Pricer – nya finansiella mål

Prismärkningsföretaget Pricer har inte haft något särdeles bra 2022.

Pricer nya finansiella mal

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1961 (12 juni 2022)

PRICER | Mid Cap | 16,34 kr | KÖP

Alldeles i början på året har styrelsen och bolagets tidigare VD Helena Holmgren kommit på kant med varandra vilket resulterade i att Magnus Larsson blev ny tf VD. Kort därefter tvingades man dessutom vinstvarna för Q1 som visade sig bli ett första förlustkvartal sedan Q2 2020. När det blåste som värst i slutet av april noterades aktien kring 15 kr. Sedan dess har viss återhämtning skett men alltjämt ligger kursen drygt 30% ned från årsskiftet sett. Kan den gångna veckans kapitalmarknadsdag vända sentimentet?

Kortsiktigt tycks marknaden ha gillat de förmedlade budskapen. Det allra mest konkreta är att man fram till 2025 vill uppnå en omsättning motsvarande 4,5 miljarder kr där 10% skall härstamma från återkommande intäkter. Det är en offensiv ambition givet det faktum att man under 2021 nådde 1 766 Mkr. Skall målsättningen infrias innebär det en årlig tillväxttakt (CAGR) på 26%. Det är klart högre än de 15% vi själva hade skissat på. Skulle man lyckas och därtill även uppnå med marginal omkring 8-10% hade det inneburit ett rörelseresultat närmare 360-450 Mkr att jämföra med dagens börsvärde om knappt 1,8 miljarder kr. EV/EBIT på 4-5x med andra ord.

Den stora frågan idag är förstås huruvida de storslagna planerna är realistiska. Att sikta mot stjärnorna är inte direkt ovanligt bland företagsledningar. Ofta slutar det dock dessvärre med kraschlandning eller i bästa fall bland trädtopparna. Skulle enbart det senare nämnda materialiseras kan det ändå finnas god uppsida i aktien. En rad trender pekar nämligen i bolagets favör. Men så finns det också en rad utmaningar.

Just bolagets utmaningar blev oerhört tydliga när Q1-rapporten presenterades. För även om nettoomsättningen ökade med nära 19% till 465,9 Mkr jämfört med samma period föregående år och orderingången med drygt 24% till 551 Mkr, så var lönsamheten som bortblåst. Rörelseresultatet summerades i Q1 till -9,7 Mkr (17,3) vilket innebar förstås att även nedersta raden lyste illrött. Resultatet per aktie blev -0,09 kr (0,16 kr) och negativt var även kassaflödet från den löpande verksamheten som uppgick till -20,3 Mkr (-62,6).

Den främsta anledningen till det svaga resultatutfallet uppges ha varit ökade priser på elektronikkomponenter, råmaterial och transporter. Dessutom har även valutautvecklingen bidragit negativt. För att påskynda återgången till lönsamhet har ledningen implementerat nya effektiviseringsåtgärder som förväntas få genomslag under andra halvåret med full effekt från och med nästa år. En tidigare aviserad sådan är uppförandet av en ny produktionsanläggning i Tyskland som förväntas kunna serva främst europeiska kunder med start någon gång under Q4.

Givet omständigheterna kan vi inte undgå att förundras över att styrelsen gick vidare med att föreslå bolagsstämman en bibehållen utdelning om 1 kr som sedermera också fick aktieägarnas bifall. Avstämningsdagen ligger förvisso en bit bort (november) men nog vore det betydligt bättre att sänka alternativt ställa in utdelningen mot bakgrund av den rådande osäkerheten kring kostnadsläget som ju uppenbarligen har tagit ledningen på sängen och framtvingade en vinstvarning. Som vi ser det är det få som äger aktier i Pricer för direktavkastningens skull utan snarare för framtida tillväxtmöjligheters skull. Att då i tider då man dels redovisar förluster dels behöver kapital för investeringar välja att dela ut mer än en årsvinst (vinsten per aktie under 2021 blev 0,71 kr) känns inte optimalt ur kapitalallokeringsperspektiv. Detta i synnerhet som man samtidigt tar upp lån.

Ser man till Pricers finanssituation i övrigt är den att betrakta som stabil. Kassaflödet har dock varit svagt en tid som en konsekvens av ökad lagerbindning till följd av större leveranser samt påtagligt ökade leveranstider. Här bör man därför hålla koll på att trenden vänder under de närmaste kvartalen i takt med att orderstocken betas av. Vid utgången av Q1 uppgick den till 464 Mkr varav merparten var tänkt att levereras under Q2 och Q3.

Tittar man på efterfrågan ser den riktigt bra ut. Orderingången i Q1 var den högsta sedan Q4 2019 då man fick en mycket stor order från Best Buy. Under Q1 har inga order av den här digniteten rapporterats. Den enda större ordern som man har aviserat var från den nederländska dagligvarukedjan Plus där värdet uppskattades till 55 Mkr. Istället uppges ordrar ha kommit från flera olika kunder i olika geografier. En utveckling man tror kommer att fortsätta som en följd av dels den höga inflationen som skapar behov av mer frekventa prisförändringar, dels bristen på arbetskraft samt högre löner (främst USA).

I det korta perspektivet tror vi att lönsamhetsproblematiken kan bestå under både Q2 och Q3. Väl därefter torde utmaningarna successivt börja lätta. Med ovanstående som utgångspunkt sänker vi våra resultatprognoser för i år och nästa men väljer däremot att bibehålla försäljningsdito. Bolagets tämligen aggressiva guidning tyder enligt oss på att man har en bred pipeline av utrullningar. Justeringar ovan gör att vi sänker riktmålet till 27-28 kr (30-32) men behåller köprådet. 

I händelse av att bolaget uppfyller sina mål och uppvisar en lönsamhet motsvarande 8-10% kan vinsten 2025 hamna nära 3 kr per aktie. Givet denna ”grova servettskiss” tillsammans med ett P/E-tal på 20 ger det potential mot åtminstone 60 kr vilket diskonterat till nuläge skulle motsvara ca 40 kr. Visst krävs det en hel del för att bolaget skall lyckas men förutsättningar för det finns definitivt. Inget tyder idag på att digitalisering och automatisering av detaljhandeln är på väg att avstanna, tvärtom tycks trenden accelerera om man skall tro ledningen. Stark marknadsposition och konkurrenskraftig teknologi gör att vi tror att man går ljus framtid till mötes när väl den jobbiga perioden med komponent- och leveransproblematik har passerat.  

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
PRIC_B
Sektor
Affärsutrustning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Pricer: Ledande inom digitala prisetiketter och butiksautomation

Pricer AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och försäljning av elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) och digitala lösningar för butiksautomation. Företaget erbjuder innovativa system för pris- och produktinformation, vilket möjliggör effektivare lagerhantering och förbättrad kundupplevelse i detaljhandeln. Pricer är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet PRIC B. Enligt företagets utdelningspolicy strävar Pricer efter att årligen dela ut minst 50% av resultatet efter skatt till sina aktieägare. Under 2024 rapporterade Pricer en nettoomsättning på cirka 2,56 miljarder kronor.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2022-06-14 10:13:00
Ändrad 2024-11-13 09:35:45