Ponsse – Kvalitetsbolaget värd en chansning

Förlusten av den ryska marknaden har tyvärr gjort det svårt för den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse att hålla upp såväl tillväxten som lönsamheten de senaste åren.

Ponsse Kvalitetsbolaget vard en chansning

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2108 (28 april 2024)

CHANS | PON1V | FINLAND | 22,9 EUR

Bolaget har försökt kompensera bortfallet på andra marknader, men det har visat sig vara lättare sagt än gjort under en tid då skogsindustrin har haft det motigt. Det här är några av orsakerna till att aktien fortfarande handlas på kursnivåer som noterades redan år 2016.

Ponsse grundades år 1970 och har idag ett börsvärde på lite drygt 650 Meur. Bolaget fokuserar på utveckling- och tillverkning av maskiner för skogsindustrin, vilket inkluderar produkter som skördare, dual-maskiner, kranar och aggregat. Utöver det erbjuder det finska industribolaget service och utbildningstjänster (till exempel simulatorträning och informationssystem). Ifjol levererade Ponsse skogsmaskin nummer 20 000 till kund, medan 10 000-strecket passerades år 2015.

Av den totala nettoomsättningen ifjol på 822 Meur, härstammade 44% från Norra Europa, 22% från Central- och Sydeuropa, 31% från Nord- och Sydamerika samt 3% från övriga länder. I förhållande till året innan, ökade andelen intäkter från Norra Europa medan Nord- och Sydamerika i sin tur minskade.

Utöver bortfallet av Ryssland, har Ponsse tyvärr redan en tid dragits med lönsamhetsproblem i Latinamerika - framför allt i Brasilien. Sedan februari i år har bolaget dock tillsatt en ny operativ direktör för det latinamerikanska dotterbolaget och koncern-vd:n Juho Nummela påpekade i sitt vd-ord att situationen är på väg att förbättras samt att de förväntar sig en signifikant förbättring av lönsamheten i Brasilien i år.

Under räkenskapsåret 2023 omsatte Ponsse som redan nämnts 822 Meur (755) medan rörelsemarginalen uppgick till 5,7% (6,2). Vinsten per aktie föll från 1,22 euro år 2022, till 1,07 euro ifjol. Det kanske mest oroväckande i Ponsses fall är ändå orderstocken, som vid periodslut den sista december uppgick till enbart 230 Meur. Det innebär ett tapp på hela 35% jämfört med 12 månader tidigare, då orderstocken ännu låg kvar på över 350 Meur. I Ponsses fall ska man dock vara försiktig med att lägga lika stor vikt vid orderstocken som i vissa andra industribolag, då en stor del av inkommande beställningar verkar omsättas relativt snabbt därefter. Som referensram uppgick orderingången under 2023 till 698 Meur (796).

Annons

Med den svagare orderstocken i åtanke, samt en avvaktande marknad där kunderna funderar både en och två gånger innan de tar beslut om att investera i dyra skogsmaskiner, är det inte särskilt märkvärdigt att analytikerna i år spår en fallande försäljning för den finska industriaktören. Ponsse själva guidar för att rörelseresultat år 2024 blir i linje med fjolårets 47,2 Meur, men lämnar tyvärr ingen närmare prognos för omsättningen.

Vår prognos för innevarande år blir att intäkterna faller med ungefär 4%, men att rörelsemarginalen faktiskt förbättras något från föregående år till cirka 6,5% (5,7). Rörelseresultatet skulle då uppgå till drygt 50 Meur och om scenariot infrias landar EV/EBIT på cirka 13x. Det verkar för övrigt vara ungefär i linje med hur bolaget har värderats historiskt, då 10-årssnittet enligt Börsdata är cirka 13x.

Den stora skillnaden är dock att det för närvarande verkligen inte handlar om några toppvinster, utan snarare tvärtom. I spåren av finanskrisen redovisade Ponsse förvisso ett förlustår 2009, men i övrigt är den finansiella historiken hyfsat solid. Den årliga omsättningstillväxten har varit närmare 10% (CAGR) det senaste decenniet och under majoriteten av dessa år har Ponsse även klarat av att hålla en rörelsemarginal norr om 10%.  

Man ska dock inte sticka under stol med att marknaden som Ponsse håller till i är väldigt cyklisk. I samband med finanskrisen år 2009 föll marknaden för skogsmaskiner som används vid avverkning med hela 65% och samma marknad föll även med över 20% både år 2012 och 2020. Frågan alla ställer sig är förstås om efterfrågan nu är på väg att återhämta sig, vilket åtminstone vi inte har sett några tydliga tecken på än, eller om en rejäl sättning snarare är att vänta.

Det har vi förstås inte svar på, men vi har en stark tilltro till att familjeägda Ponsse kommer att fortsätta leverera högteknologiska-, energivänliga- och konkurrenskraftiga så kallade ”cut-to-length” skogsmaskiner även i framtiden. För den långsiktige, som vågar lyfta blicken några år, kan det därav vara läge att ta en första position i den finska skogsmaskintillverkaren nu när utmaningarna onekligen är fler än vanligt. Lyckligtvis valde finnarna även att sluta strejka häromveckan, vilket var glädjande nyheter för industrin.

Ponsse styrs fortfarande i hög grad av grundarfamiljen Vidgren, vilket man behöver vara medveten om ifall man går i tankarna att investera. Juha, Jukka, Janne och Jarmo Vidgren är de fyra största ägarna i bolaget och tillsammans kontrollerar de över 60% av aktierna samt rösterna. Det är även en delorsak till att likviditeten i aktien inte är den bästa och vårt köpförslag blir därav av den spekulativa sorten. Aktiekurser på över 40 euro som noterades under 2021 känns förstås avlägsna med tanke på hur framtidsutsikterna ser ut idag, men med lite hjälp på traven av marknaden i år kunde kurser på 28 – 29 euro vara inom räckhåll på ettårssikt.

ponsee analysgraf

Skriven av
Axel Stenman
Analytiker
Publicerad 2024-05-01 06:00:00
Ändrad 2024-11-13 11:45:20