Pexip – Kursdubbling inte omöjlig

Norska videokonferensbolaget Pexip gjorde en vältajmad och bejublad entré på börsen i mitten på maj.

Pexip Kursdubbling inte omjlig

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1835 (16 december 2020)

PEXIP | Oslo | 58,4 nok | KÖP

Inte undra på det. Aktien noterades ju i ett läge då närmast total lockdown rådde runt om i världen och efterfrågan på video kommunikationstjänster rusade i höjd. När handeln inleddes nådde kursen 110 nok som högst. I det läget värderades bolaget till ca 11 miljarder nok. Inte illa då Pexip grundades så sent som 2011 och omsatte ifjol 370 Mnok med ett rörelseresultat på 32 Mnok.

Att bedöma bolaget utifrån historiska siffror blir förstås missvisande när den genomsnittliga tillväxttakten (CAGR) de senaste åren har varit 70% och fortsätter att vara hög. Efter blott tre kvartal av 2020 överstiger intäkterna redan fjolårets totalsiffra med drygt 20%. På rullande 12-månader uppgår försäljningen idag till ca 570 Mnok. Nog har man med andra ord rejält med vind i seglen.

Dagens Pexip är förvisso ett relativt ungt bolag (en sammanslagning mellan Videxio och Pexip som grundades 2011 respektive 2012) men grundarna har en lång branscherfarenhet från det icke helt okända norska videokonferensföretaget Tandberg. Bolagets vision är att göra virtuella möten minst lika bra eller rent av bättre än IRL-dito. För detta ändamål erbjuder man en heltäckande videokonferensplattform med tillhörande digital infrastruktur. Plattformen bygger på både egen mjukvaruapplikation och diverse andra distributionsalternativ för service för företagsvideokonferenser. Båda erbjudandenen levereras som en återkommande prenumerationsbaserad modell (SaaS) och står idag för ca 97% av bolagets intäktsbas.

Att teknologin har framtiden för sig har pandemin visat med all önskvärd tydlighet. Visserligen kan man tycka att efterfrågan idag är konstlat hög i spåren av diverse restriktioner, men de flesta företagsledningar bedömer att man även framgent kommer att använda den typen av kommunikation i betydligt större uträckning än pre-corona. Detta då det i många fall blir betydligt effektivare ur både tids- och kostnadsaspekt.

Norrmännen är givetvis inte ensamma om att försöka profitera på nämnda trend. Konkurrenter finns och en del av dem är dessutom stora och mäktiga. Utöver den kanske allra mest omtalade tjänsten, Zoom, har ju även bolag som Cisco, Microsoft och Google egna lösningar för att nämna de allra största bolagen och därtill finns ytterligare minst en handfull mindre uppstickare inom segmentet som samtliga slåss om den växande marknadskakan. Det som gör just Pexip relativt unika är att man erbjuder en lösning som kan sammankoppla samtliga större tjänster. Detta är viktigt med tanke på att globala företag ofta använder olika lösningar och har därmed behov av att kunna integrera dem.

Just stora företagskunder är också vad bolaget har valt att fokusera på. Så här långt har man lyckats knyta till sig ca 80 bolag från Global Fortune 500 listan. Totalt sett betjänar man idag närmare 3 500 kunder med användare i fler än 190 länder via ett globalt nätverk bestående av fler än 300 partners i 70-tal olika länder. Huvudkontoret ligger i Oslo men man har även kontor i London, New York, Washington DC, Sydney, Stockholm och Paris med drygt 300 anställda totalt sett. Och fler lär man bli. För att kunna infria sina ambitiösa tillväxtmål bedömer man behöva åtminstone 350-400 anställda vilket motsvarar en fördubbling från slutet av 2019.

Att expandera så snabbt medför givetvis en del risker. Dels rejält ökade personalkostnader, dels en hel del integration- och utbildningsdito. Ledningen med vd Odd Sverre Östlie i spetsen känner dock att det gäller smida järnet medan det är varmt. Det är just av den anledningen som man tog in stor portion nytt kapital i samband med årets IPO. Vid utgången av Q3 hade man ca 1 miljard nok tillgängligt för expansionsaktiviteter och bedömningen är att 70% av nämnda summa kommer att användas under de närmaste tre åren. Den kraftiga tillväxten för med sig att bolaget ej förväntas visa positivt EBITDA-resultat under de närmaste två åren. Först 2023 tror man sig kunna nå dit för att två år senare återgå till EBITDA-marginaler på 25%.

Lönsamhetsmålet ovan kan tyckas vara aggressivt men skall ses mot bakgrund av dels rejält skalbar affärsmodell (bruttomarginaler på 90-95%) dels bolagets övriga målsättningar. Senast vid utgången av 2024 vill man nämligen uppvisa 300 Musd (2,6 miljarder nok) i återkommande intäkter. Värt att notera är att detta mål innebär framflyttning med ett år (vid IPO kommunicerade man 2025) som en konsekvens av förvärv av norska Videoners portfölj av företagskunder som uppges bidra med 2-3 Musd i återkommande intäkter per år. I Q3 var bidraget från förvärvet ca 0,4 Musd medan de totala återkommande intäkterna uppgick till drygt 73 Musd.

Vågar man tro på bolagets ambitiösa mål (EBITDA-resultat om närmare 800 Mnok år 2025) ser aktien inte ut att vara överdrivet högt värderad. Växande mjukvarubolag med hög andel återkommande intäkter värderas nämligen oerhört högt idag. Faktum är att även om man inte når ända fram bör det finnas gott om potential på uppsidan givet att man fortsätter växa snabbare än marknaden vars tillväxt av bedömarna uppskattas till 20% per år.

Kort historik som noterat bolag, aggressiv tillväxtstrategi som kan skapa växtvärk och tuff konkurrens gör förstås att risken måste anses vara mycket hög. Står man ut med den framstår aktien som intressant nu när den handlas på nivåer understigande IPO-kursen (vilket i och för sig utgör ett svaghetstecken). Nedgången tycks därtill ha lockat en del insynspersoner att öka sina innehav nyligen. En Top Pick blir aktien inte för vår del i nuläget. Nog är den däremot värd ett spekulativt köpråd. Går det mesta någorlunda planenligt är det inte svårt att se åtminstone kursdubbling på ett par års sikt.

Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2020-12-18 10:09:00
Ändrad 2024-11-13 08:14:39