NENT – Vill utmana de stora

Kort efter kapitalmarknadsdagen i mitten av november, bröt tv- och streamingbolagets aktie genom vår riktkurs på 400 kr som vi satte i september (Newsletter 1808).

NENT Vill utmana de stora

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1863 (18 april 2021)

NENT B | Large Cap | 416,6 kr | KÖP

Som mest rusade kursen till 490 kr på en våg av eufori kring ledningens framtidsplaner. Dessa kretsar nämligen kring nya femårsmål som ska göra NENT till Europas ledande streamingbolag.

Efter framgångarna i Norden vill man nu fram till utgången av 2023 lansera tjänsten Viaplay på 10 internationella marknader. I baltländerna Estland, Lettland, Litauen samt Polen och USA är lansering tänkt att äga rum redan under detta år. Vid slutet av 2025 siktar ledningen kring vd Anders Jensen dessutom på att öka antalet abonnenter till cirka 10,5 miljoner, genom att mer än fördubbla siffran i Norden till cirka 6 miljoner och att växa internationellt med cirka 4,5 miljoner abonnenter.

På försäljningen ska det ge en genomsnittlig årlig organisk tillväxteffekt om 18-20% under perioden 2020-2025, där den nordiska verksamheten förväntas stå för en genomsnittlig årlig tillväxt om 13-15%. Angående lönsamheten så ska den nordiska verksamheten nå en rörelsemarginal på cirka 15% för helåret 2025, medan de internationella marknaderna förväntas nå ett positivt rörelseresultat samma år.

Placerarna avskräcktes inte heller av beskedet att dessa mål kommer kräva en nyemission på minst 3,5 miljarder kr, någonting som sedan verkställdes i februari i år. Genom en riktad emission till 410 kr per aktie tillfördes bolaget till och med 4,35 miljarder kr, tack vare ett stort intresse från svenska och internationella institutioner. Initiala planer att undersöka en sekundär parallellnotering i USA har emellertid lagts åt sidan.

Pengar behövs framför allt till innehåll, både egna produktioner och rättigheter för de viktigaste idrottsevenemangen. Dessa är som bekant dyra och de internationella satsningarna förväntas leverera ackumulerade förluster fram till break-even på cirka 2,5 miljarder kr.

De underliggande förutsättningarna att lyckas framstår icke desto mindre som goda. Bolaget har en mycket flexibel och skalbar teknikplattform och intresset för streaming bland befolkningen bara ökar och ökar. Under 2020 har till exempel de nordiska hushållen skaffat cirka 3 miljoner nya streamingabonnemang, en ökning om 28% till totalt 13,6 miljoner. Viaplays kundbas ökade med 33% till fler än 3 miljoner betalande abonnenter. Noterbart är att hushållen skaffar allt fler tjänster och i snitt lägger man numera cirka 200 kr i månaden på streamingtjänster.

Trenden är även positiv i Polen, där man ska lansera Viaplay i augusti i år. Idag har 25% av Polens 13,8 miljoner hushåll ett streamingabonnemang och siffran förväntas öka till långt över 40% år 2025, samtidigt som även dagens snitt på 1,5 abonnemang per hushåll förväntas öka. I en egen liga spelar USA, som är världens största streamingmarknad med 300 miljoner abonnemang, 80% hushållspenetration och ett snitt på tre abonnemang per hushåll. De flesta prognoser tyder även där på ytterligare tillväxt under de kommande åren.

Då lanseringarna under 2021 är ganska baktunga lär huvuddelen av tillväxteffekten först synas 2022, samtidigt som kostnaderna börjar öka redan i år. Någon vinsttillväxt bör man därför inte räkna med och allt fokus riktas i stället på tillväxtpotentialen. Med det i åtanke spelar P/e-talet kring 50 på årets estimat mindre roll, och det är nog mer intressant att multipeln förväntas sjunka mot 30 år 2023.

Som ren tillväxtaktie har risken dock utan tvekan ökat, och även om man kommer leverera enligt målsättningen är frågan hur höga värderingsmulitplar placerarna kommer vara beredda att betala här och nu? Konkurrensen är dessutom tuff och de stora drakarna såsom Netflix och Disney har gott om finansiella medel för att kämpa om ytterligare marknadsandelar. Även konsumentbeteendet i en post-pandemivärld är oklart. Det är också därför som vår köprekommendation den här gången blir av mer spekulativ karaktär.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-04-20 09:28:00
Ändrad 2024-11-13 08:33:01