Nintendo – Stabil utveckling
Den japanska speljätten Nintendo presenterade den 10 maj resultaten för de sista tre månaderna av den brutna räkenskapsperioden som avslutades den sista mars.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 11 (30 maj 2022)
KÖP | 7974 | JAPAN | 59 290 JPY
Omsättningen under räkenskapsperioden 2021/22 var ca fyra procent lägre än under 2020/21, medan vinsten kom in ungefär i linje med föregående räkenskapsperiod.
Det sista kvartalet bjöd inte på några större överraskningar, utan var relativt stabilt. I tydlig Nintendo-anda rör man sig sakta men säkert i rätt riktning, med noggrant övervägda samarbeten och utan förhastade beslut.
I den initiala analysen från december, nämnde vi att intäkterna via digitala kanaler främst är det som ska driva Nintendo framåt under de kommande åren. För bara ca fem år sedan, innan Nintendo Switch, var verksamheten fortfarande väldigt cyklisk.
Hur väl bolaget presterade då berodde långt på hur mycket konsoler man lyckades sälja, vilket i sin tur ledde till att Nintendo ständigt var i behov av nästa “hitkonsol” á la Wii eller DS.
Under 2021/22 sålde Nintendo ca 23,1 miljoner Switch-konsoler (2020/21: 28,8 miljoner) och under innevarande räkenskaps-period förväntar man sig att antalet sålda enheter sjunker till 21 miljoner enheter.
Ledningen guidade för att omsättningen blir 5,6 procent lägre under FY23 och att rörelseresultatet är 15,6 procent svagare än under FY22. Även här har Nintendo historiskt varit försiktiga och under de senare åren har man ofta överraskat på uppsidan.
Konsol- och spelförsäljningen är förstås fortfarande viktig, men Nintendo har investerat kraftigt i infrastruktur som möjliggör intäktsströmmar från annat än hårdvara.
Bolaget har i dagsläget över 100 miljoner användare, som årligen använder sina Nintendo Switch-konsoler. Det fina med så många installerade enheter är förstås att man vid lansering av ett lyckat spel snabbt kan få fart på försäljningen, vilket det redan finns ett antal exempel på.
Bolaget ägnar sig även åt aktieägarvänliga åtgärder, vilket de stora återköpen och den kommande aktiespliten (förhållande 10:1) i oktober är ett bevis på. Dagen efter Q4-resultaten presenterades, den 11 maj, genomförde Nintendo återköp av närmare 900 000 stamaktier.
Det känns oerhört bekvämt att ha ett defensivt bolag som Nintendo i referensportföljen under oroliga börstider. Vår tro är att gaming inte kommer att avta trots krig, inflation och en sämre konjunktur. IP-katalogen är dessutom så stark att bolaget borde ha god pricing power samtidigt som de digitala intäkterna (t.ex. Switch Online) känns väldigt sticky.
På långsikt är förhoppningen att Nintendo rör sig mot att bli mer av en plattform/community, där de digitala intäkterna står för en klar majoritet av omsättningen. Ifall hårdvaran stöder det, och Nintendo vill utvecklas i den riktningen, finns det förmodligen mängder om spelutvecklare som står redo att erbjuda sina spel till den växande Nintendo Switch-databasen på över 100 miljoner användare.
Bara under räkenskapsperioden 2021/22 hade man 39 spel som sålde över en miljon exemplar. Av dessa 39 titlar, var 26 stycken Nintendos egna.