Netflix- Dags att slå till
Den amerikanska streaming-pionjären är ett parad-exempel på den brutala reality checken som har ägt rum på börsen de senaste kvartalen.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 21 (14 november 2022)
KÖP | NFLX | USA | 290,1 USD
Efter att ha varit en av placerarnas absoluta favoritaktier under många år och del av den omtalade FAANG-gruppen, har kursen rasat med 60% sedan toppen i oktober år 2021. Den goda nyheten är att det kanske för första gången någonsin går att räkna hem en investering i bolaget baserat på någor-lunda rimliga värderings-multiplar.
Aktiens nedgång har delvis drivits av regimskiftet på de finansiella marknaderna, där pengar inte längre är gratis och bolagen förväntas visa vinst och inte enbart om-sättningstillväxt. Å andra sidan har verksamheten också stött på problem i form av sjunkande marknads-andelar och under det första kvartalet i år visade man faktiskt en nedgång i antalet prenumeranter första gången någonsin.
Mellan år 2019 och 2020 lanserade flera konkurrenter liknande streamingtjänster, såsom Disney+, HBO Max och Apple TV+. Föga förvånande ville de har en del av den gigantiska streaming-kakan som förväntas vara värd nästan 81 miljarder dollar i år globalt. Som ett resultat av detta har Netflix marknads-andel rasat från 42% i första kvartalet år 2020 till 26% under det andra kvartalet i år.
Inte nog med det, för att konkurrera med varandra har aktörerna varit tvungna att investera stora belopp i nya film- och serieproduktioner. Till skillnad från t.ex. Disney sitter Netflix dessutom inte på en stor innehållskatalog sedan tidigare. Enbart i år ska bolaget därför lägga 17 miljarder dollar på nytt innehåll och år 2023 ska det investeras lika mycket.
Glädjande nog har många av bolagets egna produktioner mottagits väl av tittarna och bl.a. därför har verksam-hetens utveckling stabil-iserats under årets gång. Efter två minus-kvartal i rad ökade antalet prenumeranter igen under det tredje kvartalet. Till och med i en snabbare takt än ledningens själv räknat med. Tack vare ett netto-tillskott om 2,4 miljoner prenumeranter, jämfört med samma kvartal i fjol, hade Netflix totalt 223,1 miljoner prenumeranter globalt vid slutet av september.
Omsättningen ökade med 5,9% till 7,93 miljarder dollar, då den starka US-dollarn hade en negativ effekt på 7,1 procentenheter på tillväxt-takten. Starkast var tillväxten i APAC- och LATAM-regionen (respektive +19% valuta-justerat), följd av EMEA med +13%. Men även på hemma-marknaden ”UCAN” (USA och Kanada) ökade omsättningen med imponerande 12%. Fort-farande genereras ca 45% av den totala nettoomsättningen i UCAN.
Effekten av den starka US-dollarn syntes även i rörelse-resultatet (EBIT) som faktiskt minskade med 12,6% till 1 533 MUSD. Marginalnedgången om 4,2 procentenheter var dock i sin helhet relaterad till valutarörelser och den absoluta nivån på 19% är fortfarande godkänd. Det är trots allt glädjande att bolaget lyft sin lönsamhet successivt under de senaste åren, den ökade konkurrensen till trots.
Innevarande kvartal räknar ledningen med en omsättning på 7,8 miljarder dollar, vilket skulle vara 9% mer än i Q4/2021 (valutajusterat). Det ska åstadkommas genom ett tillskott på 4,5 miljoner nya prenumeranter och en 6% ökning av den genomsnittliga intäkten per prenumeration (ARM, Average Revenue per Membership).
Det fjärde kvartalet är vanligtvis det starkaste när det gäller kundintag, men rörelsemarginalen brukar vara låg på grund av höga kostnader för innehåll och marknadsföring. För fjärde kvartalet i år räknar ledningen med en EBIT-marginal på 4%.
Det är dock först från och med 2023 och framåt som ledningen räknar med ett större bidrag från de nya, delvis reklamfinansierade, abonnemangen, som lanser-ades på 12 marknader i början av november (Sverige får vänta tills vidare). Istället för 9,99 USD per månad, kostar en reklamfinansierad prenumeration 6,99 USD (USA). Det initiala intresset från annonsörer uppges har varit högt och strategin framstår som en bra möjlighet att locka in nya kunder genom ett lägre pris samtidigt som man kan öka rörelseresultatet via reklam-intäkter.
Nytänkandet slutar dock inte där. Från och med början av 2023 kommer Netflix ta tag i det problematiska fenomenet ”password-sharing”, d.v.s. det ska bli svårare att dela sitt Netflix-konto med någon utanför det egna hushållet. Ambitionen är att de som delar på konton ska skaffa sig egna abonnemang eller betala för extra-konton kopplade till det existerande abonnemanget. I början av året uppskattade bolaget att det delas lösenord med fler än 100 miljon hushåll, så lyckas man konvertera bara en del av dessa är potentialen enorm.
På innehållssidan försöker man etablera ett gaming-ben (Netflix Games), som ger befintliga prenumeranter till-gång till en katalog av videospel som kan spelas på tablets eller smartphones. Flera hundra miljoner dollar har lagts på förvärv av spelutvecklare och expans-ionen inom gaming har kallats för ”top priority” av medgrundaren och vd Reed Hastings. Till skillnad från tidigare, finansieras de olika satsningarna genom det egna kassaflödet och balans-räkningen är stabil med en nettoskuldsättningsgrad på under 0,4x.
Bolaget har mognat på många sätt och det har även värderingen. Baserat på estimaten för år 2023 handlas aktien numera till P/E 26, vilket kan jämföras med genomsnittet sedan år 2012 på över 140. Här räknar vi dessutom med relativt mo-desta antaganden för nästa år. Vi ser Netflix ledande marknadsposition som en viktig styrka i kampen om befintliga och nya prenum-eranter och tror på stigande marginaler framöver. Med en riktkurs på 340 USD på 12-månaders sikt sätter vi Köp.