Pyspunka
Inte heller den nyss gångna veckan har visat sig vara särskilt kul i börssammanhang. Stockholmsbörsen har nu faktiskt fallit under nästintill dubbla antalet handelsdagar i november än tvärtom.
Som läget ser ut just nu tycks november gå på tvärs mot sina historiska jämlikar då månaden för första gången sedan 2018 riskerar att bjuda på negativ avkastning. Detta trots att vintern verkligen har kommit. Var inte aktier en vintersport?
Historiskt har det ju onekligen varit så men som vi alla vet har alla regler sina undantag. Så även den här förstås. Tittar vi 50 år tillbaka i tiden är övertaget för positiv avkastning under vinterhalvåret (november till slutet av april) förvisso massivt men trots det har det vid 10 tillfällen ändå blivit nedgångar. Sedan millennieskiftet har vi haft sex sådana perioder och senast det inträffade var under vinterhalvåret 2021/2022.
Går vi mot en upprepning? Risken för det finns förstås även om det just nu kan vara lite tidigt att dra den typen av slutsatser. November är förvisso inte slut och faktum är att dess normalt sett bästa tid infaller nu. Mer om det strax.
Att sentimentet just nu är svagt beror nog till mångt och mycket på ny oro över den uppenbara krigseskaleringen i Ukraina. Att jag drar den typen av slutsats beror på att de europeiska indexen underpresterar sina amerikanska och asiatiska motsvarigheter ganska tydligt. Samtidigt har nedgångarna varit mest påtagliga när det kommit signaler på eskalering såsom rysk förändring av kärnvapendoktrinen, ukrainska attacker med långdistansrobotar och nu senast ryskt svar med en interkontinental robot, ett vapen som man tidigare aldrig hade använt.
Utöver att ökad krigsretorik har fått s.k. safe-haven valutor (dollarn, japanska yenen och schweiziska francen) att stärkas har den även lett till uppgångar för både guld och amerikanska långräntor. Detta är faktorer som normalt sett inte främjar riskviljan på aktiemarknaden och då definitivt inte avseende Europa. Som jag nämnt i förra veckans krönika är trenden ganska tydlig att investerare i detta nu föredrar USA, Asien och även kryptomarknaden (!) framför europeiska placeringar.
Ovanstående är tyvärr inget nytt även om det sällan tas upp här hemma. Tittar man på de breda ledande indexen talar den historiska utvecklingen sitt tydliga språk. Det är inte bara i år som europeiska Stoxx 600-indexet har underpresterat S&P 500 grovt (ca 20-procentnheter i detta nu) utan har gjort under åtta av senaste tio åren. Under det senaste decenniet har europeiska aktier förvisso stigit med omkring 50% men motsvarande siffra för S&P 500 är omkring 190%. Som en följd av det är den amerikanska aktiemarknaden nu fyra gånger större än europeisk dito och gapet fortsätter att växa.
Här hemma skyller vi förstås på att ”Magnificent 7” är skillnaden och nog ligger det en hel del i det. Enligt de beräkningar jag sett har dessa bidragit med drygt 60 procentenheter till siffrorna ovan. Även om man tittar på de resterande 493 aktierna har dock utvecklingen varit mer än dubbelt så bra jämfört med Europa. Och tilläggas kan att en sådan uträkning är förstås att likna vid en bortförklaring. Ingen har ju hindrat europeiska bolag att bli lika framgångsrika som amerikanska dito. Här kan möjligtvis svenska Spotify kunna bli ett lysande undantag.
Nog om det förgångna. Låt oss istället titta framåt i hopp om att finna något skäl till optimism i detta europeiska novembermörker. Det som skulle kunna tänkas sätta stopp för europeiska utflöden är förstås ett slut på kriget i Ukraina. Att så ska ske inom kort är dock inte särskilt troligt även om man förstås alltid kan hoppas. En eskalerings nu kan ju visa sig vara ett sätt att positionera sig inför fredssamtal någon gång in på det nya året.
Här och nu får vi nog istället rikta blickarna annorstädes i jakten på positiva signaler. Den historiska utvecklingen bjuder faktiskt på en sådan. Perioden i anslutning till Thanksgiving helgen har nämligen haft den trevliga benägenheten att inleda en starkt positiv börsperiod där månadsskiftet november/december (perioden från 25/11 till 5/12) vanligtvis hört till de bästa månadsskiften på året. I år infaller Thanksgiving, Black Friday och Cyber Monday ovanligt sent vilket möjligtvis kan förskjuta nämnda styrkeperiod en aning (en tjuvstart vore välkommen förstås).
Anledningen till att ovan nämnda helger ofta har sammanfallit med en styrkeperiod på börsen hör sannolikt samman med det faktum att de utgör startskottet för en lång konsumentfest som numera inte är något utpräglat USA-fenomen längre, utan en global företeelse. Är något viktigt för den globala ekonomin är det förstås oerhört viktigt även för aktiemarknaden. Just förväntningar om stark försäljning (detaljhandeln har haft för vana att lyckas slå nya försäljningsrekord år efter år) driver i regel även börserna uppåt.
För svenskt vidkommande har dessa uppgångar dessutom förstärkts av betydelsefulla PPM-inflöden som tidigare ägt rum i början på december. Hur det blir i år återstår att se, jag har faktiskt inte hittat några uppgifter när PPM-inflöden äger rum i år.
Styrkeperioden kring 25/11-5/12 har givetvis inte gått placerarna förbi och därför har man ofta redan i samband med inledningen av december börjat tala om ”ett julrally”. Trogna läsare av Newsletter vet dock att detta är en sanning med viss modifikation. Det klassiska ”julrallyt” är nämligen ett fenomen som i regel avslutar året och föregås faktiskt av en svaghetsperiod (aka midvinterrekyl som inträffar mellan 5/12 och 20/12) som infinner sig efter den ovan omnämnda månadsskiftesuppgången som alltså borde ta form under kommande vecka för att ebba ut omkring 5 december (+/- 2 handelsdagar).
Hoppet är som bekant det sista som överger människan och utöver fred på jorden kan vi väl även hoppas att pyspunkan vi har fått bevittna under november inte fortplantar sig in i december.