PiezoMotor – Stora framsteg

Sedan vår senaste analys av mikromotorspecialisten i april (Newsletter 1866) har aktien utvecklats starkt.

PiezoMotor Stora framsteg

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1909 (7 november 2021)

PIEZO | First North | 59 kr | KÖP

Vi satte då en spekulativ köprekommendation eftersom bolaget visade lovande framsteg i sin kommersialieringsstrategi och flera mobiltelefontillverkare hade fått upp ögonen för mikromotorerna. Dessutom hade man just annonserat sitt första förvärv någonsin, som vd Anders Kottenauer kallade ett startskott i ambitionen att bygga en hel företagsgrupp med fokus på hög precision och miniatyrisering. Finska Sensapex adderade runt cirka 21 Mkr i försäljning, med en positiv rörelsemarginal före av- och nedskrivningar (EBITDA) på 28% i fjol. 

I slutet av oktober var det nu dags för förvärv nummer två, som dessutom är ännu större än det första och kommer lyfta bolaget till en ny nivå. Amerikanska The Precision Alliance Motion (TPA) som det handlar om den här gången, utvecklar och tillverkar avancerade precisionssystem för positionering inom bland annat Life Science och hade en omsättning rullande 12 månader per september 2021 på cirka 94 Mkr (11 Musd). Tillsammans med Piezo etableras därmed en bolagsgrupp med pro forma rullande 12 månaders försäljning på cirka 150 Mkr.

Förvärvet av TPA ökar inte bara Piezos förmåga att erbjuda systemlösningar ytterligare, men ger gruppen också en stark etablering i USA, utöver basen i Europa där man redan har börjat etablera en egen direktförsäljning. Liksom Sensapex, uppvisar dessutom även TPA en fin lönsamhet med en EBITDA-marginal på cirka 27% (rullande 12 månader). Vd Kottenauer är samtidigt optimistisk att man kommer bibehålla den positiva tillväxttrenden i koncernen framöver, som för TPA:s del ligger för närvarande kring 20% i årstakt.

Ledningen verkar dessutom sugna på ännu mer M&A och till följd av konsolideringen av TPA, som förväntas genomföras under december, kommer Piezo bli lönsamma i både resultaträkningen och kassaflödet. Därmed får man en bra grund för fler förvärvs- och affärsmöjligheter.

Köpeskillingen för TPA uppgår initialt till 24 Musd på kassa- och skuldfri bas och består av en kontantdel om cirka 14,5 Musd. Resten kommer betalas med nyemitterade aktier till ett värde om cirka 9,5 Musd. Den kontanta delen finansieras genom en riktad nyemission till institutionella investerare. Intresset där var såpass stort att erbjudandet höjdes varvid bolaget kommer tillföras cirka 160 Mkr, istället för de tidigare aviserade 140 Mkr.

Glädjande nog är det positiva momentumet i Piezo inte enbart förvärvsrelaterat. Under Q3 visade man en organisk tillväxt om 34%, jämfört med samma period i fjol. Särskilt viktigt är det exklusiva licensavtalet som man har ingått med ett asiatiskt bolag för kommersialisering av bolagets PiezoWave-teknologi för kameraoptik inom mobilkameraapplikationer. Partnern uppges vara en börsnoterad, väletablerad leverantör av integrerade lösningar i mycket höga volymer för Smart Devices, Internet-of-Things-applikationer samt elektronik till bilindustrin med kunder såsom till exempel Samsung, Huawei, OPPO, vivo, Xiaomi, Dell, HP och LG.

Av konkurrensskäl vill man inte offentliggöra specifika royalty-nivåer, men potentialen av avtalet framstår som enorm. Framtida royalty för Piezos del kommer utgå i form av ett fast belopp för varje såld PiezoWave-motor. Enligt ledningen är partnern idag leverantör till bolag som gemensamt står för en mycket stor andel av den globala smartphone-marknaden, där det årligen tillverkas omkring 1,5 miljarder smartphones globalt. Varje kamera kan dessutom komma att innehålla ett flertal av Piezos motorer.

Bolagets bedömning är därför idag att en marknadspenetration på omkring 10% skulle resultera i royaltyintäkter till Piezo i storleksordningen 200 - 400 Mkr per år. Eftersom massvolymtillverkningen kommer att etableras av partnern eller annat bolag i partnerns nätverk, är royaltyintäkterna från samarbetet dessutom inte förenade med några större kostnader för Piezo. Rimligtvis lär det dock dröja tills 2023 innan volymtillverkningen kommer igång i större skala.

Icke desto mindre är avtalet ett viktigt genombrott och intresset för mikromotorerna är stort inom flera andra områden också. I september fick man till exempel en uppföljningsorder från halvledarindustrin till ett värde om 3,1 Mkr. För tillfället taktar man på en produktförsäljning kring 36 Mkr (rullande 12 månader), men i och med förvärvet av TPA borde en nivå kring 220 Mkr vara inom räckhåll för helåret 2022. Antagligen är det fortfarande lite för tidigt för att visa vinst på sista raden, men även i detta avseende är trenden lovande.

Justerad för effekterna av de kommande nyemissionerna motsvarar börsvärdet drygt 6x nästa års förväntade omsättning, vilket är lägre än vid senaste analystillfället. Utsikterna har dock snarare förbättrats sedan dess och vi upprepar därför vår spekulativa köprekommendation.

Skriven av
Sebastian Lang
Analytiker
Publicerad 2021-11-10 14:48:00
Ändrad 2024-11-13 09:02:30