PepsiCo - Ett bra val i oroliga tider
Volatiliteten inom dagligvarusektorn har varit ovanligt hög i år, trots att den vanligtvis anses vara defensiv och stabil.
Först publicerad i Stockpicker Foreign Affairs 43 (30 oktober 2023)
KÖP | PEP | NASDAQ USA | 159,6 USD
Mat och dryck behövs även i dåliga tider och försäljningen brukar vara tämligen okänslig för konjunkturella variationer. Stora etablerade aktörer med välkända varumärken genererar för det mesta goda kassaflöden och är generösa i sina utdelningar till aktieägarna.
Det som har spökat i mat- och restaurangbranschen de senaste månaderna har därav inte varit så mycket relaterat till avmattningen av det allmänna konsumentförtroendet, utan snarare rapporter om den ökande populariteten av en ny generation diabetesmedel som enligt studier även minskar sötsuget och hungerkänslan. Som konsekvens har populariteten ökat på kort tid inte bara bland diabetespatienter, utan även bland de som vill gå ner i vikt.
Flera experter och analytiker började dra slutsatsen att försäljningen av bland annat snacks, godis, fast food och läsk kommer att påverkas negativt. För några veckor sedan göt Walmarts vd John Furner olja på elden när han uppgav att bolaget hade sett en liten förändring i konsumtionsbeteendet jämfört med den totala befolkningen bland de kunder som tar de nya diabetesmedlen. Även om hans slutsats var att det snarast handlar om en liten minskning av den totala varukorgen, så var kommentarerna tillräckliga för att sätta ytterligare press på McDonald’s-, Hershey-, Coca-Cola- och PepsiCo börsvärden. Det sistnämnda bolaget, PepsiCo, kom i början av oktober med ett tydligt svar på spekulationerna i form av en övertygande rapport för det tredje kvartalet samt optimistiska utsikter.
PepsiCos rötter sträcker sig tillbaka till 1898 när den amerikanske apotekaren Caleb Bradham skapade sin "Pepsi-Cola". Inspirationen hade han fått från sin kollega John Stith Pemberton, som redan 1886 uppfann formeln bakom "Coca-Cola". Än idag dominerar de båda aktörerna marknaden för icke-alkohol-haltiga drycker och i USA har de tillsammans en marknadsandel på över 70 % av kolsyrade läskedrycker.
Till skillnad från Coca-Cola fokuserar dock Pepsico inte enbart på dryckesmarknaden. Med en omsättning på över 86 mdr USD är företaget en av världens största livsmedels- och dryckesföretag. Faktum är att nästan 60 % av koncernens omsättning är från livsmedel, framförallt då snacks som till exempel chips. Den globala produktportföljen omfattar över 20 varumärken, såsom Lay's, Doritos, Lipton, 7UP, Pepsi, Quaker, Gatorade och Tropicana. Geografiskt sett är den amerikanska marknaden den mest betydande med en omsättningsandel på 57 %, följt av Europa (15) och Latinamerika (11).
Tack vare sin breda produktportfölj och starka marknadsposition har PepsiCo historiskt inte bara visat imponerande motståndskraft, utan har också väl hanterat ökade kostnader till följd av inflation genom egna prishöjningar. Det möjliggjorde att EBIT-marginalen hölls oförändrad på 14,3 % även förra året, ett kraftigt inflationstryck till trots. Både drycker och snacks har en stadigt växande efterfrågetrend. Koncernens omsättning har ökat med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 6,3 % under de senaste fem åren. Även under ekonomiskt mycket svåra tider, som under Lehman-krisen 2008/09, har det inte varit några stora nedgångar.
Bolaget har dessutom ett mycket bra track record vad det gäller produktevolution och -innovation samt har visat sig vara anpassningsbar när det gäller nya konsumtionstrender. Under åren har allt hälsosammare alternativ lanserats, såsom läskedrycker utan socker eller kalorier och frukostprodukter med högre fullkornsinnehåll. Man satsar även på intressanta företagsförvärv, där Sodastream uppköpet år 2018 är ett bra exempel. Dessutom är PepsiCo en av de så kallade dividendaristokraterna, det vill säga bolaget har ökat sina utdelning minst 25 år i följd. Pepsico har till och med gjort det i 51 år i sträck och för närvarande uppgår direktavkastningen till omkring 3 %.
Rapporten för det tredje kvartalet överträffade analytikernas förhandsprognoser och visade en organisk omsättningsökning på 8,8 % till 23,5 mdr USD. Enligt vd:n Ramon Laguarta har man så här långt inte märkt några tydliga effekter av de omtalade diabetesmedlen. Främst drivet av prisökningar ökade snacksdivisionen ”Frito-Lay Nordamerika” sina intäkter med 7 % i kvartalet. I regionerna Latinamerika och Europa redovisades en organisk tillväxt på 9 % respektive 13 %. Rörelsemarginalen förbättrades även med 1,8 procentenheter till 17,1 %.
Som vanligt har kassaflödesgenereringen hittills i år varit imponerande och under de första nio månaderna uppgick det fria kassaflödet till 5,1 mdr USD. Stora delar av detta har använts till utdelningar samt även en mindre del till återköp av egna aktier. Givet en såpass hög utdelningsandel är det inte förvånande att det går relativt långsamt för PepsiCo att minska sin skulder. Vid slutet av kvartalet motsvarade nettoskulden ungefär det dubbla rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (net debt/ EBITDA, 12-månader rullande). För ett stabilt företag som PepsiCo är det inget problem, men man kan undra varför ledningen inte sätter mer fokus på minska skuldbördan i en miljö med stigande räntor.
Det finns i alla fall ingen tvivel på ledningens optimism inför framtiden. Efter den överraskande starka vinstökningen under det tredje kvartalet höjde vd Laguarta sin prognos för helåret och räknar numera med att den justerade vinsten per aktie (adjusted EPS) kommer öka med 13 % (tidigare +12 %) samtidigt som han lämnade omsättningsprognosen oförändrad på +10 %. För 2024 förväntas både organisk omsättningstillväxt och EPS-tillväxt ligga i den övre ändan av de långsiktiga målen. Det skulle innebära en ökning av omsättningen med 5 - 6 % och en EPS tillväxt på 8 – 9 % för 2024.
Eftersom PepsiCo har god insikt i kostnadssidan och ledningen är känd för att vara konservativ framstår prognosen som realistisk. Till skillnad från icke-essentiella konsumtionsvaror är såväl försäljningen av drycker som livsmedel kända för sin motståndskraft. På lång sikt talar megatrender som urbanisering och en växande medelklass för ytterligare tillväxtpotential.
Från sin toppnivå i mitten av maj har aktien tappat nästan 20%. Justerat för nettoskulden motsvarar nuvarande börsvärde omkring 17x det förväntade rörelseresultatet år 2024 (EV/EBIT). P/E-talet har kommit ner till historiskt låga 20x. Snittet för de senaste 5 åren har varit 26x och dagligvaruaktier handlas ofta till ett premium mot index, givet stabiliteten i affärsmodellen. Vi ser ett intressant ingångsläge för en den långsiktiga placeraren och sätter Köp på 12-månaders sikt med en riktkurs 195 USD.