Nvidia – Kina orsak till turbulens

För lite mer än 1,5 månad sedan publicerades vår senaste analys och uppdatering av den amerikanska grafikkortstillverkaren Nvidia, som efter flera fantastiska år på börsen hade fått se sitt marknadsvärde halveras under höstens börsturbulens och den fortsatt vikande kryptovaluta-marknaden. Nu har fler orosmoln dykt upp på himlen.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

NVDA | USA | 134,3 usd

Eftersom Nvidias ledning i anslutning till Q3-rapporten sänkte sina kortsiktiga utsikter för innevarande kvartal visste vi att Q4-rapporten skulle bli av svag karaktär och antog därför att marknaden hade tagit höjd för detta. Därför rekommenderade vi i december köp av aktien, samtidigt som vi nämnde att den försiktige investeraren borde avvakta tills Q4-rapporten hade publicerats.

Att höja rekommendationen var uppenbarligen för tidigt och den som var försiktig i december fattade med facit i hand rätt beslut, något vi kan konstatera efter måndagens vinstvarning för Q4 som rapporteras i mitten av februari. Från att ha stigit 6% sedan vår köprekommendation befinner sig aktien nu 10% under den initiala nivån.

Trots att fleralet kollegor inom halvledarsektorn som exempelvis Xilinx och ASML Holding rapporterade solida resultat samt goda utsikter för enbart en vecka sedan, och därmed drog med sig hela sektorn i ett lättnadsrus, är det andra faktorer som nu styr marknadssynen på Nvidia.

Delvis är det kryptomarknaden som fortsatt belastar bolagets tillväxt. Detta är något bolaget tror kommer pågå till och med Q1. Vi ser det däremot som sannolikt att det kan påverka negativt på årsbasis fram till Q2 eller Q3 i år. Vidare verkar det som att investeringstakten bland aktörer inom molntjänster och datacenter avtagit och att dessa har tagit en CAPEX-paus för att smälta de rekordhöga investeringarna som gjordes under 2017 och stora delar av 2018. Sektorkollegor inom halvledarindustrin, vilka redan har rapporterat, tror dock att denna marknad börjar återhämta sig senare i höst.

Nu hopar sig dessutom ytterligare moln på himlen för Nvidia. Apple var den första stora tech-jätten som redan i början av januari påpekade svagheter på den kinesiska marknaden. Nvidia nämnde Kina i sin vinstvarning, som just en av de största bakomliggande faktorerna.

Ledningen påpekade att det är Kinas gaming-segment som uppvisat svaghet i Q4, men vi befarar att ledningen ännu en gång underskattat kryptomarknaden och i detta fall den kinesiska kryptomarknaden. Ytterligare en faktor bakom det svaga Q4 verkar vara att de nya Turing-grafikkorten inte sålt som de väntades göra inledningsvis.

Vad vi reagerar mest negativt på i samband med Nvidias vinstvarning är att denna sker trots att man i samband med Q3-rapporten redan meddelade en svag prognos för Q4. Intäkterna för detta kvartal väntas nu landa på 2,2 miljarder usd, jämfört med den tidigare prognosen om 2,7 miljarder usd som angavs i Q3-rapporten. Inför Q3-rapporten räknade aktiemarknaden med intäkter om 3,4 miljarder usd för Q4.

Därmed har marknaden på enbart 2,5 månaders tid fått justera ned sina prognoser, i två olika omgångar, från 3,4 miljarder till 2,2 miljarder usd. Det får oss att undra hur bra koll Nvidias ledning egentligen har på sin egen marknad, samt hur de kommunicerar med finansmarknaden. Vi konstaterar därför att vad som tidigare låg bakom bolagets ständigt överträffade prognoser sannolikt är samma sak som nu ligger bakom de alldeles för höga prognoserna och därmed måndagens vinstvarning.

Därför väljer vi, trots de positiva tongångarna i vår förra uppdatering av Nvidia, att tillsvidare sänka rekommendationen till Avvakta/behåll samtidigt som riktkursen på ett års sikt sänks till 180 usd. Dock är vi fortsatt positivt inställda till Nvidia i det lite längre perspektivet givet deras marknadsposition på flertalet marknader som kommer leverera stark underliggande tillväxt under lång tid framöver.

Orsaken till vår sänkning är primärt att vi tror aktiemarknaden för stunden har tappat förtroendet till ledningens förmåga att förutspå sin egen marknad på kort sikt, men även för svaghet i närtid. Storbankernas analytiker har redan börjat nedrevidera intäkts- och vinstprognoserna.

Vi räknar nu inte med någon tillväxt att tala om under räkenskapsåret som stänger i januari 2020. Risken är hög att Nvidia istället får se sina intäkter falla något. Det gör att risken finns på nedsidan eftersom P/E-talet ligger över 25. Vi hoppas Q4-rapporten i februari ger oss mer visibilitet.

Kina som står för strax över 20% av bolagets intäkter har dessutom dykt upp som ett orosmoln på himlen, vilket gör att det nu finns två till tre osäkra faktorer som kommer beröra bolaget på kort sikt.

För att kunna återuppta köprekommendationen av Nvidia till en hyfsad god risk/reward vill vi få bättre visibilitet kring en eventuell marknadsbotten inom molntjänster- och datacenter, samt se hur situationen för slutmarknaden i Kina utvecklas. Det hoppas vi att vi får under första halvan av 2019.

Skriven av
Johan Rosenqvist
Analytiker
Publicerad 2019-01-30 00:00:00
Ändrad 2024-11-13 08:00:25