Qliro – Äntligen på egna ben
Qliro har historiskt varit en del av det börsnoterade Qliro Group men efter beslut av Qliro Groups bolagsstämma delades aktierna i Qliro ut till befintliga aktieägare i Qliro Group.
Först publicerad i Stockpicker Newsletter 1838 (10 januari 2021)
QLIRO | Small Cap | 36 kr
Den 2 oktober i fjol separatnoterades Qliro på Stockholmsbörsen.
Bolaget startades av dåvarande CDON 2014 som ett sätt att ta hand om de finansiella transaktionerna på marknadsplatsen och därmed ersätta bl.a. Klarna. Idag är man ett av de ledande bolagen på den nordiska marknaden som erbjuder flexibla betallösningar för e-handlare och digitala finansiella tjänster till privatpersoner i Sverige.
Bolaget har sedan starten vuxit snabbt, det senaste året har mer än 2,3 miljoner kunder använt sig av Qliros tjänster och affärsvolymen har överstigit 5,5 Mdr kr. Qliro har satsat på att bli helhetsleverantör av finansiella tjänster till e-handlare med en omsättning på minst 100 Mkr. Qliro har en djup förståelse för e-handel och faktiska affärsspecifika behov. Vidare möjliggör bolagets plattform interaktioner och korsförsäljning.
Qliro är den näst största aktören i Sverige inom sitt primära segment, stora e-handlare som säljer fysiska varor. Ledningen ser en fortsatt stor tillväxtpotential inom det segmentet men också i andra segment av e-handeln samt i de övriga nordiska länderna.
Intäkterna inom affärssegmentet Digital banking services står för 16% av bolagets totala intäkter där intäkterna från privatlån ger en stabil intjäning med en väl kontrollerad risk. Denna verksamhet innebär dock en viss risk för kreditförluster. I mitten av december i fjol meddelades att Biltema, som storsatsar på sin e-handelstjänst Köp & Hämta, byter betalpartner till just Qliro. Partnerskapet innebär att Biltemas kunder på ett enkelt sätt kommer ges möjlighet att betala på det sätt som passar just dem och därmed kunna använda sig av Qliros populära betalprodukter som till exempel faktura eller delbetalning.
En av anledningarna till Qliros framgång det senaste året är företagets moderna checkout-lösning vilket gör köpupplevelsen enkel och friktionsfri för konsumenten vilket också resulterar i en bättre konvertering för handlarna. Under fjolåret inleddes partneravtal med bl.a. teknikjätten Inet, CAIA Cosmetics, Scandinavian Luxury och Headspot. Bland de viktigaste kunderna finns det numera inte helt okända längre kosmetikaföretaget Lyko som har gjort succé på Stockholmsbörsen.
Det som talar för Qliro är att bolaget är inne i ett starkt momentum i att underteckna nya handlare genom framgångsrik kommersialisering av betalningserbjudande. Organisation och plattformen är uppbyggda för att stödja en lönsam tillväxt framöver. Sedan starten har Qliro växt kraftigt, men har aldrig visat vinst och därmed är affärsmodellen fortfarande inte helt bevisad. För att Qliro ska bli lönsamt måste bolaget fortsätta att signa upp nya e-handlare för att nå den kritiska massan.
Det faktum att allt fler börjar handla online gör att potentialen att växa är fortsatt stor, vilket inte minst har märkts under pandemin. Samtidigt är ju också konkurrensen tuff på marknaden som Qliro är verksamt på där Klarna är den klart dominerande aktören. Här ter sig Qliro som en uppenbar uppköpskandidat för en spelare som snabbt vill expandera till den nordiska marknaden. En annan tänkbar trigger kan vara en börsnotering av ovan omnämnda Klarna framöver, vilket skulle kunna sätta fokus även på konkurrenterna.
Qliro har en väldigt intressant ägarlista med Rite Ventures, finska Mandatum samt entreprenören och finansmannen Staffan Persson. Dagens börsvärde uppgår till 680 Mkr, vilket kan jämföras med eget kapital som vid utgången av Q3 uppgick till 601 Mkr. Som ett eget bolag är Qliro relativt nytt men kännedomen lär öka i takt med ökad digitaliseringstrend som vi räknar med kommer att fortsätta. Dessutom tror vi att bolagets framtidsförutsättningar har blivit bättre av att bli ett separat bolag och ej längre vara en del av Qliro Group.