedriver Nekkar även segmenten Intellilift (omsättning 2023: 34 Mnok) och Techano Oceanlift (30 Mnok) som båda befinner sig i tillväxtfas och var positiva på EBITDA-nivå under 2023. Intellilift består främst av intäkter från digitala verktyg, som bolag inom offshore- och lasthantering använder sig av, medan Techano Oceanlift i sin tur levererar kranar och landgångar till fartyg. Techano Oceanlift förvärvade Nekkar så sent som i mars 2023. Utöver det äger Nekkar, tillsammans med BEWI Invest, hälften av bolaget FiiZK, där tanken är att bli en ledande leverantör av så kallade ”closed cage systems” inom fiskodlingsnäringen.
Trots att verksamheten vid en första anblick kan verka något spretig, har bolaget under årens lopp bevisat att det finns en del synergier mellan de olika segmenten. Som exempel fick Nekkar nyligen en beställning på en offshore-kran som ska levereras år 2025 (kontraktsvärde 6,5 Meur), där Techano Oceanlift levererar kranen medan Intellilift står för kontrollsystemet.
Sedan slutet av augusti, har Nekkar-aktien rusat med en bra bit över 50% efter att ha utvecklats svagt under en längre tid. En bidragande orsak till detta är att Nekkar äntligen vunnit några Syncrolift-affärer efter att främst ha avverkat orderboken under en tid. Därpå initierades ett återköpsprogram på upp till 10,7 miljoner aktier eller 80 Mnok den 29 augusti, vilket förstås var uppskattat av aktiemarknaden.
Marknaden har definitivt oroat sig mer för att beställningarna inom Synkrolift-affärsområdet har uteblivit de senaste åren än Nekkar själva. Ledningen har upprepade gånger påpekat att bolaget endast offererar på ett fåtal större projekt per år och att man inte förlorat fler affärer än tidigare (tidigare vann man cirka 2/3 av alla stora projekt). Per den sista december ifjol uppgick orderstocken till 803 Mnok, vilket förvisso är marginellt lägre än 12 månader tidigare, men där ingår förstås inte ordern efter periodens utgång (5 Musd + 24 Musd option).
Av den totala orderboken på 803 Mnok är 708 Mnok inom Shipyard Solutions (Syncrolift), och resterande del främst inom segmentet Techano Oceanlift. Det positiva är att orderboken för första gången på länge faktiskt ökar och att aktiviteten inom Nekkars viktigaste affärsområde Syncrolift åter är hög. Som benchmark hade Nekkar i slutet av år 2020 en orderstock inom Shipyard Solutions på närmare 1,2 mdr nok, och då var dessutom den norska kronan klart starkare i förhållande till euron och amerikanska dollarn. Än finns det alltså gott om utrymme att fylla på med projekt inom Nekkars största affärsområde. Ett stort Shiplift-projekt i Darwin i Australien lär bland annat vara på gång, vilket många intressenter har noterat. Där väntas beslut komma redan innevarande kvartal och det mesta talar för att Nekkar är en av aktörerna som är med och offererar. Nekkar kommenterar inte pågående förhandlingar, men deras tender pipeline i årsrapporten såg tämligen stark ut (2024: 1,5 mdr nok, 2025: 1,3 mdr).
Idag finns det över 200 installerade lyftanordningslösningar av Nekkar runtom i världen. För ett antal år sedan valde Nekkar därför att satsa alltmer på service, vilket ter sig logiskt och kunde på sikt även sänka riskprofilen genom att bolaget blir mindre beroende av nybyggnationsprojekten. Här har Nekkar även lyckats väl och serviceintäkterna uppgick ifjol till 90 Mnok, medan motsvarande siffra år 2019 var 27 Mnok. Till skillnad från hur det ser ut i många andra industribolag, är en högre andel service ändå inte ett sätt för Nekkar att stärka sina marginaler. Inom Synkrolift-segmentet är lönsamheten nämligen redan nu väldigt hög (2023: EBITDA-marginal på 26%).
Under 2023 uppgick vinsten i Nekkar till 0,78 nok per aktie, vilket ger ett bakåtblickande P/E-tal på cirka 13. Att sia om framtiden i det norska bolaget har dock historiskt inte varit särdeles lätt då allt från uppskjutna leveranser till FX-kontrakt och en varierande lönsamhet har stökat till det. Nekkar uppgav i den senaste rapporten att ungefär 555 Mnok av orderboken ska omsättas 2024 – 2025. Slår man upp årsrapporten för 2022, estimerade Nekkar att 421 Mnok av orderstocken exekveras år 2024 (2023: 403).
Vår prognos för innevarande år resulterar i en EV/EBIT-multipel på låga 9x. Samtidigt känns det som att utfallsintervallet är väldigt brett och att det i aktiekursen nu är en del framgång inprisat till skillnad från förut. Första halvan av året har historiskt även varit något svagare för Nekkar. Väl medvetna om att vi kan se något dumma ut ifall de stora ordrarna börjar trilla in, väljer vi därav att ta ett steg tillbaka och slopar vårt långvariga köpförslag.
Innehavsredovisning: Axel Stenman