Pricer – oväntad (?) kedjereaktion

Veckans överlägset tristaste nyhet för vår del levererades av prismärkningsföretaget Pricer.

Pricer ovantad kedjereaktion

Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2035 (30 april 2023)

PRIC | Mid Cap | 10,5 kr | NEUTRAL

Medan konkurrenten SES Imagotag offentliggjorde en stororder från amerikanska Walmart (installation i upp mot 500 butiker) bjöd det svenska bolaget på ett nyemissionsbesked kopplad till villkoren i tidigare offentliggjord obligationsfinansiering. Vi skall inte sticka under stol med att vi blev helt tagna på sängen av villkoren som vi faktiskt inte hade sett förrän i fredags då de presenterades i bolagets årsredovisning.

Det var i december ifjol som Pricer hade ingått ett avtal om vad man då beskrev som lånefinansiering om 250 Mkr i syfte att refinansiera delar av bolagets befintliga revolverande lån och öka koncernens finansiella flexibilitet för fortsatt tillväxt. Vad man inte förmedlade var att det handlade om ett obligationsupplägg med särskilda villkor där man bl.a. förbundit sig till att göra en nyemission. Antingen till ett värde av 200 Mkr och innan utgången av juni eller till ett värde om 300 Mkr innan utgången av Q3.

Bland övriga villkor (kovenanter) i avtalet fanns att bruttomarginalen ej får understiga 15% (15,8% i Q1) vilket mäts över sex månader med kvartalets sista dag som utgångspunkt. Dessutom måste bolaget förfoga över minst 40 Mkr i disponibla medel per den 31 mars 2023 och därefter ett minimum om 40 Mkr mätt som ett genomsnitt av sista månaden varje kvartal. Slutligen finns det även ett mål kring koncernens nettoskuld i förhållande till justerad EBITDA. Detta mål framgår dock inte av ÅR. Utöver ovanstående begränsar villkoren koncernens möjlighet att uppta ytterligare finansiell skuld samt avyttra tillgångar eller genomföra utdelningar. Det senast nämnda förbudet sträcker sig till 2026. Här bör det påpekas att den kommunicerade policyn fram tills i torsdags kväll var att dela ut 50% av bolagets resultat efter skatt. Obligationen löper över fyra år med rörlig räntesats (motsvarande STIBOR 3m +6,875 procent).

Annons

Med ovan avtal i åtanke är vi inte särskilt förvånade över insynspersonernas svala intresse för bolagets aktie. Sedan finansieringen blev känd har vi sett fyra transaktioner. Förvisso var samtliga av köpkaraktär men det handlade om symboliska summor. VD köpte exempelvis 10 000 aktier medan bolagets CFO införskaffade 5 000. Bådas sammanlagda ägande efter dessa transaktioner understiger idag 200 000 kronor vilket exempelvis kan jämföras med Magnus Larssons (VD) ersättning som enbart under fjolåret (perioden fr.o.m. 13/2) uppgick till 4,8 Mkr. Aktiens svaga utveckling fram till beskedet i veckan skapar därtill frågetecken kring huruvida alla verkligen hade tillgång till samma information.  

Vi har under så gott som hela fjolåret kritiserat ledningen för utdelningsbeslutet som togs under våren 2022 som man dessutom tvingades låna pengar till. Ett lån som sedermera försatte bolaget i den sits man är i nu. Att dela ut 110 Mkr för att teckna en obligation om 250 Mkr som därtill tvingar bolaget till en nyemission om 200–300 Mkr är osedvanligt dålig kapitalallokering. I synnerhet som det stod klart för både oss och sannolikt de flesta andra att man kommer att behöva rörelsekapital för att kunna växa (därav kritiken av utdelningsbeslutet).

Den nu aviserade emissionen bör ur strikt företagsperspektiv framstå som positiv. Bolaget behöver kapital för att växa inte minst som man slåss mot konkurrenter som använder priset som förhandlingsargument. Tyvärr lär det inte bli särskilt kul för aktieägarna då tidpunkten för emissionen är oklar liksom även villkoren. Återigen agerar styrelsen och ledningen oerhört taffligt vilket förstås påverkar förtroendet för dem. En gång är ingen gång men två gånger börjar bli en trend.

Att aktien föll kraftigt på beskedet är förståeligt då en emission på 300 Mkr motsvarar en 20-procentig utspädning (från torsdagens slutkurs). Man kan förstås hoppas att ledningen använder tiden fram till emissionen för att dels hitta en eller ett par större investerare som är villiga att assistera bolaget i dess framtida tillväxtresa, dels se till att omvandla flertalet pilotorder till regelrätta dito och den vägen skapa framtidstro hos investerarna. Beskedet att Carrefour förbinder sig att använda Pricer i ytterligare tre år är förstås positivt men avtalet garanterar inga volymer (bör bli signifikanta sådana ändå). Det som behövs för att gjuta mod är nya order av motsvarande dignitet som just Carrefour, BestBuy eller Canadian Tire en gång var.

Lyckas bolaget med ovanstående kan veckans nedgång så småningom mildras. Tyvärr handlar det just nu snarare om en förhoppning än regelrätt tro från vår sida. Den fråga man får ställa sig som ägare är om man har fortsatt förtroende för ledningen samt dess kapacitet att omvandla bolagets produkter och marknadsposition för att göra Pricer till en betydande (och lönsam) aktör inom detaljhandelssektorn. Att marknaden nu tar fart syns oerhört tydligt men ännu så länge har inte aktieägarna kunnat glädjas åt det. Tvärtom ser de ut nu att behöva skjuta till pengar till än så länge oklara villkor.

Veckans händelser påverkar inte våra prognoser för vare sig i år eller nästa. Vi tror alltjämt att bolaget står inför en tillväxtresa av rang. Däremot är det ofrånkomligt att potentialen nu minskar givet den förväntade utspädningseffekten som faktiskt kan bli stor givet hur ägarbasen ser ut. Småspararna (Avanza och Nordnet) utgör sammantaget den största ägarskaran samtidigt som den enskilt största, Göran Sundholm, lämnade styrelsen hastigt ifjol. Hittills har ingen ny ägare av kött och blod velat axla hans mantel. Den i styrelsen som har det största enskilda ägandet är Hans Granberg med ca 2% av aktierna. Ordföranden Knut Faremo äger 159 000 aktier enligt databastjänsten Holdings.

”When in doubt stay out” finns det ett klassiskt talesätt. Tyvärr passar det nu in på Pricer som åter har gjort oss oerhört besvikna. Köprådet slopas.

Innehavsredovisning: Jacek Bielecki

NASDAQ Stockholm
PRIC_B
Sektor
Affärsutrustning
Stockpicker Newsletter
Stockpicker Newsletter
Pricer: Ledande inom digitala prisetiketter och butiksautomation

Pricer AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och försäljning av elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) och digitala lösningar för butiksautomation. Företaget erbjuder innovativa system för pris- och produktinformation, vilket möjliggör effektivare lagerhantering och förbättrad kundupplevelse i detaljhandeln. Pricer är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet PRIC B. Enligt företagets utdelningspolicy strävar Pricer efter att årligen dela ut minst 50% av resultatet efter skatt till sina aktieägare. Under 2024 rapporterade Pricer en nettoomsättning på cirka 2,56 miljarder kronor.
Skriven av
Jacek Bielecki
Analytiker
Publicerad 2023-05-03 11:30:00
Ändrad 2024-11-13 10:30:43