Pricer – dags att sticka ut hakan?

Prismärkningsföretaget Pricer har vi haft ett gott öga sedan ett antal år tillbaka. Aktien har därför dykt upp i vår tidning med jämna mellanrum.

Pricer dags att sticka ut hakan

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1918 (8 december 2021)

PRIC B | Mid Cap | 23,52 kr | KÖP

När det sedan begav sig i slutet av juli (Newsletter 1883) upprepade vi också vår långsiktigt positiva hållning men menade ändå att det fanns ett par anledningar till varför den som eventuellt var köpsugen kunde vänta med inköp 3-6 månader.

Sett med facit i hand ser bedömningen senast ut att ha varit korrekt. Idag handlas aktien ca 25% lägre än vad som då var fallet (31,24 kr) och frågan är om vi äntligen ser köpläge i aktien? Om inte annat så är förstås priset klart mer attraktivt idag. Samtidigt skall man inte glömma bort att en del av de argument som gjorde att vi höll oss neutrala på kort sikt i somras fortsätter att gälla även nu.

Annons

Det allra främsta är förstås tunga jämförelsetal under årets andra halvår. Q3 var här en tydlig påminnelse om det och även om kursen steg med 0,8% på rapportdagen så föll den ca 10% dagarna efter den. Anledningen var sannolikt att omsättningen sjönk med ca 12% till 496,0 Mkr (565,7) medan rörelseresultatet sjönk med hela 47% till 40,1 Mkr (75,1) motsvarande en rörelsemarginal om 8,1% (13,3) som en konsekvens av att bruttomarginalen minskade med två procentenheter till 21,6%.

Huvudanledningen till resultattappet var, utöver den föga förvånande intäktsminskningen, kostnadsökningar till följd av den globala bristen på ett antal standardkomponenter i kombination med uppenbara problem i logistikkedjan. Det faktum att ledtiderna ökar innebär också högre lagernivåer och därmed även en ökad kapitalbindning vilket förstås slår mot kassaflödet som i Q3 blev -94,5 Mkr (38,2). Ett problem som av allt att döma lär fortsätta gäcka företaget inte bara under Q4 men även under inledningen av nästa år.

Även orderingången om 307 Mkr såg tillsynes låg ut då det handlade om en minskning motsvarande 30%. Det man dock skall komma ihåg här är att fjolåret innehöll en rad större order vilka alltså uteblev i år. Givet detta är ordersiffran faktiskt klart godkänd då den uteslutande bygger på många mindre order. En utveckling som ser ut att i bästa fall ha fortsatt i Q4 eftersom man så här långt inte har tillkännagivit något större kontrakt. Att vi skriver ”i bästa fall” beror på att det även kan bero på något lägre aktivitet. I Q3-rapporten medgav nämligen bolagets VD Helena Holmgren att man noterade viss senareläggning av investeringsbeslut till följd av rådande makrosituation med stora störningar i detaljhandelns varuförsörjningskedjor.

Någon större fara för försäljningskollaps i Q4 föreligger dock inte. Orderstocken vid utgången av september var 396 Mkr (754) och merparten av den väntas levereras under Q4. Tittar man på de förväntningar som finns i marknaden idag lär Q4 ändå bli svagare än Q3 var. Även om kvartalet skulle visa sig bli i paritet med vad man redovisade i Q3 blir utfallet avsevärt lägre än vad det var under samma period ifjol då man redovisade alla tiders rekordförsäljningskvartal med omsättning om 680 Mkr och ett rörelseresultat på drygt 69 Mkr.

Den stora frågan i det här skedet är med andra ord huruvida marknaden redan har tecknat in ett svagare Q4? Väl därefter är nämligen jämförelsesiffrorna klart enklare då man under årets Q1 och Q2 omsatte ca 390 Mkr. Tittar vi till börsvärdet uppgår det idag till ca 2,6 miljarder vilket motsvarar ca 24-25x årets förväntade EBIT-resultat. Det är möjligtvis inte direkt en fyndvärdering men faktiskt klart lägre än när det senast begav sig. Dessutom har ju 2021 inte varit ett normalt år på något sätt.

Under nästkommande år räknar vi nämligen med att en rad utmaningar som pressat verksamheten i år bli mindre påtagliga vilket borde leda till högre leveransförmåga och bättre lönsamhet. Samtidigt pressas man just nu återigen av stigande dollar. Om man lyckas ta sig tillbaka till tvåsiffriga marginalnivåer redan under 2022 är därför långt ifrån givet (bolaget kommer bl.a. investera i produktionskapacitet i Europa) men på sikt är vi övertygade att man bör ha goda förutsättningar för det som en direkt konsekvens av att andelen mjukvara i de system man levererar, ökar.

Blickar vi fram mot 2022 och 2023 kan EV/EBIT-multipeln sjunka nedåt 16-17x respektive 12-13x. Det tycker vi känns attraktivt för ett tillväxtbolag vilket ju Pricer numera bör betraktas som efter att ha dubblat försäljningen under den senaste femårsperioden. Att marknaden har straffat Pricer tämligen hårt i år (aktien är ned drygt 30%) är sannolikt en konsekvens av att värderingen sprang iväg i takt med att man extrapolerade tidigare erhållna stororder. När dessa inte upprepades blev man uppenbarligen besvikna. Det är dock inte första gången som ett starkt tillväxtår följs av ett lugnare dito. Så här lär nog utvecklingen vara även framgent.

Som marknadsledare har dock Pricer mycket goda tillväxtmöjligheter när både digitaliserigs- och automationstrenderna i detaljhandelsbranschen fortsätter att vinna mark. Att bolagets just nu främsta konkurrent därtill är i kinesiskt ägo gör ju inte förutsättningarna på den oerhört viktiga nordamerikanska marknaden direkt sämre. Vi räknar därför med att fler stora kedjor likt BestBuy (och Carrefour i Europa) kommer att dyka upp med beställningar allt vad det lider. Så här långt har man nämligen enbart skrapat på ytan.

Ovanstående, tillsammans med en klart mer attraktiv värdering idag, gör att vi höjer rekommendationen till Köp. Riktkursen sätter vi initialt till 32 kr. Den uppenbara risken här och nu är förstås att rekomendationshöjningen kan vara aningen tidig. Vill man ta det säkra före det osäkra kan man förstås vänta in bokslutet innan köp.

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
PRIC_B
Sektor
Affärsutrustning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Pricer: Ledande inom digitala prisetiketter och butiksautomation

Pricer AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och försäljning av elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) och digitala lösningar för butiksautomation. Företaget erbjuder innovativa system för pris- och produktinformation, vilket möjliggör effektivare lagerhantering och förbättrad kundupplevelse i detaljhandeln. Pricer är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet PRIC B. Enligt företagets utdelningspolicy strävar Pricer efter att årligen dela ut minst 50% av resultatet efter skatt till sina aktieägare. Under 2024 rapporterade Pricer en nettoomsättning på cirka 2,56 miljarder kronor.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2021-12-10 08:51:00
Ändrad 2024-11-13 09:08:05