PiezoMotor – Stor potential i små motorer
Med ett börsvärde på cirka 650 Mkr flyger högteknologiföretaget PiezoMotor fortfarande under mångas radar. Det håller på att ändras, och uppgången på 260% sedan börsnoteringen 2016 tyder på att något spännande är på gång.
PIEZO | First North | 46,3 kr
Piezo utvecklar och producerar innovativa mikromotorer baserade på piezoelektriska material. Piezoelektricitet bygger på förmågan hos vissa kristaller att generera en elektrisk laddning när de belastas mekaniskt. Bolagets teknologi möjliggör mycket kompakta motorer med hög precision, som inom många områden ersätter traditionell teknologi, och öppnar dörren till motorisering där sådan tidigare inte varit möjlig.
2017 blev något av ett genombrottsår för Piezo. Ett avtal med det ansedda tyska företaget Physik Instrument, var inte bara en viktig kvalitetsstämpel, men gav även omedelbara intäkter i from av licensierings- och utvecklingsersättningsbetalningar. Som följd av det ökade nettoomsättningen till 25 Mkr, från 15 Mkr året innan.
Ännu mer betydelsefullt var dock avtalet som tecknades i november 2017, med ett av världens största teknik- och elektronikbolag, i syfte att implementera ett nytt piezobaserat mikromotorkoncept för massvolym. I utbyte mot att finansiera hela projektet får samarbetspartnern, vars namn är icke offentliggjort, exklusiv rätt att använda den nya motorteknologin inom sitt område. Piezo har i sin tur rätten att kommersialisera den nya teknologin inom andra massvolymmarknader, och flera sådana projekt har redan startats, främst avseende komponenter för framtidens mobiltelefonnät. Denna marknad har enligt vd Johan Westermark potential att generera intäkter på hundratals miljoner kronor årligen.
Efter mycket goda tekniska resultat gjordes första motorleveransen till partnern i oktober. Dessutom levererades den första prototypen till ett telekombolag, som i samband med leveransen bekräftade att de kan tänka sig en volymuppskalning från tusentals motorer 2019, till hundratusentals motorer 2021, och sedan en miljon motorer eller fler från och med 2022.
Ytterligare en avsiktsförklaring tecknades för några veckor sedan, även denna relaterad till telekombranschen. I detta fall kommer mikromotorn under inledningen av 2019 att genomgå tester och integreras i kundens mikrovågsfilterprodukt. Givet en framgång, samt att tekniska och prismässiga krav uppnås, är det sedan kundens avsikt att köpa tusentals motorer under 2019, följt av hundratusentals under 2020/2021. Även här är kundens bedömning att det långsiktiga volymbehovet, enbart för justerbara mikrovågsfilter, uppgår till miljontals motorer årligen.
Med det starka momentumet i ryggen har styrelsen nyligen beslutat att sätta upp en egen produktionsanläggning, för att möta det kommande uppskalningsbehovet. Planen är att etablera anläggningen under 2019 med produktionsstart under 2020, samt efterföljande uppskalning för att kunna hantera leveranser i miljontal från och med 2022. Kapaciteten kommer att uppgå till fem miljoner enheter årligen.
För att finansiera projektet genomfördes en riktad emission, där de tidigare ägarna Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur Ny Teknik utökade sitt ägande, medan Enter Fonder tog steget in på ägarlistan. Denna är för övrigt imponerande för ett litet bolag som Piezo. Förutom de nämnda välkända svenska fonder, har man två starka industriella ägare med tyska DFF och amerikanska MicroMo Electronics, som äger cirka 16% vardera.
Utan tvekan ser det ljust ut just nu, men bolaget befinner sig fortfarande i ett tidigt skede av sin kommersialisering, och det är en bit kvar tills vi kommer se intäkter i hundramiljonsklassen. Under de första nio månaderna 2018 uppgick nettoomsättningen till 17 Mkr, vilket var lägre än de 21 Mkr som rapporterads för samma period ett år tidigare.
Nedgången i sig är inget att oroa sig för, då den beror på en större licensintäkt under 2017, men den absoluta siffran var inte tillräcklig för att täcka bolagets kostnader och på sista raden stod en förlust på 13 Mkr. Balansräkningen tål visserligen några kvartal till med förluster, men fler nyemissioner framöver kan inte uteslutas. Vid slutet av september hade bolaget en nettokassa på cirka 33 Mkr och en soliditet på 80%.
Det är jättesvårt att göra prognoser för Piezo i dagsläget. De olika samarbeten verkar utvecklas väl, men än har det inte kommit definitiva besked om massvolymordrar. Beslutet att bygga en egen produktionsanläggning tyder dock på en stor övertygelse om att dessa förr eller senare kommer att materialiseras. Enligt vd Johan Westermark kommer priset på mikromotorn uppgå till ”några hundralappar”. Skissar vi på ett scenario med 1-2 miljoner producerade enheter år 2022, och ett snittpris på 500 kr så skulle en omsättning på 500-1000 Mkr vara möjlig. Då framstår nuvarande börsvärdet som attraktivt, även om den långsiktiga lönsamhetsnivån är oklar.
Men så finns det alltid risk för fördröjningar och andra oförutsägbara händelser och man ska inte glömma boer att Piezo redan tidigare hade ett lovande samarbete med Nokia, som det aldrig blev något av till slut. För vår smak är osäkerheten för stor för att köpa idag, men gillar man kombinationen av high tech och hög risk kan aktien vara värd en liten position i portföljen.