Phase Holographics – I väntan på intäkter

Med en uppgång på över 130% är medicinteknikbolagets aktie en av årets stora vinnare så här långt. Börsvärdet är därmed uppe i 700 Mkr, vilket är väldigt högt för ett bolag som omsatte 4,6 Mkr i sitt brutna räkenskapsår 2018/19. Snarare än dagens intäkter, är det förhoppningen om framtiden som har lett till eufori bland placerarna.

cd8f65803339a1cc279e4712b7cfb0ff

PHI | Spotlight | 49,9 kr 

Så sent som i slutet av juni noterade vd Peter Egelberg i samband med bokslutskommunikén att kontakter med två internationellt ledande branschaktörer har utvecklats i en mycket positiv riktning. Redan i februari meddelade man att man har ingått ett teknikutvärderingsavtal med en amerikansk tillverkare av reagenser och antikroppar, främst inriktat på immunonkologiska tillämpningar.

För det andra annonserades i maj att man har tecknat ett avtal med en större börsnoterad internationell leverantör av laboratorieutrustning och cellanalysinstrumentering i syfte att bestämma omfattningen och formen för ett eventuellt partnerskap. Bolagens produkter sägs komplettera varandra och ett framtida partnerskap beskrivs som en ”no-brainer”. Det som återstår verkar vara frågor kring affärsmässiga villkor som båda kan leva med.

Så vad är det som Phase Holographics Imaging (PHI) egentligen sysslar med? Inom den grundläggande medicinska forskningen används laboratorieodlade mänskliga celler för att testa läkemedel innan de prövas på patient. PHI har utvecklat en ny generation av mikroskopbaserade forskningsinstrument som möjliggör för forskare att under lång tid filma och mäta levande cellers beteende då de behandlas med nya läkemedel.

Den första versionen av huvudprodukten HoloMonitor introducerades år 2011 och idag är över 100 instrument i drift vid laboratorier runt om i världen, vilket har resulterat i ett stort antal vetenskapliga artiklar. Förutom cancerforskning används HoloMonitor även inom inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, stamcellsbiologi, genterapi, regenerativ medicin och toxikologiska studier.

Det konventionella tillvägagångssättet är att cellerna behandlas med ett läkemedel och därefter mäts cellernas samlade reaktion vid en förutbestämd tidpunkt genom att tillsätta någon form av infärgande reagens. Man får dock mycket lite information om hur enskilda celler reagerar över tid.

Idag vet man, emellertid, att en mycket liten subpopulation av sällsynta cancerceller styr både tillväxt och spridning av tumörer, vilket har resulterat i ett växande behov av instrument, som individuellt och med bibehållen fysiologisk relevans kan analysera opåverkade celler över flera cellgenerationer.

Det unika med HoloMonitor är att instrumentet placeras direkt i den cellinkubator där celler odlas, vilket gör att cellerna kan filmas under flera dygn i en optimal odlingsmiljö. Efter att cellerna har filmats datorbearbetas filmen för att skapa önskad utdata. Tack vare att cellerna filmas utan konventionell infärgning kan forskare studera cellernas beteende över långa tidsperioder utan att beteendet påverkas av själva mätmetoden.

I takt med teknologiska framsteg och ett ökande behov av behandlingsmetoder för bland annat cancer, förväntas marknaden för ”live-cell imaging” växa från nästan 2 miljarder usd i 2018 till cirka 3 miljarder usd år 2023. Teknikutvecklingen drivs främst av mindre bolag, vilka sedan ofta förvärvas av större aktörer, som till exempel tyska Sartorius som för två år sedan köpte Essen BioScience, PHIs närmaste konkurrent. Köpeskillingen för Essen blev 320 Musd, vilket motsvarade 5,3x bolagets omsättningsprognos för 2017 om 60 Musd.

PHIs storlek är bara en bråkdel av detta, och försäljningen ökade dessutom bara med 3% under det senaste räkenskapsåret. Alla framsteg i olika samtal till trots, är det något som oroar. Även den bästa tekniken är bara så mycket värd som den säljer för, och ett eventuellt uppköpsbud kommer alltid vara relaterad till bolagets intjäningsförmåga. För lite mer än ett år sedan genomfördes en företrädesemission på 46 Mkr för att ”etablera och rekrytera den marknadssupport som är avgörande för en snabbt växande försäljning”. Vi kan konstatera att det så här långt inte lyckats.

Med ett kassaflöde från den löpande verksamheten på -17 Mkr under de senaste 12 månaderna var vid slutet av april 21 Mkr i likvida medel kvar. Dock stärktes balansräkningen med ännu en kapitalanskaffning om cirka 18 Mkr i juni, så att man borde klara sig ett år till med nuvarande finansiering.

Ledningens huvudfokus verkar just nu vara att komma i mål med diskussionerna kring samarbeten för att etablera produkterna på den internationella marknaden, vilket verkligen behövs som siffrorna visar. Åtminstone en del av ett eventuellt positivt utfall i förhandlingarna har aktiemarknaden redan tagit ut i förskott.

Om vi tar förvärvsmultiplen för Essen BioScience som måttstock så skulle det behövas en omsättning på omkring 130 Mkr för att PHIs nuvarande börsvärde hade varit rimligt. Det är absolut ingen omöjlighet att nå dit med hjälp av kraftfulla partners, men det är ingen självklarhet heller och till och med en inbiten optimist måste erkänna att man hittills inte har lyckats att omvandla produktens imponerande prestanda i en kommersiell framgång. Vi avvaktar.

Publicerad 2019-08-21 13:40:00
Ändrad 2024-11-13 07:45:40