Profilgruppen – Attraktiv värdering
Efter att länge ha varit ganska ointresserade av aluminiumprofilbolaget Profilgruppen med en neutral rekommendation och ett mellanår under 2023, satte vi när vi senast tittade på aktien i maj i år en spekulativ köprekommendation.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 2130 (29 september 2024)
CHANS | PROF B | Small Cap | 110,5 kr
Innevarande år hade nämligen börjat bättre än fjolåret för bolaget som utvecklar och tillverkar kundanpassade komponenter och profiler i aluminium.
Även om omsättningen i Q1 sjönk med 15% till följd delvis av arbetet med att fasa ut olönsamma affärer samt för att effektivisera bolagets produktions- och leveranskedjor (men steg jämfört med Q4), så förbättrades istället rörelseresultatet med 37% till 43,6 Mkr (31,8), vilket motsvarade en rörelsemarginal på 7,5% (4,7).
Någon succé kan man ändå inte säga att köprekommendationen har blivit, åtminstone inte ännu. Aktien är sedan dess ner nästan 10% och uppgången från årsskiftet är några enstaka procent exklusive utdelningen på 5 kr i våras. Ser man över en 12-månadersperiod är kursuppgången något bättre med närmare 10% exklusive utdelning.
Sedan senast har nu även Q2-rapporten presenterats men inte fått något större genomslag på börskursen. Möjligen var det också på det viset att rapporten inte heller var tillräckligt bra eller för den saken dålig nog för att orsaka någon större kursrörelse.
Även i Q2 minskade omsättningen, denna gång till 604,5 Mkr (672,5), vilket var en nedgång med 10,1%. Det var en aning bättre än de -15% som man redovisade i Q1. Det kan även tilläggas att det även innebar en sekventiell förbättring med 4% jämfört med närmast föregående kvartal. Nedgången i årstakt berodde också precis som tidigare kvartal på minskade leveransvolymer men också på ett lägre råvarupris på aluminium och valutaeffekter. Leveransvolymerna minskade med cirka 2% till 9 500 ton (9 650). Produktionen av aluminiumprofiler under kvartalet var marginellt lägre än ifjol med 9 400 ton (9 450).
Till skillnad från i Q1 minskade rörelseresultatet som denna gång uppgick till 54,9 Mkr (63,3), vilket motsvarade en rörelsemarginal om 9,1% (9,4). Då ska man dock vara medveten om att Q1 i fjol påverkades positivt av engångsposter på 10 Mkr, och skulle justerat alltså ha varit ett förbättrat rörelseresultat och en bättre rörelsemarginal.
Även justerat enligt vad Profilgruppen kallar alternativt resultat, eller operativt resultat, det vill säga justerat för vinst eller förlust i metallpositioner, poster av engångskaraktär och med en alternativ periodiseringseffekt av metallkostnaden så skulle faktiskt rörelseresultatet ha varit 53,9 Mkr (63,7), varav operativt resultat 50,7 Mkr (39,6), vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal på 8,4% (5,9). Resultat av riskutsatt metallposition var 3,2 Mkr (4,1).
Positivt var även ett starkt kassaflöde som från den löpande verksamheten blev 63,2 Mkr (55,6). Vid kvartalets utgång hade bolaget en nettokassa på 2,8 Mkr (-162) men däri ingår inte totala pandemirelaterade anstånd om 228 Mkr där 163 Mkr förfaller till betalning i september i år och resterande 65 Mkr amorteras successivt till 2026.
Som vi skrev i vår senaste uppdatering framstår inte Profilgruppen som någon särdeles spännande aktie och kommer nog heller inte att värderas speciellt högt. Frågan är dock om inte marknaden i nuläget underskattar bolaget. Trots att andra halvåret normalt är sämre än årets första kvartal ser P/E-talet inte ut att vara högre än cirka 8–9 bara på årets vinst och bör kunna vara ännu lägre nästa år om konjunkturen väl tar fart. Historiskt har multipeln snarare pendlat kring 10–12 och ännu högre enstaka år.
Med ovan som utgångspunkt väljer vi att upprepa den spekulativa köprekommendationen men sänker riktkursen något till 140 kr (150). På fjolårets utdelning på 5 kr är direktavkastningen omkring 4,5%.