På med hjälmen – här kan det bli åka av

Avgörande läge efter att man fyllt på kassan, de kommande kvartalen kommer visa om bolaget är på rätt väg.

Hvding Nu eller aldrig High Quality

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1821 (25 oktober 2020)

HOVD | First North | 28,7 kr | KÖP

I slutet av augusti avslutades företrädesemissionen som tillförde drygt 58 Mkr netto till Hövdings kassa. Pengarna behövdes för att fylla hålet som uppstod då Covid-19-pandemin slog till i ett ytterst olyckligt läge för cykelairbagbolaget. Man hade just satsat stora pengar på utveckling och lansering av en ny produktgeneration, när de viktigaste marknaderna stängdes ner. Det ledde till lägre än planerade volymer och försenade effektiviseringar medan kostnadsmassan var i stort sett oförändrad.

På sikt har emellertid coronakrisen potentialen att bli till och med gynnsam för bolaget, med tanke på det förändrade transportbeteende i samhället. Vardagscykling har accelererat sin tillväxttakt avsevärt de senaste månaderna, och som vi redan lyfte fram i vår analys i augusti (Newsletter 1798) har cirka en tredjedel av de europeiska storstäderna infört infrastrukturåtgärder för att underlätta cykling under pandemin.  Vinnaren är cykelbranschen som i sin helhet rapporterar stark tillväxt.

Det inkluderar förstås även Hövding, vars senaste rapport (Q3) visade en ökning av nettoomsättningen med 144% till 45,3 Mkr. Jämförelsen med samma period i fjol är förvisso svår, eftersom bolaget då höll på att fasa ut den gamla modellen Hövding 2.0 följt av lanseringen av Hövding 3. Icke desto mindre är den underliggande tillväxten mycket positiv och jämfört med Q2 i år sålde man tex 90% fler enheter i Tyskland och 59% fler i Danmark. Bolaget upplever dessutom en trend mot högre andel köp online och jobbar aktivt med att få upp handeln via den egna webbshoppen (idag 7% av omsättningen).

Annons

Geografiskt har nyckelmarknaderna Sverige, Danmark och Tyskland störst betydelse och genererade sammanlagt 95% av intäkterna under kvartalet. Framförallt Tyskland ökar snabbt i betydelse och stod för 27%, att jämföra med 14% under motsvarande kvartal året innan. Enligt vd Fredrik Carling har man märkt en positiv spridningseffekt genom att fler och fler Hövding nu syns på gatorna i de stora städerna. Huvudmålet för tillfället är att öka penetrationen ytterligare i samarbete med partners, även om marginalen där är något lägre.

Störst är fortfarande den svenska marknaden för bolaget (40% av omsättningen) och trots att penetrationen är högst här ser man fortfarande gott om tillväxtpotential. En stor andel av försäljningen i hemlandet sker genom nyckelkunder såsom Stadium, Sportamore, Outnorth men även Designtorget. Trycket beskrivs dock av ledningen som högt i alla försäljningskanaler.

Det var ingen överraskning att rörelseresultatet återigen var negativt (-7,9 Mkr). Desto viktigare är att utvecklingen rör sig åt rätt håll. Under det gångna kvartalet bokades dessutom engångskostnader på 3,8 Mkr som var relaterade till genomförda organisationsförändringar. Dessa gjordes främst inom försäljning- och marknadsföringsprocessen och de samlade personalrelaterade besparingar sägs uppgå till 7 Mkr på helårsbasis, med start från och med Q4.

Därmed går man alltså in i 2021 med en lägre kostnadsmassa, men ledningen tycker fortfarande att det är för tidigt att ge en prognos när man kommer nå ett positiv rörelseresultat. En viktig faktor i detta avseende är bruttomarginalen som fortfarande ligger på en relativ låg nivå (24%) men har förbättrats betydligt från Q1

(15%) då det var exceptionellt lågt till följd av eftersläpande kostnader från föregående år.

De kommande kvartalen kommer vara avgörande för att se vart Hövding är på väg. Efter emissionen sitter man på en nettokassa på drygt 60 Mkr, kostnadsstrukturen har just anpassats, senaste modellgenerationen har framgångsrikt lanserats och intresset för cykling har kanske aldrig varit större. Lyckas man inte att bli lönsama under dessa omständigheter finns det en stor risk att man aldrig kommer göra det.

Nyckelmarknaderna har på kort sikt högsta prioritet och givet Tysklands storlek och antalet storstäder i landet borde det finnas gott om uppsida bara där. I ett längre perspektiv står även länder som Frankrike och Storbritannien på tur och man filar redan idag på alternativa möjligheter att expandera till nya marknader på ett mer kostnadseffektivt och snabbare sätt. Ett exempel är ett pågående pilotprojekt i Norge där man testar en digital modell mot återförsäljare, vilket verkar fungera väl hittills.

Aktien har gått starkt sedan sommaren och har klättrat med nästan 60% på tre månader. Börsvärdet justerat för nettokassan (EV) är i skrivande stund runt 700 Mkr, vilket är omkring 4,5x den förväntade omsättningen för i år. 2021 ser vi en omsättning på 270 Mkr (+74%) som möjligt, vilket borde vara tillräckligt för att nå break-even på EBIT-nivå. Först 2022 lär man kunna räkna med några större vinster. Så länge bolaget lyckas leverera enligt plan ser vi dock fortfarande en intressant uppsida i aktien på 12-månaders sikt. Med tanke på den relativt höga risken, bland annat relaterad till eventuella nya nedstängningar för återförsäljare, väljer vi att bibehålla vår spekulativa köprekommendation.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2020-10-27 10:02:00
Ändrad 2024-11-13 08:09:37