Profilgruppen - Svagt underliggande resultat
Aluminiumprofilbolaget Profilgruppen klarade börsturbulensen i inledningen av börsåret nästan opåverkade och därmed betydligt bättre än många andra aktier av liknande storlek. En stor del av förklaringen till en kursuppgång i år kring 10% beror dock framförallt på bolagets bokslut i februari som visade upp siffror som var betydligt starkare än väntat såväl omsättnings-, resultat- som utdelningsmässigt.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1933 (16 februari 2022)
PROF B | Small Cap | 130,5 kr | NEUTRAL
Eftersom stor del av förbättringen berodde på höjda råvarupriser, är det oerhört att ha någon bra uppfattning om den framtida utvecklingen, åtminstone på mer än sex månaders sikt. I synnerhet som den underliggande lönsamheten var också fortsatt svag precis som i Q3. Även om det kommande halvåret ser starkt ut så väljer vi att fortsätta avvakta aktien.
På många sätt var ändå rapporten imponerande siffermässigt. Intäkterna i kvartalet steg till 629,3 Mkr (371,6), motsvarande en ökning på 69,3%, vilket var bättre än ökningen på 50% i Q3. Förutom att leveransvolymerna har ökat med 29% till 9 970 ton (7 700) så var dock den i särklass främsta orsaken till den stora intäktsförändringen de kraftigt stigande råvarupriserna för aluminium som påverkar lagervärdet. Under helåret 2021 steg dessa priser med 118% och detta fick som effekt att Profilgruppens under samma period såg sina intäkter stiga med 50% till 2 119,6 Mkr (1 414,4). Leveransvolymerna steg på helåret med 37%, och därmed mer än under Q4 specifikt. Under helåret 2021 producerade koncernen 40 380 ton (29 900) aluminiumprofiler, varav 11 500 ton (8 850) under sista kvartalet.
De höga råvarupriserna gjorde också att resultatutvecklingen blev avsevärt högre än väntat i kvartalet. Med fortsatt stigande råvarupriser under perioden blev rörelseresultatet 55,2 Mkr (5,3), motsvarande en rörelsemarginal om 8,8% (1,4). Skenande råvarupriser bidrog då med en lagereffekt på hela 42 Mkr och tillsammans med negativa engångseffekter på 6 Mkr blev nettoeffekten 36 Mkr. Justerat var därmed det underliggande resultatet 19,2 Mkr, motsvarande en mer medioker marginal om 3,1%, vilket var lägre än den på motsvarande sätt justerade marginalen i Q3 (4,1%). Bidragande till den svaga underliggande marginalen var kraftigt ökade energipriser som har orsakat en kostnadsökning på 8 Mkr i slutkvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol.
En positiv aspekt med rapporten var ändå att bolaget meddelade att man delar ut 13,50 kr (0,00), varav 5 kr är en extrautdelning. Den stora höjningen indikerar att ledningen räknar med fortsatt höga råvarupriser och hög efterfrågan åtminstone en bra bit in i 2022. För att undvika prisrisk har man säkrat en del (cirka 40%) av det ökade lagervärdet via terminer.
Åtminstone i det korta perspektivet ser läget gynnsamt ut för Profilgruppen och aktien kan nog gynnas av den höga utdelningen som kommer aktieägarna till del i slutet av april. Bolaget säger sig också förvänta sig en mycket positiv effekt för resultatet under första halvan av 2022 på grund av pågående resultatförbättrande åtgärder. Detta återstår dock att faktiskt se. Samtidigt finns också risker som eventuellt fallande råvarupris i framtiden och höga energipriser som om de sker tillsammans skulle kunna få en kraftigt negativ effekt på vinsten.
Sammantaget är vi lite skeptiska till aktien, inte minst som ovanstående faktorer gör det mycket svårt att göra ens grova prognoser på bolagets utveckling framgent. En stor del av resultatförbättringen består som redan nämnts av lagereffekter samtidigt som den underliggande rörelsemarginalen ännu är låg. Med det som utgångspunkt väljer vi att avvakta och ger i nuläget ingen riktkurs (120).