Polygiene – Platt fall
Sist vi tittade till Polygiene, i mitten av december, valde vi att ersätta vår tidigare köprekommendation med en säljdito efter några månaders mycket stark kursutveckling.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1941 (20 mars 2022)
POLYG | First North | 23,35 kr | NEUTRAL
Aktiekursen var då dryga 45 kr, vilket var nytt All Time High medan vår riktkurs låg på 42 kr. Vi ansåg helt enkelt att den hade blivit för högt värderad. Det hindrade inte densamma att stiga ytterligare en bit och ett par veckor senare toppa på hela 53,50 kr. Där tog det dock stopp. När bokslutet släpptes i slutet av februari inleddes ett kraftigt ras som hittills har nått ned till 20,50 kr som lägst. En präktig omsvängning i en tidigare stekhet aktie. Är det fyndläge?
För Q4 ökade nettoomsättningen med 51% till 40,2 Mkr (26,6) medan rörelseresultatet (EBIT) steg till 3,9 Mkr (-2,4). Resultatet före skatt blev 4,1 Mkr (-2,4) medan nettoresultatet landade på 39,0 Mkr (-3,2), motsvarande 1,10 kr per aktie (-0,15). Nettoresultatet var dopat med 36,1 Mkr (0) i omräkningsdifferens goodwill. Bruttomarginalen ökade till 67,8% (64,9), upp ytterligare från 64,3% under Q3 och 61,7% under Q2. Rörelsemarginalen (EBIT) lyfte till 9,6% (-8,5).
Det totala kassaflödet förbättrades till 2,7 Mkr (-3,1). Investeringsverksamheten gav ett kassaflöde på -1,9 Mkr (-1,0) medan finansieringsverksamheten bidrog med ett kassaflöde på -0,2 Mkr (0). Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades samtidigt till 4,8 Mkr (-2,1). Före förändringar i rörelsekapitalet uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till 3,7 Mkr (-2,5).
För helåret lyfte nettoomsättningen till 181,6 Mkr (83,9) medan rörelseresultatet (EBIT) ökade till 40,9 Mkr (-1,1). Resultatet före skatt blev 40,5 Mkr (-1,1) medan nettoresultatet landade på 64,2 Mkr (-1,7), motsvarande 1,82 kr per aktie (-0,08). Även här var nettoresultatet dopat med samma 36,1 Mkr i omräkningsdifferens goodwill. Bruttomarginalen minskade till 63,5% (68,6). Rörelsemarginalen (EBIT) lyfte till 22,5% (-1,2).
Det totala kassaflödet förbättrades till 46,4 Mkr (-0,4). Investeringsverksamheten gav ett kassaflöde på -407,5 Mkr (-4,0) medan finansieringsverksamheten bidrog med ett kassaflöde på 416,3 Mkr (0,7). Kassaflödet från den löpande verksamheten förbättrades samtidigt till 37,6 Mkr (2,9). Före förändringar i rörelsekapitalet uppgick kassaflödet från den löpande verksamheten till 36,3 Mkr (-0,9). Vid årsskiftet uppgick likvida medel till 52,6 Mkr (4,5) och soliditeten var 94,3% (47,7).
Även Q4 påverkades av fortsatta utmaningar inom logistik och råvaruförsörjning. Situationen med brist på specifika råvaror var oförändrad och ännu i slutet av februari när bokslutet presenterades, såg bolaget ingen fullständig lösning i närtid. Samtidigt jobbar Polygiene intensivt med att finna lösningar för att hitta alternativa leverantörer. Problemet är globalt och påverkar samtliga aktörer verksamma inom polymerområdet.
Konsekvensen av inställda och försenade orders materialiserades under Q4, vilket uppgavs tillfälligt påverka omsättningen. Bristsituationen påverkar främst Biomasters och Scentmasters formuleringar. Bolaget räknar dock med att bristsituationen löses över tid och sticker dessutom ut hakan och bedömer att den förbättras kvartal för kvartal.
Vidare påverkades textildelen i Polygiene av den allmänna logistiksituationen i världen. Orders som skulle skickats till distributörer blev förskjutna på grund av svårigheter att få ut gods. Merparten av dessa orders kommer emellertid gå ut under Q1 i år. Bolaget påverkades även negativt av utökade ledtider i fabrikerna som inte kunnat producera på full kapacitet. Den stärkta bruttomarginalen under Q4 är en direkt effekt av de uteblivna distributörsorders som inte skickades ut under kvartalet, då dessa har lägre marginal.
Omsättning och resultat för Q4 blev en klar besvikelse och chockade sannolikt marknaden som vant sig vid mycket starka rapporter. Även om vi flaggat för att avsaknad av branschmässor liksom råvarubristen och flaskhalsar inom transport framöver kunde komma att dämpa den fortsatta tillväxten och leda till högre kostnader, var Q4 åt det svagare hållet. Samtidigt jobbar Polygiene på att lösa problemen så gott det går allt medan bolaget löpande erhåller nya kunder och partners. Men faktum kvarstår att det i mångt och mycket är globala problem som nu är en black om foten på bolaget och det är i nuläget svårt att se några stora förbättringar i närtid, varför det finns en risk att det kommer fler ljumma kvartal framöver. Det gör att aktien kan komma att trampa vatten en tid.
Sedan föregående analys har vi sett stigande räntor och kraftigt ökade riskpremier på aktiemarknaden. Det senare speciellt i tillväxtbolag och värst är det i just mindre bolag. Detta samt dämpade utsikter framöver relativt tidigare förväntningar gör att riktkursen kapas rejält till 30 kr (42). Säljrekommendationen plockas dock bort och ersätts med en neutral dito.
Polygiene gör fortfarande stora framsteg på sin tillväxtresa och i det långa perspektivet ser det allt jämt lovande ut med utsikter om fortsatt kraftig tillväxt och kraftigt ökande kassaflöde samt vinst. Under Q4 gjordes ännu ett stärkande förvärv och bolaget har även formulerat nya finansiella mål. En stark underliggande organisk tillväxt i kombination med en ambitiös förvärvsstrategi ska möjliggöra att nå en omsättning om en 1 Mdr kr och en EBIT-marginal om minst 30% senast år 2026. Det är ambitiösa mål och lär högst sannolikt åtföljas av betydande förvärvsrelaterad utspädning.
Summa summarum finns det dock god långsiktig potential kvar i aktien när nuvarande begränsningar på verksamheten lättar. Det är lockande att utbrista fyndköp i nuläget, men i och med att vi räknar med att det kan dröja tills verksamheten åter är i högform kan aktien komma att konsolidera en tid. Vi håller dock ett vakande öga för att om möjligt hitta det ultimata köpläget.