PiezoMotor – Lossnar det nu?
Året började med goda nyheter för mikromotorspecialistens aktieägare.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1866 (28 april 2021)
PIEZO | First North | 38,8 kr | KÖP
I mitten av januari meddelade ledningen att man har fått förfrågningar från flera mobiltelefontillverkare avseende mikromotorer för zoomfunktion i mobiltelefonkameror. Två av de allra största tillverkarna har utvärderat bolagets designalternativ och de första prototypleveranser planeras ske under första halvåret i år.
Även om diskussionerna befinner sig i ett tidigt skede är detta ännu ett steg närmare det stora kommersiella genombrottet för Uppsala-bolaget som har utvecklat mikromotorer baserade på piezoelektriskt material. Piezoelektricitet bygger på förmågan hos vissa kristaller att generera en elektrisk laddning när de belastas mekaniskt. Det har man lyckats använda i en teknologi som i sin tur möjliggör mycket kompakta motorer med hög precision.
Applikationen mobiltelefonkameror ingår i bolagets fokusområde Consumer, där kommersialiseringsstrategin går ut på partnerskap och licensiering då leveranskedjorna är komplexa och volymerna mycket höga. De andra två fokusområden som etablerades under 2020 är Precision och Compact Drives. Den förstnämnda har kunder och applikationer som har behov av rörelseprecision och positionering ner på nanonmeternivå, medan kunder inom Compact Drives söker kompakta, kostnadseffektiva lösningar i högre volymer. Intresset sägs vara stort inom båda områdena och bolaget har sett en stor tillströmning av projekt under de senaste kvartalen.
Det började synas i försäljningssiffrorna mot slutet av fjolåret och under Q4 rapporterade man den högsta produktförsäljningen i bolagets historia med 8,7 Mkr (8,1). Tillväxten kommer från områden såsom halvledarindustrin och medicinsk teknik och kunder inom avancerad optik och diagnostik, samt projekt inom 5G och mobiltelefoni. Dessa applikationsområden visar stark underliggande marknadstillväxt och har en lovande framtidspotential, Covid-19-pandemin till trots.
Den positiva trenden har fortsatt även under Q1 i år, vilket ledde till en ökning av produktförsäljningen om 25%, jämfört med samma period i fjol, till 6,5 Mkr. Förutom den högre efterfrågan börjar man se en allt större positiv effekt av skiftet till mer direktförsäljning, dels i form av ett bra orderinflöde men även en snabbare genomströmning av projekt från start till full produktionssättning. Försäljningsnivån är dock fortfarande en bra bit under kostnadsbasen och rörelseförlusten landade på -5,7 Mkr under Q1 För helåret 2020 blev motsvarande siffra -24 Mkr.
Än en gång har det därför blivit oundvikligt att be ägarna om mer pengar eftersom likvida medel har krympt med 11,8 Mkr mellan januari och mars till 5,5 Mkr. Att man valde att ta in hela 100 Mkr för bara någon vecka sedan berodde dock framför allt på bolagets första förvärv någonsin. Det är finska Sensapex som ska ge PiezoMotor ett starkare fotfäste inom Life Science och kommer ingå i Precision-delen. Ambitionen är att växa detta fokusområde ännu fortare och leverera ännu större värde genom att komplettera komponentförsäljningen med leverans av alltmer fullständiga system.
Köpeskillingen uppgår initialt till sammanlagt ca 13,6 Meuro och består av en kontant del om 7,5 Meuro samt en aktiedel till ett värde om ca 6,1 Meuro. För det får man ett bolag vars försäljning har vuxit med ca 20% på årsbasis de senaste tre åren till 20,5 Mkr i fjol. Glädjande nog tjänar Sensapex även pengar och uppvisade ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar (EBITDA) på 5,8 Mkr, motsvarande en marginal på cirka 28%.
Intressant är vd Anders Kottenauers kommentar att han ser affären som startskottet i ambitionen att bygga en företagsgrupp som levererar banbrytande produkter och system för att tillmötesgå framtidens krav på allt högre precision och miniatyrisering. Det låter som om fler förvärv är att vänta, men först måste man visa att man klarar av att integrera en ny verksamhet och realisera synergier.
Dessutom vore det önskvärt att se en tydligare uppsving i den egna försäljningen. Riktig fart har det nämligen inte tagit ännu, även om den rullande 12-månaders produktförsäljningen har nu ökat sex (6) kvartal i rad. I absoluta tal rör det sig, emellertid, fortfarande om inte alltför stora belopp. Man har dock många järn i elden och produktionsorganisationen är redo för att hantera en ökad försäljning och en stegvis lansering av motorteknologin LINK under de kommande månaderna.
Tack vare bidraget från Sensapex ser vi goda förutsättningar att omsättningen bör kunna närma sig 70 Mkr i år (27 Mkr). Förvärvet kommer även ha en positiv effekt på lönsamheten, även om vi fortfarande räknar med en förlust för i år. Börsvärdet kring 670 Mkr motsvarar lite mindre än 10x årets förväntade omsättning, men chanserna är goda att tillväxten kommer förbli hög de kommande åren, samtidigt som break-even nivån kommer inom räckhåll.
Den mycket riskvillige kan börja bygga en position och hoppas på positiva besked efter prototypsleveranserna till mobiltelefontillverkarna. Vi höjer rekommendationen till Spekulativ Köp.