Priser på byggmaterial slår på lönsamheten men vi ser Götenehus som en köpvärd aktie
Efter att under ett drygt års tid ha haft en spekulativ köprekommendation i småhustillverkaren Götenehus Group, omvandlade vi detta till en regelrätt köprekommendation när vi senast tittade på aktien i maj.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1895 (15 september 2021)
GHUS B | First North | 5,1 kr | KÖP
Aktien hade då redan stigit med mer än 30% från det första spekulativa köprådet, men samtidigt såg vi fortsatt god uppsida på grund av mycket god efterfrågan, stigande resultat och en klart förbättrad balansräkning det senaste året. Faktorer som gjorde att aktien fick ta plats bland våra Top Picks.
Utvecklingen sedan dess har inte rosat marknaden lika mycket som en del andra aktier har men kursen ändå upp något sedan dess, och var innan Q2-rapporten upp ännu mer. Som mest handlades aktien över 6 kr, vilket var 20% högre än i maj.
När Q2-rapporten presenterades såg det också initialt oerhört bra ut. Snabbt stigande priser på både begagnade villor och bostadsrätter i hela landet, samtidigt som priserna på tomter i storstadsområden hade ökat rejält, har medfört en ökad efterfrågan på nyproducerade bostäder. Fler flyttar också från större tätorter till mer naturnära områden där man får mer för pengarna i form av större och billigare tomter.
Detta syntes i Götenehus Q2 där intäkterna steg med hela 74% till 419,6 Mkr (240,6), att jämföra med en ökning med 19% i Q1. Detta var dels bolagets högsta omsättning någonsin i ett enskilt kvartal men innebar även att omsättningen första halvåret var nästan 50% högre än i fjol. Framförallt inom Styckehus var utvecklingen rekordbra i Q2 när försäljningen av villor och fritidshus ökade med mer än 150 % jämfört med samma kvartal i fjol. Efterfrågan ser också ut att fortsätta framöver, inte minst som man under kvartalet produktionsstartade 190 bostäder (85), en ökning på mer än 100%.
Inget gott dock som inte har något lite ont med sig. Ska man leta saker att vara lite besviken över i kvartalet så var det framförallt resultatet, eller snarare lönsamheten, och det i sig berodde på vårens snabbt stigande priser på byggmateriel. Att priserna på framförallt trävaror skulle öka var väntat. Mindre väntat var kanske att det skulle dra med sig ökade priser även för insatsvaror som fönster, dörrar och skivmaterial och inte minst att dessa priser bedöms kunna fortsätta stiga även i höst.
Någon katastrof var det knappast då rörelseresultatet ökade med 56% till 18,9 Mkr (12,1). Rörelsemarginalen minskade dock därmed till 4,5% (5,0), vilket var sämre än väntat även om det i detta fall jämnades ut av att omsättningen överraskade kraftigt positivt. Vad värre var så väntas de ökade materielkostnaderna bestå och belasta resultatet ytterligare de kommande kvartalen under 2021. Förväntningarna i övrigt är att priserna på trävaror nu har stabiliserats och kommer att falla nästa år, och om så sker bedöms Götenehus egna prishöjningar kompensera de ökande materialpriserna, vilket därmed skulle leda till bättre marginaler.
Sammantaget var tillväxten i kvartalet bättre än väntat samtidigt som lönsamheten var svagare än vi räknade med. Detta vägs dock i någon mån upp av att orderstocken har ökat rejält och nu motsvarar närmare 18 månaders beläggning.
Även med sänkta förväntningar om lönsamheten så framstår också aktien som fortsatt billig. Med en vinst per aktie under första halvåret på 0,31 kr räknar vi fortsatt med en vinst per aktie på minst 0,50–0,55 kr per aktie i år, vilket ger ett p/e-tal kring 10. Med prishöjningar och stabila kostnader för trävaror bör därefter p/e-talet nästa år falla ner mot 7–8. Med en nettoskuld på bara 63 Mkr är detta en riktigt låg värdering och vi bibehåller därför köprekommendationen. Kruxet skulle möjligen vara att man nog inte kan räkna med någon större kursuppgång under hösten när lönsamheten förväntas vara negativt påverkad av ökade trä- och materialpriser. Riktkurser kring 6,50 kr (6,50) är dock motiverade.
Innehavsredovisning: Jan Axelsson