Nokia – vårt sektorval

Mitt i höstens turbulens såg vi läge att köpa in Nokia till vår Referensportfölj. Som främsta anledningar till beslutet angav vi förestående 5G-utrullning samt den i våra ögon något omotiverade rabatten (då ca 20%) gentemot den svenska konkurrenten Ericsson.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

NOK | Övriga | 55,34 kr

Trots att det stundtals har varit en volatil resa ser köpbeslutet mitt i baissen ut att ha varit korrekt. Två månader senare hade kursen stegrats med nästintill just 20% varvid aktien närmade sig vårt riktmål om 60 kr. Eftersom också gapet till Ericsson hade minskat valde vi att vinstsäkra dagen inför rapport.

Annons

Även detta beslut ser med facit i hand ha varit rätt, åtminstone i det korta perspektivet. För trots att rapporten blev precis lika stark (ja, till och med marginellt bättre) som marknaden hade förväntat flöö aktien tillbaka.

Kursnedgången i spåren av rapporten tolkar vi som en kombination av två faktorer. Dels uppdrivna förväntningar i spåren av Ericssons rapport som publicerades lite tidigare och där nätverksdivisionen uppgavs utvecklas starkt. Dels försiktig guidning avseende 2019 och då allra främst dess första hälft.

I Q4 redovisade bolaget en försäljning om 6,9 miljarder euro vilket var en tillväxttakt om 3% jämfört med motsvarande period året innan. Till skillnad från Ericsson rapporterade man dock en minskad årsomsättning på helåret (3%). Justerar man för valutautvecklingen blev dock tillväxten 1%.

För Nokia Networks som ju står för lejonparten av intäkterna (89%) var tillväxtsiffrorna 6% respektive 2%. Eftersom marknaden bedöms ha sjunkit något under 2018 innebär ovanstående det att man har tagit marknadsandelar. Då också Ericsson utvecklats väl bör det ha skett på bekostnad av de kinesiska konkurrenterna där inte minst Huawei har hamnat i blåsväder på senare tid. Enligt Nokias vd Rajeev Suri är det en utveckling han förväntar sig fortsätta då han spår att Nokias nätverksaffär växer samtidigt som marknaden lär utvecklas i linje med fjolåret (”flattish”).

Det var just de svaga tillväxtutsikterna för marknaden generellt som fick aktien att tappa det fina momentum den hade byggt upp inför rapporten. Marknaden, liksom även vi, hoppades på att utrullningen av 5G skulle komma igång i år på bred front.

Så tycks alltså inte bli fallet om man skall tro Nokias operativa chef. Istället lär det bli en ryckig start där de marknader som är först ut - USA, Japan och Kina - lär bygga ut vid olika tidpunkter på året. Europeisk utbyggnad i större skala ser däremot att dröja fram till nästa år.

Som en konsekvens av bolagets nuvarande marknadssyn guidar man för att årets vinst landar omkring 0,25-0,29 eur (ca 2,80 kr) vilket är något lägre än marknadens genomsnittliga estimat om drygt 3 kr per aktie. Vinstantaganden bygger på att årets lönsamhet väntas motsvara en marginal på omkring 9-12% där det andra halvåret blir klart bättre än första dito, i linje med hur utvecklingen var i fjol. Rörelsemarginalen för Nokia Networks var nämligen hela 13,5% under Q4 men inte högre än 6% sett över helåret

Mjuka utsikter för årets första halvår gör att vi har svårt att se aktien som särskilt spännande på 3-6 månaders sikt. Sett över en längre tidshorisont är den däremot långt ifrån ointressant. När väl 5G-utbyggnaden sätter fart kan utvecklingen gå snabbt då vi antar att ingen operatör med självaktning lär vilja hamna i bakvattnet av sina konkurrenter.

Det kan skapa intressanta förutsättningar för både Nokia och Ericsson med ökad lönsamhet som följd. Det är också vad båda bolagen ser i sina kristallkulor. Enligt Nokia lär marginalen 2020 öka till intervallet 12-16% vilket kan jämföras med Ericssons prognos om ”minst 10%”.

Infrias prognosen ovan lär vinsten fortsätta att öka i snabb takt. Nokia själva tror att den landar i intervallet 0,37-0,42 euro (ca 4 kr) under 2020. Eftersom man på senare tid lyckats infria sina prognoser lär det inte finnas skäl för marknaden att misstro denna prognos heller. I synnerhet som man inte målar upp någon ”blue-sky” scenario för i år.

Till nu rådande aktiekurs om ca 55 kr uppgår p/e talet till knappt 14. Det är inte på något sätt en utmanande värdering men innebär inte på något sätt att det råder fyndläge i aktien. 2020 lär ju inte betraktas som ett normalår utan mer ett högkonjunktursdito (för sektorn).

Samtidigt innebär det ändå att värderingen allt jämt är lägre än vad som gäller för exempelvis konkurrenten Ericsson. Det gör att i valet mellan de två aktierna fortsätter vi att favorisera det finska bolaget vars aktie bör kunna betinga ett pris på ca 60 kr på 12 månaders sikt.

Sett i ett längre tidsperspektiv än 6-12 månader kan uppsidan däremot mycket väl bli avsevärt större. Vi antar här att även 2021 bör bli ett riktigt bra år för de båda europeiska nätverksjättarna. Att Nokia under tiden förväntas bjuda på stabil direktavkastning på ca 3,7% gör förstås inte läget sämre.

Någon Top Pick blir aktien inte för vår del då uppsidan i det här skedet inte längre räcker till för det (vi vill gärna se minst 15% i potentiell avkastning). Trots det bedömer vi aktiens chanser att utvecklas bättre än index som goda, inte minst i ett läge då konjunkturen fortsätter att mattas av såsom den inkommande ekonomiska statistiken just nu indikerar.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2019-02-06 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:18