Netel – botten ur
Det har verkligen inte varit Netels år i år. Bolaget som ser sig som ledande specialister på kritisk infrastruktur har fått se sin aktie sjunka med närmare 80%.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2069 (1 oktober 2023)
NETEL | Mid Cap | 7,6 kr | CHANS
En bedrift (?) som placerar bolaget bland de 10 största förlorarna på Stockholmsbörsen i år. Som om inte det var illa nog ligger aktien i det här skedet på All Time Lows fjärran från IPO-nivån från hösten 2021 (45 kr). Inte ens det faktum att man i maj sparkade vd för att därefter guida hyfsat offensivt i samband med Q2-rapporten tycks ha hjälpt kursen. Enbart sedan Q2-rapporten såg dagens ljus har kursen sjunkit med 35%. Ska man våga fånga en så pass brant fallande kniv?
Efter att ha köprekommenderat bolagets aktie i februari (Newsletter 2019) valde vi att skrota rekommendationen senast det begav sig (Newsletter 2039) efter att vi hade synat Q1-siffrorna. Dessvärre hade aktien redan vid det tillfället hunnits sjunka med 38% (!). Trots det handlades den då (17 kr) närmare 150% över dagens kurs. Det säger en del om haveriets magnitud.
Var Q1-rapporten direkt svag så var faktiskt uppföljaren långt mycket bättre givet omständigheterna. Nettoomsättningen ökade 14,5% till 861 Mkr (751) där den organiska tillväxten var 5,3% (negativ under Q1). Justerat EBITA-resultat sjönk dock till 41 Mkr (48) vilket innebar en försämrad EBITA-marginal till 4,7% (6,4). Rörelseresultatet (EBIT) landade på 29 Mkr (44) motsvarande en rörelsemarginal om 3,3% (5,9). Kassaflöde från löpande verksamheten summerades till 29 (-36) och här bör man påpeka att det boostades med 70 Mkr av en förlikning med en större IP-kund.
Orderläget såg däremot betryggande ut. Orderstocken vid utgången av perioden uppgick till 3 976 Mkr (3 750 Mkr vid utgången av Q1) varav ca 1 500 Mkr avser projekt som ska utföras under andra halvåret 2023. Företagsledningen med tf VD Jeanette Reuterskiöld räknar dock uppenbarligen med ytterligare order eftersom man förväntar sig kunna infria tillväxtmålet om 10% i år. Skall man nå dit krävs det en försäljning om närmare 2 miljarder kronor under andra halvåret. Det kan jämföras med 1764 Mkr ifjol samt 1 544 Mkr under årets inledande halvår. Under årets första halvår var den totala tillväxten 12,1% (2,5% organiskt).
Efter att ha förvärvat ett bolag i slutet av januari har man i övrigt valt att fokusera på att konsolidera de förvärv som har gjorts ifjol (7 stycken). Stigande marknadsräntor och förhållandevis hög skuldsättning har sannolikt bidragit till det klart lägre M&A-tempot som tros bestå ytterligare en tid. Vid utgången av Q2 uppgick nämligen nettoskulden till 788 Mkr vilket kan jämföras med nuvarande börsvärde om cirka hälften. Bolaget har dock tillgång till drygt 500 Mkr i tillgänglig likviditet (kassa + outnyttjade kreditfaciliteter) om nu något intressant objekt skulle dyka upp.
Blickar vi framåt tycks Netels presenterade framtidsbild divergera rejält med marknadens dito att döma av den brant fallande aktiekursen. Bolagets egna prognos är en justerad EBITA-marginal på 4,5–5,5% för helåret 2023. Skulle det bli verklighet innebär det att den justerade EBITA-marginalen under andra halvåret 2023 landar i närheten av det finansiella lönsamhetsmålet som sedan tidigare stipulerar en justerad EBITA-marginal över 7% på medellång sikt. Detta är inget som marknaden tycks räkna med. En första indikation om det är rätt eller fel får vi i samband med Q3-rapporten som publiceras om en dryg månad (8/11).
Kurshaverin i år gör att det knappast råder några tvivel kring att placerarna helt har vänt bolaget ryggen. Förtroendet förbrukades när det blev känt att man hade ingått ej KPI-indexerade avtal i Finland som i åtminstone ett fall har orsakat förluster och ledde till nedskrivningsbehov i både Q1 och Q2. Detta avtal är numera omförhandlat men det är inte utan att man funderar på om det finns fler liknande lik redo att trilla ur bolagets garderob.
Det faktum att insynspersonerna inte uppvisar någon större tilltro till bolagets egna aktie förstärker nämnda känsla. I maj hade förvisso fem personer köpt aktier men det var egentligen enbart styrelseordföranden Hans Petterssons köp som hade något större värde (950 kkr). I övrigt handlade det om belopp motsvarande 100 kkr eller mindre. Efter VD-bytet är det enbart tf VD som har köpt aktier och då till ett värde av 200kkr. Det är också knappt det som hennes totala innehav är värt efter kursnedgången. Ska fler köp göras har man nu sista chansen under kommande vecka. Väl därefter går man in i tyst period.
Det är sällan som aktier som har varit stora kursförlorare repar mod mot slutet av året. I regel får en eventuell vändning vänta tills året därpå då placerarna är redo att vända blad. Det som gör just Netel lite intressant är den förhållandevis optimistiska guidningen. Visar det sig att man infriar de prognoser som gavs i samband med halvårsrapporten är aktien billig, snudd på fyndvärderad. Lyckas bolaget verkligen uppvisa 4,5% EBITA-marginal i år innebär det att man under andra halvåret tjänar nära 1 kr per aktie. Får man inte samma usla inledning nästa år torde bolaget även med nolltillväxt 2024 kunna framstå som dubblare och kanske mer därtill. P/e-talet utifrån nästa års vinst kan faktiskt vara så lågt som 4. Blotta tanken gör att aktien faktiskt känns lite intressant för den mer spekulative placeraren. Risken är förstås hög och nya bakslag (som att man frångår årets guidning) långt ifrån osannolika.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki