Pricer - Sänkta mål, högre aktiekurs
I veckan presenterade prismärkningsföretaget Pricer nya finansiella mål. Trots att det handlade om nedjustering med cirka 20% fick det aktien att rusa med 9,2%.
CHANS | PRIC B | Mid Cap | 10,20 kr
Det kan förstås framstå som något märkligt men bottnar sannolikt i det faktum att den nya målsättningen betraktas som mer trovärdig än vad föregångaren var.
Ambitionen framåt blir att den årliga omsättningstillväxten ska vara i nivå med marknadens eller som allra lägst 15%. Det tidigare målet var att under 2025 omsätta 4,5 miljarder kronor där 10% av intäkterna skulle vara av återkommande karaktär. Givet den nya målsättningen förväntar man sig att försäljningen nästa år uppgår till ca 3,6 miljarder kronor.
Tillväxten i all ära men framgent skall den även vara lönsam. Den här gången väljer man nämligen att upprätta ett lönsamhetsmål till skillnad från tidigare vaga formuleringar om ”återgång till historisk lönsamhet”. Målsättningen framöver är att rörelsemarginalen (mätt som EBIT-resultat) ska överstiga 8%. Vad man inte specificerar närmare är när nämnda mål skall uppnås. Enligt bolagets vd Magnus Larsson skall förbättringar vara synliga redan i år tack vare tidigare aviserat sparprogram som förväntas minska kostnaderna med 50 Mkr per år och där effekterna bör synas redan i Q2 men framförallt i Q3.
Senast vi tittade på bolagets aktie var efter Q3-rapporten (Newsletter 2081). Sedan dess har bolaget presenterat även helårssiffror där försäljningen summerades till 2 681 Mkr (2 268) vilket var en ökning med 18,2% jämfört med 2022. Fullt godkänt med andra ord givet marknadstillväxt som uppskattas ligga kring 18-20%. Om man kan vara nöjd med försäljningsutvecklingen så kan detsamma definitivt inte sägas om lönsamheten som har varit bolagets akilleshäl ett bra tag nu. Bruttomarginalen ökade förvisso till 17,0% (16,5) vilket ledde till att rörelseresultatet landade på 15,4 Mkr (21,1) motsvarande en rörelsemarginal om skrala 0,6% (0,9). I resultatet finns dock en del jämförelsestörande poster som bland annat beror på ovan omnämnda effektiviseringsprogram. Justerat för engångsposter hade rörelseresultatet (EBIT) landat på 49,5 Mkr (21,1) vilket motsvarar en rörelsemarginal om 1,8% (0,9). Långt ifrån målsättningen om 8% med andra ord men då ska man också notera att det justerade resultatet i Q4 var 54,2 Mkr vilket ger justerad marginal om 6,8%.
"Nya, förhoppningsvis rimligare, mål och en nygammal styrning i form av Bernt Ingman på ordförandeposten gör dock att det ändå finns anledning att vädra morgonluft. Dyr är aktien definitivt inte, snarare tvärtom. Det senare är dock tyvärr till mångt och mycket självförvållat"
Tror man på bolagets nya ambitionsnivå och kalkylerar med att lönsamhetsmålet nås senast 2026 torde resultatet då summeras till närmare 325 Mkr. Det kan ställas i relation till börsvärdet som i detta nu motsvarar knappt 1,7 miljarder eller EV/EBIT multipel om ca 5x. I ljuset av det är det förstås inte alls märkligt att marknaden handlade upp aktien i veckan. Faller pusselbitarna på plats kan Pricer vara en kursdubblare och kanske mer därtill.
Innan man tar på sig optimisthatten bör man dock komma ihåg att det lät än mer optimistiskt för drygt 1,5 år sedan när nuvarande ledning (med delvis annan styrelse) presenterade finansiella mål då. Dessa visade sig som bekant inte vara realistiska på de allra flesta punkter. Att man nu väljer en försiktigare approach är förstås välkommet men inte heller någon garanti för att målen infrias. I synnerhet vad beträffar lönsamhet. Tillväxtmålsättningen borde vara desto mer realistisk då den ju motsvarar ungefär den takten som marknaden växer med. Förvisso har en del viktiga konkurrenter sprungit snabbare men det beror nog till viss del på att man prisat sig till utökade marknadsandelar. En väg som Pricer väljer att kliva av från.
En annan aspekt som man inte skall glömma bort mitt i kursyran är det faktum att bolagets CFO har valt att lämna skutan efter tämligen kort tid för att istället gå vidare till samma jobb på Sdiptech. Förvisso ett börsmässigt betydligt större bolag men ändå något förvånande med avhopp mitt i en pågående omställning. Huruvida detta skvallrar om samarbetssvårigheter med vd Magnus Larsson låter vi vara osagt men den typen av turbulens på ledande positioner är sällan önskvärd.
Icke önskvärt är dessutom Larssons ointresse för att sitta med övriga aktieägare i den båten man styr. I skrivande stund äger han aktier för knappt 300 tkr vilket kan ställas i relation till årsinkomsten om totalt 4,8 Mkr (källa: ÅR 2023). Och då har han (och övriga i ledningen) ändå haft möjlighet att fylla på med ”billiga aktier” i samband med emissionen nyligen. Men valde att låta bli utöver sedvanlig pro rata tilldelning.
Nya, förhoppningsvis rimligare, mål och en nygammal styrning i form av Bernt Ingman på ordförandeposten gör dock att det ändå finns anledning att vädra morgonluft. Dyr är aktien definitivt inte, snarare tvärtom. Det senare är dock tyvärr till mångt och mycket självförvållat. Det är också främst av den anledningen som vi väljer att inte åsätta Pricer en regelrätt köprekommendation i det här skedet utan nöjer oss med att höja den ett snäpp till spekulativ dito. Vi vill helt enkelt se att Magnus Larsson & Co börjar leverera i enlighet med uppsatta mål. I Q1-rapporten kommer vi därför i första hand studera utvecklingen för bruttomarginalen som i Q3 och Q4 landade på 18,1 respektive 17,7%. Skall lönsamhetsmålsättningar framstå som trovärdiga måste siffran upp över 20% under 2024.
Källa: Infront
Pricer AB är ett svenskt teknikföretag som specialiserar sig på utveckling och försäljning av elektroniska hyllkantsetiketter (ESL) och digitala lösningar för butiksautomation. Företaget erbjuder innovativa system för pris- och produktinformation, vilket möjliggör effektivare lagerhantering och förbättrad kundupplevelse i detaljhandeln. Pricer är noterat på Nasdaq Stockholm under kortnamnet PRIC B. Enligt företagets utdelningspolicy strävar Pricer efter att årligen dela ut minst 50% av resultatet efter skatt till sina aktieägare. Under 2024 rapporterade Pricer en nettoomsättning på cirka 2,56 miljarder kronor.