Nintendo – Ny konsol under 2024?

Japanska indexet Nikkei 225 passerade nyligen 35 000 yen för första gången på cirka 33 år.

Nintendo Ny konsol under 2024

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2094 (21 januari 2024)

NEUTRAL | 7974 | TOKYO JAPAN | 8136 JPY

Senast det skedde var i februari 1990 och upp till rekordnoteringen på 38 195 yen från december 1989 är det idag bara lite drygt 6%. Den långa perioden av ekonomisk stagnation i Japan (”The Lost Decades”), som började redan på 1990-talet, tror allt fler nu att är passé och Nikkei 225 var även ett av de bättre indexen i världen under fjolåret (+28%).     

Ett japanskt bolag som vi har följt noga i Foreign Affairs i mer än två är den välkända utvecklaren av spelkonsoler och TV-spel, Nintendo. Bolaget har varit verksamt i över 130 år, men slog på allvar igenom globalt under 1980-talet med spelkonsolen NES (Nintendo Entertainment System) som såldes i över 60 miljoner exemplar. Sedan dess har man hunnit lansera både en och annan konsol, bland annat Gameboy, DS och Wii, där den senaste i ledet är Switch som kom för runt 7 år sedan.

I slutet av september hade Nintendo sålt över 130 miljoner Switch-konsoler, vilket gör det till den näst mest sålda Nintendo-konsolen genom tiderna (efter DS). Den senaste tiden är det Nintendo Switch OLED-modellen som har varit klart mest eftertraktad, men bolaget säljer fortfarande även av standard- och Lite-modellerna.

Nintendo fick tidigare en hel del kritik för att spelkonsolen Switch prestanda inte höll måttet och att deras online-tjänster (Switch Online) var för dåliga i förhållande till konkurrenter som Playstation och Xbox. Det här kan vi förvisso hålla med om till viss utsträckning, men då har Nintendo även valt en lite annan väg än Sony och Microsoft där prestanda kanske inte är den högsta prioriteten.

Annons

Det unika med Nintendo är nämligen deras tidlösa spelfigurer och starka spelkatalog. Bland de mest sålda titlarna till Switch-konsolen hittar man Mario Kart 8 Deluxe (per 30 september 57 miljoner enheter), Animal Crossing: New Horizons (43), The Legend of Zelda: Breath of the Wild (31) och Pokemon Sword (26). Med andra ord titlar som bygger på välkända karaktärer som har hängt med i flera decennier. Lite samma mönster kan man för övrigt identifiera även på Steam och Playstation Store, vilket visar på hur svårt det är för en ny aktör att slå igenom. Detta placerar Nintendo i en väldigt unik sits med sin starka IP-katalog.

Tidigare härstammade intäkterna i Nintendo främst från försäljning av hårdvara som konsoler och spel, med under senare år har intäkterna från de digitala kanalerna ökat (bland annat via Switch Online). Innevarande räkenskapsår fick vi även se styrkan i Nintendos IP-katalog, då filmen Super Mario Bros. Movie hade premiär och blev en av de mest framgångsrika animerade filmerna genom tiderna. I samarbete med Universal har företaget även öppnat så kallade Super Nintendo World-temaparker i bland annat Japan (2021) och Hollywood (2023), och fler är på ingång.

Mario-filmen, en framgångsrik lansering av det efterlängtade spelet The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, högre IP-relaterade intäkter samt en del valutamedvind, har resulterat i två oerhört starka kvartal av Nintendo i år. Under det brutna räkenskapsårets första sex månader, det vill säga april – september, ökade omsättningen med hela 21% till 796 mdr yen samtidigt som företaget redovisade en nettovinst på 271 mdr. Det fick ledningen att justera upp prognosen för innevarande räkenskapsår, och man siktar nu på 1580 mdr yen i nettoförsäljning samt ett rörelseresultat på 500 mdr.

Nintendo tenderar att vara något konservativa i sina prognoser och vi väljer faktiskt att placera oss något högre i våra antaganden för innevarande räkenskapsår som avslutas i mars. EV/EBIT-multipeln landar då på cirka 14x, vilket vid en första anblick kanske inte känns särskilt ansträngt, men det är ändå klart högre än hur det såg ut för drygt två år sedan när vi började följa bolaget. Både vi och analytikerna bedömer det även som sannolikt att såväl omsättningen som rörelseresultatet faller nästa räkenskapsperiod, och vi har därför svårt att hitta tillräckligt hög uppsida i aktien kommande 12 månader. Efter att ha sett Nintendo som köpvärd i mer än 2 år, förhåller vi oss därmed neutrala till aktien efter uppgången på senare tid. 

För den som förespråkar en tidshorisont på bra mycket mer än ett år, tror vi fortsatt att Nintendo kan vara ett vettigt val. Switch-konsolen börjar även vara till åren, så oddsen på att Nintendo lanserar en ny konsol inom en snar framtid är inte särskilt höga. Det vore förstås en trigger för aktien, då det med stor sannolikhet skulle resultera i klart högre hårdvaruintäkter under en längre tid. Nintendo-aktien är noterad på Tokyobörsen, men det finns även en ADR tillgänglig i USA (ticker: NTDOY) samt så kallade tracker-certifikat i Sverige. Den 4 februari väntar Q3-rapport för det brutna räkenskapsåret 2023/24.

Tokyo Japan
7974
Sektor
Gaming
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2024-01-25 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:24:03