Pricer – Konkurrenten bekräftar bilden
För knappt två månader sedan upprepade (Newsletter 1979) vi vår köprekommendation för prismärkningsföretaget Pricer.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1995 (13 november 2022)
PRIC | Small Cap | 17,94 kr | KÖP
Sedan dess har det publicerats en del intressanta nyheter som stärker ledningens bild att branschen med stor sannolikhet befinner sig i ett skede då tillväxten skjuter fart. Men låt oss först ta en titt på Q3-rapporten som även den publicerades efter vår senaste analysuppdatering.
Försäljningen i Q3 ökade med 16% till 575,5 Mkr (496,0) jämfört med samma period föregående år. Av nämnda summa avser 11,4 Mkr (8,0) återkommande intäkter. Fortfarande en blygsam del således men samtidigt en ökning om 42% i årstakt. Rörelseresultatet minskade däremot till 9,7 Mkr (40,1) vilket motsvarar en rörelsemarginal om 1,7% (8,1). Det är inte särdeles imponerande men faktum är att det också är första gången i år som man uppvisar svarta siffror på kvartalsbasis. Efter finansiella kostnader och skatt blev vinsten per aktie 0,04 kr (0,29).
Den starka försäljningen (+23% under årets inledande 9 månader) ser ut att kunna fortsätta in i Q4. Orderingången under Q3 uppgick till goda 546 Mkr (307) och innebär att orderstocken vid utgången av perioden uppgick till 538 Mkr (396). Merparten av denna avses att levereras under 2022 vilket indikerar att årets sammanlagda försäljning lär för första gången någonsin överstiga 2 miljarder kronor.
Tittar vi på kassaflödet från den löpande verksamheten summerades den till 23,3 Mkr (-94,5). Detta ledde till att likvida medel vid periodens utgång uppgick till 22,2 Mkr. Utöver det hade man en checkräkningskredit uppgående till totalt 200 Mkr där knappt 60 Mkr var outnyttjat. Här bör det dock påpekas att man sedan dess delat ut 1 kr till aktieägarna vilket torde innebära att man förbrukat sin tillgängliga likviditet. Detta förfarande är något vi ifrågasatte vid flertalet tillfällen då vi menar att kapitalet hade gjort bättre nytta i verksamheten. I synnerhet som man tror sig kunna växa kraftfullt under de närmaste åren.
Pricers ledning har tidigare under året presenterat målsättning att fram till 2025 mer än dubbla omsättningen till 4,5 miljarder kr där 10% skall härstamma från återkommande intäkter. Där och då föreföll det som ganska aggressiva antaganden givet att branschbedömare tror att marknaden växer med 18-20% de närmaste åren. Prices mål är dock att växa snabbare än den underliggande marknaden, en ambition som man ser ut att dela med sin största konkurrent kinesiskägda SES Imagotag.
Under den gångna veckan presenterade nämligen ovan nämnda bolag sina finansiella mål för den kommande femårsperioden. Glädjande är att även de ser rejäla tillväxtmöjligheter framför sig som en följd av det faktum att ESL-tekniken blir allt mer accepterad medan marknaden uppges vara enorm. Idag uppskattas den till ca 10 miljarder enheter där den redan installerade basen uppgår till blott 7%.
Tittar man på SES Imagotags egna antaganden förväntar man sig uppvisa årlig tillväxttakt motsvarande 30% där merparten av den skall komma från Nordamerika. Ett ännu mer ambitiöst mål än Pricers med andra ord som dessutom kryddas med målsättningen att uppvisa en EBITDA-marginal motsvarade 22%. Huruvida ovanstående är realistiskt eller ej återstår förstås att se.
Att två av marknadens största och viktigaste marknadsaktörer delar synen på tillväxtmöjligheterna i en så pass utmanande miljö som dagens, stärker oss i tron att den digitala omställningen av detaljhandeln verkligen accelererar. Lanseringen av digitala fyrfärgsetiketter som skett under året skapar ännu fler möjligheter för Pricer. VD flaggade redan i Q3-rapporten att intresset har ökat markant sedan dess. Man har redan nu fått flera pilotinstallationer med nya, tongivande kunder inom dagligvaruhandeln och fler diskussioner pågår.
Mot bakgrund av ovanstående ser vi ingen större anledning att revidera vår positiva syn på såväl branschen som Pricer även om dess Q3-rapport fortfarande lämnade en att önska avseende lönsamhet. Vi sticker heller inte under stol med att vi ogillar bolagets kapitalallokeringsstrategi där man valde att låna och dela ut pengar istället för att satsa allt på kommande tillväxt. Med det sagt anser vi ändå att aktien ter sig vara lockande mot bakgrund av branschens utsikter och bolagets starka marknadsposition och beprövade teknologi. Det är nämligen inte allt för många bolag som har lika goda förutsättningar att växa både försäljning och resultat under nästa år.
Värderingsmässigt handlas Pricer till ca 22,5x nästa års vinst som vi justerar ned till 0,80 kr per aktie. Det är inte orimligt i vårt tycke. Applicerar vi motsvarande multipel på den vinst som vi tror bolaget kan uppnå 2024 (1,25 kr) torde potentialen mycket väl kunna sträcka sig bortåt 27-28 kr som vi tidigare ansåg utgöra motiverat värde. För att skissa på högre nivåer än så vill vi gärna se att inte enbart tillväxten överstiger våra förväntningar (idag ca 15-20% för 2023-2024) utan även att lönsamheten gör det (4,5% under 2023 och 6,5% 2024). Omöjligt är det inte. Tror sig SES Imagotag kunna nå >20% EBITDA borde även Pricer nå upp till åtminstone tvåsiffrig marginal på sikt. I synnerhet som andelen mjukvara och återkommande intäkter lär öka.
Innehavsredovisning: Jacek Bielecki
Pricer AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och försäljning av elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) och digitala lösningar för butiksautomation. Företaget erbjuder innovativa system för pris- och produktinformation, vilket möjliggör effektivare lagerhantering och förbättrad kundupplevelse i detaljhandeln. Pricer är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet PRIC B. Enligt företagets utdelningspolicy strävar Pricer efter att årligen dela ut minst 50% av resultatet efter skatt till sina aktieägare. Under 2024 rapporterade Pricer en nettoomsättning på cirka 2,56 miljarder kronor.