OX2 – Realiserar värden
OX2 har sannerligen gått från att vara hett villebråd i spåren av de gröna energisatsningarna och det ryska aggressionskriget i Ukraina med energiprisspikar som följd, till att nu vara mer eller mindre ute.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2063 (10 september 2023)
OX2 | Large Cap | 47 kr | KÖP
Hur är det nu man säger? Det går fort i hockey... Från All Time High på dryga 110,30 kr i augusti förra året, har OX2-aktien brakat ned till som lägst 43,50 kr i veckan som gick, vilket inte är långt ifrån dess All Time Low på 41,30 kr från i februari 2022.
Kursfallen inom den gröna energisektorn har stått som spön i backen efter den topp som kom till stånd efter att energipriserna trissats i höjden av Rysslands invasionskrig, gasleveranser strypts, sanktioner införts och var och varannan stat ökat ansträngningarna för att bli mer oberoende av ett visst energislag eller en viss enskild energileverantör.
Ett talande exempel är den brittiska regeringens senaste auktion av kontrakt för utveckling av projekt inom havsbaserad vindkraft, som blev ett praktfiasko. Enligt rapporter från Financial Times under fredagen var inte en enda utvecklare intresserad. Således tilldelades inga nya kontrakt för projekt inom havsbaserad vindkraft. Storbritannien, som tidigare gått i bräschen för just havsbaserad vindkraft har nu alltså tappat momentum helt, vilket tillskrivs att de subventioner som erbjudits varit för låga för att utvecklarna ska klara att bära kraftigt stigande kostnader. En direkt följd av det brittiska auktionsfiaskot är att danska vindturbintillverkaren Vestas nu avser att avvakta med ett planerat bygge av en produktionsanläggning i Storbritannien. Detta enligt ett uttalande till Bloomberg News som under fredagen refererades av Nyhetsbyrån Direkt.
Allt är dock inte svart som natten. Under fredagen kunde OX2 meddela att bolaget säljer en 20 MW vindpark i Polen för 680 Mkr (baserat på en växelkurs EUR/SEK om 11,90). Försäljningen genomfördes under Q3. Vindparken som avses ska ha sex turbiner och kommer att byggas i sydöstra Polen med inledning nu i september och beräknas vara slutförd under andra halvåret 2025. Den årliga produktionen från vindparken beräknas uppgå till 65 GWh, motsvarande den årliga elförbrukningen för 20 000 hushåll. När vindparken väl är i drift ska OX2 ansvara för den tekniska och kommersiella förvaltningen, bl a omfattande optimering av produktionen och övervakning av verksamheten.
Det har varit förnyat tryck nedåt på OX2-aktien sedan Q2-rapporten den 21 juli och när danska elproducenten Örsted i slutet på augusti gick ut och varnade för potentiella gigantiska nedskrivningar fick säljtrycket i sektorn åter fart. Just Örsteds varning är kopplad till dels ränteläget, dels havsbaserad vindkraft i USA. OX2 uttalade sig i samband med Örsteds varning och lät meddela att bolaget inte ser några risker för nedskrivningar. OX2 balanserar inte utvecklingskostnader utan drar dem direkt i resultaträkningen. Vidare är man inte engagerad i havsbaserad vindkraft i USA.
Kraftiga omsvängningar i hypade sektorer är som bekant inget nytt fenomen på aktiemarknaden. I fallet OX2 bedömer vi dock att marknaden vägt in för mycket av sektorkollegors olika problem i värderingen, problem som inte avspeglar sig i OX2:s verksamhet i någon större utsträckning. Samtidigt är bolagets finansiella ställning stark och så sent som under fredagen kunde alltså OX2 meddela om en betydande försäljning av en polsk vindpark.
Som vi belyst tidigare har OX2 för sin del rapporterat om längre säljprocesser och vi har vidare lyft fram de allt lägre elpriserna liksom de fortsatt stigande räntorna, som något som lägger sordin på utvecklingen. Vi väljer idag att ta ytterligare höjd för generellt tuffare affärsförhållanden inom satsningar på förnybar energi och drar ned riktkursen till 80 kr (95). På längre sikt ser vi dock allt jämt att utsikterna är mycket goda inför de kommande åren och vår positiva syn förblir därmed intakt. Vi upprepar gärna att OX2 har en stark position på marknaden med välfungerande affärsmodell, starka kunder och en allt bättre diversifiering.