Pricer – Huvudägaren lämnar styrelsen
I veckan nåddes vi av det något överraskande beskedet att huvudägaren i Pricer, Göran Sundholm som äger 10,8% av kapital i bolaget, har beslutat att lämna styrelsen med omedelbar verkan.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1979 (14 september 2022)
PRIC | Small Cap | 17,28 kr | KÖP
Bakgrunden till beslutet uppges ha varit personliga skäl.
Utan att egentligen veta, misstänker vi att de personliga skälen som styrelseavhoppet motiveras med kan ha en hälsorelaterad bakgrund. Göran Sundholm är nämligen 75 år gammal. Alternativet skulle kunna tänkas vara att det pågår någon form av förvärvsdiskussioner som involverar Elle Retail som har snarlik verksamhet som Pricer och som ingår i finska industrigruppen Mari Group där Sundholm är storägare.
Att vi funderar i dessa banor beror på det faktum att vi inte har noterat några som helst indikationer på att Göran Sundholms intresse eller tilltro till Pricer och dess teknologi skulle ha minskat. Tvärtom har han så sent som i februari och april ökat sitt innehav med sammantaget 450 000 aktier till ett värde överstigande 8 Mkr.
2022 har annars varit ett blandat år för Pricers. Man inledde det med en vinstvarning samt VD-rockad. I mitten på juli kom sedan en Q2-rapport som bjöd på blandad läsning. Det som såg riktigt lovande ut var främst tillväxttakten och orderintaget. Intäkterna summerades till 530,3 vilket var en ökning om drygt 36% jämfört med samma period året innan och klart bättre utfall än 466 Mkr som redovisades i Q1. Kvartalet var bolagets intäktsmässigt bästa Q2 någonsin och samtidigt företagets tredje bästa någonsin. Här bör man dock påpeka att man var hjälpta av stark valutaeffekt. Exklusive denna hade tillväxten ha blivit 21%. Även det starkt förstås. Orderingången ökade i sin tur 27% om man justerar för positiva valutaeffekter. Orderstocken uppgick till 542 Mkr och förväntas levereras i sin helhet under återstoden av året.
Det som inte var fullt lika imponerande var lönsamheten. Höga kostnader på elektronikkomponenter, råmaterial och transporter gör att bolaget inte lyckas gå med vinst trots accelererande försäljning. Det är något oroväckande då det indikerar att man inte har lyckats med prishöjningarna gentemot kund. Här får man nog rannsaka sig själva. Att sälja mycket med förlust är ju ingen större konst och definitivt inte något som gynnar aktieägarna vilket kursutvecklingen har visat. Pricers aktie är ned drygt 40% sett till utvecklingen de senaste 12 månaderna.
Det ligger nära till hands att misstänka att ledningen har blivit tagna på sängen av dels den snabbt stigande inflationen, dels längden på de pandemirelaterade problemen. Framgent lär man nog ta höjd för den typen av utveckling varför vi även fortsättningsvis räknar med att marginalerna kommer att förbättras. I Q2 var bruttomarginalen mycket svaga 16,6% (24,5% i Q2 2021) vilket ledde till ett negativt rörelseresultat den starka tillväxten till trots. Kassaflödet från den löpande verksamheten var dock 49,5 Mkr (-18,2). Bolaget har satt igång lönsamhetsföbättrande åtgärder som förväntas ge effekt under andra halvåret samt tiden därefter.
Utöver Pricers egna Q2-rapport har även organisationen HTF Market Intelligence nyligen presenterat en branschrapport där man bl.a. konstaterar att ESL-marknaden förväntas växa med omkring 20% årligen under perioden 2021-2027 drivet av trender som IoT, automation, digitalisering m fl. Som om inte det var positivt i sig spår man även att tillväxten lär bli signifikant på den nordamerikanska marknaden. En marknad där Pricer redan har tagit ett flertal intressanta order och har därtill flertalet pilotinstallationer ute.
Huruvida branschtillväxten infriar förväntningarna i tider av sämre ekonomisk utveckling återstår förstås att se. Förhållandevis hög inflation kombinerat med stigande lönekostnader men även brist på arbetskraft borde dock gynna den typen av produkter som Pricer tillhandahåller. Det i sin tur gör att de finansiella målen som ledningen presenterade i somras inte framstår som orealistiska. Enligt dessa vill man fram till 2025 uppnå en omsättning motsvarande 4,5 miljarder kr där 10% skall härstamma från återkommande intäkter. En offensiv ambition förstås som ju innebär att man tänker växa med närmare 26% per år och därmed klart snabbare än branschbedömarnas estimat för den underliggande marknadstillväxten.
Även om vi oroas en del av den svaga lönsamheten ser vi inte någon större anledning till att revidera våra estimat här och nu. Det vi kan konstatera är det mesta tyder på att den årliga tillväxttakten (CAGR) för de närmaste åren blir högre än av oss antagna 15%. Lönsamheten ser däremot av allt att döma ut att bli lägre. Inte bara i år som en följd av de redan tidigare omnämnda utmaningarna, utan även framgent (2023-2024). Med det sagt hoppas vi att man skall kunna höja lönsamhetsnivån till åtminstone 5-7% (tidigare antaganden var 8-10%).
Efterfrågan bedöms alltjämt vara stark och bolagets vd Magnus Larsson uppger till och med att marknadstillväxten accelererar. Eftersom Pricer har ambition att växa snabbare än den underliggande marknaden bådar det onekligen gott. Blickar vi mot nästa års vinst (0,85-0,90 kr per aktie) är P/E-talet ca 20. En rimlig värdering som vi ser det. Skulle denna bestå även om 12 månader samtidigt som Pricer under 2024 växer åtminstone i linje med den bedömda marknadstillväxten (20%) och höjer sin lönsamhet från 4,5-5% till 6,5-7%, sjunker multipeln nedåt 12-13 på 2024 års estimat (1,35-1,40 kr). Däri finns också potentialen i aktien. Ett framåtblickande p/e-tal på 20 skulle om 12 månader motivera en kurs på 27 kr.
Med ovan i åtanke kvarstår vår långsiktigt positiva syn på aktien. Värt att uppmärksamma är att bolaget delar ut 1 kr i början på november. En smula märkligt beslut givet den svaga intjäningen vilket vi påtalat i våra tidigare uppdateringar.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki
Pricer AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och försäljning av elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) och digitala lösningar för butiksautomation. Företaget erbjuder innovativa system för pris- och produktinformation, vilket möjliggör effektivare lagerhantering och förbättrad kundupplevelse i detaljhandeln. Pricer är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet PRIC B. Enligt företagets utdelningspolicy strävar Pricer efter att årligen dela ut minst 50% av resultatet efter skatt till sina aktieägare. Under 2024 rapporterade Pricer en nettoomsättning på cirka 2,56 miljarder kronor.