Nintendo - Stark spelkatalog till en billig peng
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 1 (12 december 2021)
7974:JP | Japan | 53 380 JPY | KÖP
• Marknaden prisar in sjunkande omsättning och vinst framöver, men är spelkonsolen Switch verkligen en föredetting?
• Håll koll på andelen intäkter via digitala kanaler och hur IP-initiativen utvecklas
• Stark spelkatalog och låg värdering gör att nedsidan känns begränsad
Först ut i Foreign Affairs är det anrika japanska bolaget Nintendo som främst utvecklar spelkonsoler och TV-spel. Bolaget har varit verksamt i över 130 år och med spel som Super Mario, Donkey Kong och Pokémon så kan man nog konstatera att bolaget är bekant för de flesta spelfanatiker. Historiken är det heller inget fel på eftersom bolaget har varit publikt sedan år 1962 och var bland de första aktörerna att lansera en spelkonsol när de släppte Nintendo Entertainment System (NES) under 1980-talet. Spelkonsolen NES blev företagets stora genombrott och enheten såldes i över 60 miljoner exemplar. Efter genombrottet med NES så har företaget hunnit lansera spelkonsoler som Game Boy, Nintendo DS, Wii och bland de fem mest sålda konsolerna genom tiderna så är inte mindre än tre utvecklade av Nintendo.
Den senaste spelkonsolen lanserades för ca fem år sedan under namnet Nintendo Switch och till dags dato har företaget sålt drygt 90 miljoner enheter. Nintendo har fått en del kritik för att spelkonsolens prestanda inte håller måttet och att deras online-tjänster har varit för dåliga i jämförelse med konkurrenter som t.ex. Playstation och Xbox. Historiskt så har företagets intäkter främst kommit från försäljning av hårdvara som konsoler och spel, men under de senaste åren så har man även investerat kraftigt i sina digitala kanaler och man har även börjat se resultat.
I den senaste delårsrapporten rapporterade företaget att det finns över 250 miljoner Nintendo konton för närvarande och att över 32 miljoner av dessa har ett aktivt Nintendo Switch Online medlemskap, vilket innebär att man som användare mot en avgift får tillgång till funktioner som Online spel och datalagring. Switch Online intäkterna är återkommande och motsvarar ungefär vad Sony erbjuder sina Playstation användare genom tjänsten Plus. För att sätta siffrorna i perspektiv så hade man vid utgången av räkenskapsperioden som avslutades i mars år 2019 fortfarande mindre än 10 miljoner betalande Switch Online användare. Intäkterna från de digitala kanalerna har under de senaste åren blivit en allt större del av Nintendos totala omsättning och uppgår idag till kring 20 procent. Man har även successivt lyckats förbättra sin rörelsemarginal i takt med att andelen digitala intäkter har ökat, vilket skvallrar om att lönsamheten är klart högre än vid försäljning av hårdvara.
Om företaget lyckas öka andelen digitala intäkter så kommer det förmodligen även att reflekteras i aktiekursen. Utöver den digitala försäljningen så har Nintendo även en del andra IP-initiativ på gång för att bredda kundbasen och låsa in kunder för en längre tid. Satsningarna innefattar bl.a. nöjesparker, handelsvaror (t.ex. leksaker eller klockor) och filmer som är baserade på Nintendos egna spelfigurer. Bolagets främsta vallgrav är deras spelakatalog och ifall man är intresserad av att ta del av nostalgiska spel som ingår i företagets IP-katalog så är man nästan tvungen att köpa Nintendos hårdvara även i framtiden. Vid utgången av september hade man redan sålt nästan 40 miljoner exemplar av Mario Kart och över 20 miljoner exemplar av fem andra spel till konsolen Switch.
En betydande risk är att försäljningen av spelkonsolen Switch tappar kraftigt redan innan företaget är beredda att lansera en ny spelkonsol eller en uppgradering av den befintliga. Att en ny spelkonsol skulle få ett varmt mottagande av marknaden är också långt ifrån någon självklarhet och man har även tidigare haft misslyckade lanseringar. Vi anser ändå att risken är hanterbar till följd av Nintendos starka marknadsposition och deras kvalitativa spelkatalog.
Sett till andra bolag som är verksamma inom samma bransch, så har Nintendo en ytterst blygsam värdering. Företaget har ett brutet räkenskapsår som pågår från april till mars och om man utgår ifrån bolagets egen prognos så värderas Nintendo idag till ett EV/EBIT-tal på ca 8 för innevarande år. Till följd av ovannämnda orsaker anser vi att Nintendo passar väl in i en portfölj för den långsiktige och förtjänar en köprekommendation på dagens nivåer. Balansräkningen är dessutom stark och bolaget har historiskt delat ut ca 50 procent av vinsten, vilket gör aktien än mer intressant för den lite mer defensiva investeraren. Vi sätter försiktigt riktkursen till 60 000 JPY och följer noggrant med hur omsättningen, den digitala försäljningen och vinstmarginalen utvecklas.